7 °C Budapest

Nem tetszik az ajándék? - Hol és hogyan cserélheted vissza?

Pénzcentrum
2007. december 27. 08:26

Nincs arról megbízható adat, mekkora ajándékmennyiség vándorol vissza a boltokba a karácsony utáni napokban. Az üzletek szerint annyi mondható el biztosan: a viszszaváltással foglalkozó kollégáknak ilyenkor akad a legtöbb dolguk. A hibátlan árut azonban az üzletek nem kötelesek visszavenni. Sőt az önkéntesen vállalt csere lehetőségét érdemes írásban rögzíttetni - javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

A blokkra írt ígéretet be lehet hajtani, ellenben nemegyszer volt már arra példa - elsősorban a kis boltokban -, hogy később az eladó "nem emlékezett" az ajándék megvásárlásakor tett ígéretre, vagy épp a másik kolléga az akkori kiszolgáló téves információira hivatkozva elhárította a kérést. Az írásos ígéret garantálja csak, hogy a hibátlan termék cseréjét valóban biztosítja a cég, amelyiket erre később semmiféle hatósággal nem lehet kötelezni, pontosan a gesztus önkéntes volta miatt - írja a Népszabadság.

A nagy áruházak és hálózatok hirdetési kampányukkal mintegy írásos kötelezettséget vállalnak a cseregaranciára. Az Ikea óriásplakátokon is hirdeti: bevezették a 90 napos cserejogot, és nemcsak karácsonyra, hanem egész évben. (Hűségkártyás ügyfeleiknek 120 napos lehetőséget kínálnak.) Karácsony után a csereberebizniszben érdekelt vevők száma kimagasló, ekkortájt nem az elmért bútor-összeállítások vagy a rosszul megtervezett kompozíciók kerülnek vissza az üzletbe, hanem főként a több példányban kapott ajándékok - mondják.

A kockázatmentes vásárlás lehetőségét kínáló Ikea-nak számtalan követője akad, nem véletlenül: ha a vásárló biztos lehet abban, hogy ha rosszul dönt, nem éri kár, akkor nyugodt szívvel sétál a kasszához. Az üzletek többsége utalványt ad a vételár értékéig, amit jellemzően egy évig lehet felhasználni.
A Media Markt - mint Szánthó Balázs koncepciómenedzser mondja - egyetlen feltételhez ragaszkodik a blokkon vagy a garancialevélen kívül: az áru eladható állapotban legyen. Eszerint a csomagolása lehet bontott, de a doboz és az összes tartozék legyen meg hiánytalanul. Az úgynevezett higiéniás termékeket, mint például a férfi-női borotvát, az elektromos fogkefét vagy az orrszőrnyírót viszont csak akkor veszik vissza, ha azokat nem használták. A Media Markt a karácsony előtt, azaz novemberben és decemberben vásárolt árukat január közepéig visszaveszi, vagyis az azonnali levásárlási lehetőség mellett egy évig beváltható utalványra cseréli. A hibás termék visszavételére vagy javítására a jótállási és a szavatossági időn belül törvény kötelezi a cégeket. Ezt a Media Markt azzal fejeli meg karácsony után, hogy a háromnapos cserét december 24-e utáni három munkanapra nyújtja ki a november-december között vásárolt termékek esetén, feltételezve, hogy az ajándék holmikat karácsonykor próbálták ki először.

Az Euronics ügyvezetője, Rohrböck András szerint a csereakciónak igazából nincs komoly forgalomnövelő hatása, mivel a műszaki boltokba az emberek céltudatosan térnek be, nem úgy, mint a hipermarketekbe, ahol sok apróbb holmi kerül ötletszerűen a kosárba bolyongásuk közben. Mindenesetre a vevők felé tett megnyerő gesztus miatt egyre több kereskedőcég, például az Euronics is felkínálja a csere lehetőségét a sérülésmentes árukra - karácsonyra tekintettel január végéig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cseregaranciával ma már szinte valamennyi típusú boltban lehet élni, még a ruházati üzletekben is. A Griff Gentlemen's marketingvezetője, Kovács Noémi elárulta: az ünnepek után több a csereigény, de ezek között alig akad olyan, amelyik rossz méret miatt lenne szükséges. A hölgyek ugyanis pontosabban tudják a párjuk méretét, mint fordítva. A blokk meglétéhez mindenki ragaszkodik, az áru vásárlási helyét azzal lehet csak igazolni. Különösen fontos ez a több márkát is forgalmazó láncoknál, például az Aranypóknál is, ahol érthetően nem szeretnének valamelyik konkurensük helyett helyt állni. Bugár Dénesné, az Aranypók Zrt. kereskedelmi vezetője szerint az egész cseregarancia nem szól másról, mint arról, hogy a vevőkkel érzékeltetni akarják, nem csak a pénztárig fontosak. Éppen ezért a pótolható kellékekhez sem ragaszkodnak, ha egyszer új zacskót, dobozt tudnak biztosítani az áru újbóli forgalomba hozatalához. A cég a blokkjain is jelzi, hogy a rugalmas csere záloga a vásárlás után megőrzött számla.

A blokk mindenütt elengedhetetlen dokumentum, legyen szó hibás vagy hibátlan áruról, ugyanis anélkül még a legengedékenyebb üzletvezetőt sem lehet meggyőzni. A cseregesztus már az outlet üzletekre is kiterjedt, és az akciós, hibátlan termékekre is alkalmazzák a kedvezményes vételár erejéig.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem