Luxus lesz a tej

Pénzcentrum
2007. november 12. 09:15

A németországi fogyasztói átlagárak 2007 szeptemberében mintegy 2,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami - a gáz és fűtőolaj mellett - különösen az élelmiszerárakat érintette. A tej fogyasztói átlagára szeptemberben tavaszhoz képest mintegy 30 százalékkal ugrott meg, amire a fogyasztók azonnal a tejfogyasztás visszafogásával válaszoltak - derül ki a GfK Csoport németországi panelvizsgálatának adataiból. Hazánkban a háztartások által megvásárolt a tej ára tavaly szeptemberhez képest 13,8 százalékkal drágult, ami itt is fogyasztás csökkenéséhez, illetve a szegmensek átstrukturálódásához vezetett - mutatják a GfK Hungária ConsumerScan eredményei.

A nemzetközi tejhiány drágulást okoz

Hazánkban idén szeptemberben 6,4 százalék volt az infláció, azonban az élelmiszerek átlagosan ezt meghaladó mértékben, 9,8 százalékkal drágultak. A tej fogyasztói álagára 2007 szeptemberében jelentősebben, 13,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakában mérthez képest. A jelentős tejáremelkedés hátterében leginkább a világszerte tapasztalható tejhiány áll, melyet az ázsiai térség - leginkább Kína - megnövekedett igényei generálnak. A megnövekedett kereslet eredményeképpen a tejtermelők kedvezőbb áron tudják exportálni a tejet, ami összességében a belföldi piacon is dráguláshoz vezet.

A szeptember közepén a Németországon végigsöprő tejár-emelkedési hullám néhány hónapon belül már a második volt. A hónap végén a friss tejért átlagosan 74 centet (mintegy 187 forintot), a tartós tejért pedig 68 centet (mintegy 172 forintot) fizettek, ami az év elejéhez képest 28, illetve 31 százalékos emelkedést jelent. A mintegy 20.000 német háztartás napi fogyasztási cikk vásárlási szokásait felmérő GfK kutatásai szerint az áremelkedés a fogyasztókat elbizonytalanította. Ennek eredményeképpen a tejfogyasztás szeptember második felében erőteljesen, az előző év azonos időszakához képest 6,7 százalékkal, visszaesett, ami azt jelenti, hogy háztartásonként napi egy pohárral (2 deciliterrel) kevesebb tej fogyott. A kereskedők és gazdálkodók bevételei ezt látszólag mégsem sínylik meg, hiszen a fogyasztók összesen körülbelül 18 százalékkal költöttek többet tejre, ami egy-egy átlagos háztartás költségvetését havonta mintegy 177 forintnak megfelelő plusz 70 centtel terhelte meg. A jelenség az újdonság erejével hat a meglehetősen ár érzékeny német fogyasztókra, hiszen a tej ára az elmúlt években gyakorlatilag nem változott.

"Feltankolás" és a vásárlás visszafogása

Magyarországon a megszorító intézkedések első lépésében már 2006 szeptemberétől fokozatosan növekvő infláció a tej árára is hatással volt , mely ugrásszerű emelkedésnek indult. Az idei év elején ezt a hatást több tényező is tovább erősítette. E tényezők közé sorolhatók egyrészt a magyar agrárgazdaságot sújtó kedvezőtlen időjárási körülmények, másrészt a már említett és hazánkba is begyűrűző nemzetközi tejhiány.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek következtében a magyarországi háztartások tejfogyasztása összességében visszaesett. A vásárlások visszafogását jól mutatja, hogy a hazai fogyasztók által megvásárolt tejmennyiség idén szeptemberben 8,3 százalékkal csökkent a tavalyi mennyiséghez képest. A mind drágábbá váló tartós UHT tej helyett egyre nagyobb mennyiségben az olcsóbb friss tejet választják. 2007 szeptemberében a korábban a kimért tejek után legkedvezőbb árú UHT tej literenkénti átlagára 174 forintra emelkedett és ezzel meghaladta a friss kartonos tej árát.

Összehasonlításképpen Németországban az idei első, júliusi tejár-emelkedési hullám még nem járt a fogyasztásra nézve negatív következményekkel. A fogyasztók azóta a más élelmiszerkategóriák - így kenyér, édességek és sör - drágulása kapcsán a témára egyre érzékenyebbé váltak. Az augusztusra kilátásba helyezett újabb tejár-emelésre a fogyasztók egy héten belül óriási - különösen tartós tejből - felvásárlással válaszoltak. Így ebben a periódusban a 2006 azonos időszakában mért forgalmi adatokkal összehasonlítva a vásárolt tejmennyiség 59 százalékkal nőtt. A nagy felvásárlási hullámot követő augusztus négy hetében viszont a vásárolt mennyiség újra körülbelül 5,8 százalékkal csökkent.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07