5 °C Budapest

Két éve nem volt ilyen - nem örülünk a könnyű pénztárcának

Pénzcentrum
2007. november 16. 11:00

Az Európai Központi Bank szerint a rohamosan emelkedő élelmiszerárak az egyes tagállamok fogyasztóinak inflációtól való félelmét erősítik. A hivatalos adatok szerint az áremelkedés üteme két éve nem volt ilyen magas - tudósít a Financial Times.

Az élelmiszerárak a leginkább meghatározó termékek a háztartások fogyasztásában, így az inflációval kapcsolatos tapasztalatokat és várakozásokat is ezen jószágok határozzák meg leginkább.

A várakozásokra gyakorolt hatás azért fontos a jegybankok számára, mivel az is befolyásolja a jövőbeni infláció mértékét, így, amennyiben a háztartások úgy gondolják, hogy a jövőben még drágább lesz például az élelmiszer ára, az felfelé irányuló nyomást jelent a valós inflációra. Emellett az EKB aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy a fogyasztókban felerősíti az infláció miatti félelmeket a média is.

Az Eurostat adatai szerint az eurozóna inflációja a szeptemberi 2,1 százalékról októberre 2,6 százalékkal emelkedett, ez az ütem a leggyorsabb 2005. szeptembere óta. Közgazdászok szerint az emelkedő élelmiszer- és energiaáraknak köszönhetően az év vége előtt akár a 3 százalékot is elérheti az drágulás üteme.

A hitelpiaci válság óta az EKB alapkamatát 4 százalékon tartotta, az emelés veszélye mindeddig nem fenyegetett, ugyanakkor a központi bank kész arra, hogy mégis megtegye ezt, amennyiben úgy látja, hogy az inflációs várakozásokat muszáj lesz kontroll alatt tartani.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?