16 °C Budapest

Házimozit karácsonyra - kerüld el a nagy bukást!

Pénzcentrum
2007. december 18. 05:40

Amit a házimozikról tudni kell... Manapság, az olcsó DVD-k korában már sokan vélekednek úgy, hogy a mozi helyett inkább a családi otthon melegét választva inkább filmet jegyet vesznek. Persze így bizonyos késéssel tudjuk csak megnézni kedvenc színészeink legújabb alakításait, egy öt fős család esetében azonban a popcornt és az üdítőt is beleszámítva körülbelül öt filmet vásárolhatunk meg az egy áráért, amit a moziban megnézünk.

Hogy mégis vannak még mozik az annak az élménynek köszönhető, amelyet a széles vászon és a fejlett hangtechnika ad. A dilemmát manapság azonban, ha nem is oldja fel teljesen, de mindenképpen enyhíti a házimozi rendszerek megszületése, melyek a költséghatékonyságot szem előtt tartó vásárlók esetében a DVD felé billentik el a mérleg nyelvét. "Hiszen mit ér a film egy kis mozi nélkül?"

A házimozi rendszerek célja, hogy lemásolják a moziban megkapható élményt és azt technikailag olyan formába öntsék, hogy filmnézés közben a hang, a ház vagy a lakás utólagos hangszigetelése nélkül se döntse romba a teljes lakótelepet. A szakemberek ezért lekicsinyítették a moziban alkalmazott hangfalakat, így lett belőlük az az 5+1-es szett, amely mindenki számára ismerősnek tűnik az elektronikai áruházakból.

Négy hangfal a szoba négy sarkába lehetőleg úgy elhelyezve, hogy a hang a nézőket érje. Az általunk megkérdezett eladó szerint egy rosszul megtervezett beépítés pont ezért jelenthet rosszabb élményt. A hanghatás romlik, ha a hangszórók nem a sarokba, hanem párhuzamosan a falakkal kerülnek beépítésre, merőlegesen a tévézőkre.

Világos szobába házimozit? Csak azt ne

A beépíthetőségen túl a szoba mérete, falazata, kárpitozása és fekvése is szerepet játszik abban, hogy milyen szettet érdemes megvenni. Egy kis, gipszkartonnal leválasztott szobába nem érdemes nagyteljesítményű, aktív mélynyomót venni, hiszen akkor az egész ház hallhatja mit nézünk és korántsem biztos, hogy a szomszéd szobában is szeretnék élvezni a hanghatást.

A hang terjedését meghatározó falazaton és kárpitozáson kívül jelentőséggel bír a szoba fekvése is. Itt állít minket a házimozi vásárlás a következő választás elé. A család leggyakrabban a nappaliban van együtt, amely optimális esetben délkeleti, vagy délnyugati fekvésű, tehát az egyik legvilágosabb helyiség a lakásban. A filmet azonban nehéz visszatükröződő képernyőn keresztül nézni, vagy legalábbis élvezni azt, így ez a tevékenység viszonylagos sötétséget követel meg.

Semmiképpen ne állítsuk a tévét az ablakkal szemközti falra és lehetőleg a sötétebb hálószobában helyezzük el a rendszert. Ha mégis ragaszkodunk a nappalihoz, mindenképpen szükséges, hogy a sötétítők, akár redőnyről, akár függönyről legyen szó, jól zárjanak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elég a watt is?

Az általunk felkeresett nagy elektronikai áruházban, ahogy azt saját bőrünkön is tapasztalhattuk minden wattban van kiírva, egy dupla annyit wattos készülék azonban nem ad dupla annyi hangerőt. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni a vásárlás során. Nem érdemes csupán a wattok alapján választani, jobban járunk, ha ezen kívül figyelembe vesszük az adott készülék által nyújtott disztorziós értéket és S/N arányt.

Előbbi azt mutatja meg, hogy hangosabb hangoknál is tisztán szólnak-e a hangfalak, míg utóbbi abban segít, hogy megtudjuk az adott erősítő mennyiben képes elkülöníteni egymástól a zenét és a beszédhangot az egyéb háttérzörejtől. Ezen kívül érdemes még rákérdezni arra, hogy képes-e hosszú távon megtartani a hangerőt a rendszer, vagyis a használat során az idő múlásával csökken.

Csináld magad: nyerhetsz vele!

Az álló jobban szól...

Az erősítő képességein túl érdemes figyelmet fordítani a hangfalakra, a szakértők szerint gyakori hiba, hogy a házimozi rendszerüket saját maguk összeállítók nem fordítanak kellő figyelmet a hangszórókra, a drága erősítő után már nem jut pénz a többi felszerelésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?