6 °C Budapest

Nagyot fordult a világ: mi történt a gyógyszertárakban?

Pénzcentrum
2007. december 21. 11:40

Az idei év tizedik hónapjában szembetűnően lassult a kiskereskedelmi termékforgalom csökkenése, szeptemberhez képest csupán 0,2 százalékos mérséklődést regisztráltak. A változatlan áron számított forgalom az év első 10 hónapja során 2,7 százalékkal mérséklődött a naptárhatástól megtisztított adatok tanúsága alapján. Ugyanezen adatok alapján szeptemberben 4,1 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel ezelőttihez képest.

Az év első tíz hónapja során összesen 4938 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az értékesítések felét (49,9 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, 20,6 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-jellegű, 11,1 százalékát könyv-, újság, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították.

A többi szakágazat részesedése 18,3 százalékos volt, a kiskereskedelmi üzletek forgalma október havában meghaladta az 553 milliárd forintot. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának mérséklődése is. Hasonló tendenciát lehetett felfedezni a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalmában is.

A korábban egyetlen kivételt jelentő gyógyszereket, gyógyászati termékeket és illatszereket is elérte a csökkenés hulláma, míg a bútorok és ipari cikkek terén a kiskereskedelmi forgalom az előző hónapokhoz képest bővülést, az előző év azonos időszakához képest pedig stagnálást mutat.

Az Eurostat gyorsbecslése alapján 2007 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Lettországban, Lettország és Litvániában, míg hazánkban, Németországban és Dániában csökkenést regisztráltak.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?