4 °C Budapest

Két éve nem volt ilyen - nem örülünk a könnyű pénztárcának

Pénzcentrum
2007. november 16. 11:00

Az Európai Központi Bank szerint a rohamosan emelkedő élelmiszerárak az egyes tagállamok fogyasztóinak inflációtól való félelmét erősítik. A hivatalos adatok szerint az áremelkedés üteme két éve nem volt ilyen magas - tudósít a Financial Times.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az élelmiszerárak a leginkább meghatározó termékek a háztartások fogyasztásában, így az inflációval kapcsolatos tapasztalatokat és várakozásokat is ezen jószágok határozzák meg leginkább.

A várakozásokra gyakorolt hatás azért fontos a jegybankok számára, mivel az is befolyásolja a jövőbeni infláció mértékét, így, amennyiben a háztartások úgy gondolják, hogy a jövőben még drágább lesz például az élelmiszer ára, az felfelé irányuló nyomást jelent a valós inflációra. Emellett az EKB aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy a fogyasztókban felerősíti az infláció miatti félelmeket a média is.

Az Eurostat adatai szerint az eurozóna inflációja a szeptemberi 2,1 százalékról októberre 2,6 százalékkal emelkedett, ez az ütem a leggyorsabb 2005. szeptembere óta. Közgazdászok szerint az emelkedő élelmiszer- és energiaáraknak köszönhetően az év vége előtt akár a 3 százalékot is elérheti az drágulás üteme.

A hitelpiaci válság óta az EKB alapkamatát 4 százalékon tartotta, az emelés veszélye mindeddig nem fenyegetett, ugyanakkor a központi bank kész arra, hogy mégis megtegye ezt, amennyiben úgy látja, hogy az inflációs várakozásokat muszáj lesz kontroll alatt tartani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?