Házimozit karácsonyra - kerüld el a nagy bukást!

Pénzcentrum
2007. december 18. 05:40

Amit a házimozikról tudni kell... Manapság, az olcsó DVD-k korában már sokan vélekednek úgy, hogy a mozi helyett inkább a családi otthon melegét választva inkább filmet jegyet vesznek. Persze így bizonyos késéssel tudjuk csak megnézni kedvenc színészeink legújabb alakításait, egy öt fős család esetében azonban a popcornt és az üdítőt is beleszámítva körülbelül öt filmet vásárolhatunk meg az egy áráért, amit a moziban megnézünk.

Hogy mégis vannak még mozik az annak az élménynek köszönhető, amelyet a széles vászon és a fejlett hangtechnika ad. A dilemmát manapság azonban, ha nem is oldja fel teljesen, de mindenképpen enyhíti a házimozi rendszerek megszületése, melyek a költséghatékonyságot szem előtt tartó vásárlók esetében a DVD felé billentik el a mérleg nyelvét. "Hiszen mit ér a film egy kis mozi nélkül?"

A házimozi rendszerek célja, hogy lemásolják a moziban megkapható élményt és azt technikailag olyan formába öntsék, hogy filmnézés közben a hang, a ház vagy a lakás utólagos hangszigetelése nélkül se döntse romba a teljes lakótelepet. A szakemberek ezért lekicsinyítették a moziban alkalmazott hangfalakat, így lett belőlük az az 5+1-es szett, amely mindenki számára ismerősnek tűnik az elektronikai áruházakból.

Négy hangfal a szoba négy sarkába lehetőleg úgy elhelyezve, hogy a hang a nézőket érje. Az általunk megkérdezett eladó szerint egy rosszul megtervezett beépítés pont ezért jelenthet rosszabb élményt. A hanghatás romlik, ha a hangszórók nem a sarokba, hanem párhuzamosan a falakkal kerülnek beépítésre, merőlegesen a tévézőkre.

Világos szobába házimozit? Csak azt ne

A beépíthetőségen túl a szoba mérete, falazata, kárpitozása és fekvése is szerepet játszik abban, hogy milyen szettet érdemes megvenni. Egy kis, gipszkartonnal leválasztott szobába nem érdemes nagyteljesítményű, aktív mélynyomót venni, hiszen akkor az egész ház hallhatja mit nézünk és korántsem biztos, hogy a szomszéd szobában is szeretnék élvezni a hanghatást.

A hang terjedését meghatározó falazaton és kárpitozáson kívül jelentőséggel bír a szoba fekvése is. Itt állít minket a házimozi vásárlás a következő választás elé. A család leggyakrabban a nappaliban van együtt, amely optimális esetben délkeleti, vagy délnyugati fekvésű, tehát az egyik legvilágosabb helyiség a lakásban. A filmet azonban nehéz visszatükröződő képernyőn keresztül nézni, vagy legalábbis élvezni azt, így ez a tevékenység viszonylagos sötétséget követel meg.

Semmiképpen ne állítsuk a tévét az ablakkal szemközti falra és lehetőleg a sötétebb hálószobában helyezzük el a rendszert. Ha mégis ragaszkodunk a nappalihoz, mindenképpen szükséges, hogy a sötétítők, akár redőnyről, akár függönyről legyen szó, jól zárjanak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elég a watt is?

Az általunk felkeresett nagy elektronikai áruházban, ahogy azt saját bőrünkön is tapasztalhattuk minden wattban van kiírva, egy dupla annyit wattos készülék azonban nem ad dupla annyi hangerőt. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni a vásárlás során. Nem érdemes csupán a wattok alapján választani, jobban járunk, ha ezen kívül figyelembe vesszük az adott készülék által nyújtott disztorziós értéket és S/N arányt.

Előbbi azt mutatja meg, hogy hangosabb hangoknál is tisztán szólnak-e a hangfalak, míg utóbbi abban segít, hogy megtudjuk az adott erősítő mennyiben képes elkülöníteni egymástól a zenét és a beszédhangot az egyéb háttérzörejtől. Ezen kívül érdemes még rákérdezni arra, hogy képes-e hosszú távon megtartani a hangerőt a rendszer, vagyis a használat során az idő múlásával csökken.

Csináld magad: nyerhetsz vele!

Az álló jobban szól...

Az erősítő képességein túl érdemes figyelmet fordítani a hangfalakra, a szakértők szerint gyakori hiba, hogy a házimozi rendszerüket saját maguk összeállítók nem fordítanak kellő figyelmet a hangszórókra, a drága erősítő után már nem jut pénz a többi felszerelésre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?