9 °C Budapest

Nagyot fordult a világ: mi történt a gyógyszertárakban?

Pénzcentrum
2007. december 21. 11:40

Az idei év tizedik hónapjában szembetűnően lassult a kiskereskedelmi termékforgalom csökkenése, szeptemberhez képest csupán 0,2 százalékos mérséklődést regisztráltak. A változatlan áron számított forgalom az év első 10 hónapja során 2,7 százalékkal mérséklődött a naptárhatástól megtisztított adatok tanúsága alapján. Ugyanezen adatok alapján szeptemberben 4,1 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel ezelőttihez képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az év első tíz hónapja során összesen 4938 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az értékesítések felét (49,9 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, 20,6 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-jellegű, 11,1 százalékát könyv-, újság, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították.

A többi szakágazat részesedése 18,3 százalékos volt, a kiskereskedelmi üzletek forgalma október havában meghaladta az 553 milliárd forintot. Tovább folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának mérséklődése is. Hasonló tendenciát lehetett felfedezni a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalmában is.

A korábban egyetlen kivételt jelentő gyógyszereket, gyógyászati termékeket és illatszereket is elérte a csökkenés hulláma, míg a bútorok és ipari cikkek terén a kiskereskedelmi forgalom az előző hónapokhoz képest bővülést, az előző év azonos időszakához képest pedig stagnálást mutat.

Az Eurostat gyorsbecslése alapján 2007 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az egyes tagállamok között kiemelkedő mértékben emelkedett a forgalom Lettországban, Lettország és Litvániában, míg hazánkban, Németországban és Dániában csökkenést regisztráltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?