Nagyot fordult a világ: mi történt a gyógyszertárakban?

Pénzcentrum
2007. december 21. 11:40

Az idei év tizedik hónapjában szembetűnően lassult a kiskereskedelmi termékforgalom csökkenése, szeptemberhez képest csupán 0,2 százalékos mérséklődést regisztráltak. A változatlan áron számított forgalom az év első 10 hónapja során 2,7 százalékkal mérséklődött a naptárhatástól megtisztított adatok tanúsága alapján. Ugyanezen adatok alapján szeptemberben 4,1 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel ezelőttihez képest.

Az év első tíz hónapja során összesen 4938 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az értékesítések felét (49,9 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, 20,6 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-jellegű, 11,1 százalékát könyv-, újság, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították.

A többi szakágazat részesedése 18,3 százalékos volt, a kiskereskedelmi üzletek forgalma október havában meghaladta az 553 milliárd forintot. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának mérséklődése is. Hasonló tendenciát lehetett felfedezni a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalmában is.

A korábban egyetlen kivételt jelentő gyógyszereket, gyógyászati termékeket és illatszereket is elérte a csökkenés hulláma, míg a bútorok és ipari cikkek terén a kiskereskedelmi forgalom az előző hónapokhoz képest bővülést, az előző év azonos időszakához képest pedig stagnálást mutat.

Az Eurostat gyorsbecslése alapján 2007 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Lettországban, Lettország és Litvániában, míg hazánkban, Németországban és Dániában csökkenést regisztráltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm