21 °C Budapest

Sztárjkmustra: mi lesz itt holnap?

Pénzcentrum
2007. november 20. 16:02

Hajnalban, a reptéri dolgozók sztrájkjával indul és az este hatkor, a parlamentnél kezdődő tiltakozó nagygyűléssel ér véget a társadalmi szolidaritás napja. A legnagyobb káoszt várhatóan a vasutasok hatórás, reggel 6-kor kezdődő és délig tartó munkabeszüntetése okozza; a sztrájkot annak ellenére megtartják, hogy a 38 mellékvonalat egyelőre nem zárják be. Több iskolában csak gyerekfelügyelet lesz, két megyében leállnak a buszok. A sztrájkhoz 21 szakszervezet, intézmény és gazdasági társaság csatlakozott. A Volán-társaságok dolgozói már bejelentették: jövő kedden a buszosok tartanak országos munkabeszüntetést - írja az Index.hu.

Ne alakítsák át piaci alapúvá és több-biztosítóssá az egészségbiztosítást, ne emeljék az előrehozott nyugdíjkorhatárt 59-ről 60 évre, ne változtassák meg a korkedvezményes és a szakmai nyugdíj rendszerét, ne zárjanak be 38 vasúti mellékvonalat - ezek a legfontosabb követelései a Liga Szakszervezetek által szerdára szervezett tiltakozássorozatnak, a társadalmi szolidaritás napjának. Az érdekvédelmi szövetség napközben számos területre kiterjedő sztrájkot hirdetett meg, este pedig nagygyűlés lesz a Kossuth téren. A tiltakozásokhoz több mint negyven érdekképviselet - köztük a Munkástanácsok - és több tucat civil szervezet csatlakozott.

Hiányolják a garanciát

A vasúti szárnyvonalak bezárásáról legalábbis átmenetileg letett a kormányzat. Garamhegyi Ábel, a gazdasági és közlekedési tárca államtitkára kedden bejelentette: a 38 vitatott sorsú mellékvonalból 26-ot megpróbálnak térségi vasúttá szervezni, miután "az önkormányzati igények alapján komoly létjogosultsága lehet a térségi vasúti üzemeltetési rendszernek". A további 12 szárnyvonalon tesztidőszak következik, vasúttal és busszal is lehet utazni február végéig; és eldől, ki a jobb.

A szerda reggel 6-tól 12-ig vasutassztrájkot meghirdető két szakszervezet azonban ezt a minisztériumi javaslatot sem tudta elfogadni. Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a tárgyalásokat követően az Index kérdésére azt mondta: a minisztérium egyoldalúan döntött, a térségi vasúti modellre vonatkozó a javaslat feltételrendszerei, és így a hosszabb távú üzemeltetés garanciái nem ismertek. "A sztrájkot megtartjuk, de annak ideje alatt is készen állunk a tárgyalásokra, hogy érdemi megállapodás szülessen" - mondta a szakszervezeti vezető.

Minden vonat leáll?

A hatórás munkabeszüntetés a MÁV hétfői tájékoztatása szerint nagyjából 1200 személyszállító és tehervonatot érint. A szakszervezetek és vasúttársaságok eddig nem tudtak megállapodni a sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról, ezekről még kedd délután is egyeztetnek.

A MÁV személyszállító cége, a MÁV-Start azt kérte, járjon az összes nemzetközi vonat, valamint a menetrend szerint 6 előtt induló vonatok a teljes útvonalon, a végállomásig közlekedjenek, míg a MÁV Cargo 32 tehervonatot szeretne közlekedtetni - közölte a vasúttársaság. A szakszervezetek szerint a személyforgalomban így nagyjából 300 vonat közlekedne, ami több, mint amennyi 1999-ben, a 48 órás vasúti sztrájk idején mozgásban maradt.

Úgy tudjuk, a 300-as lista csökkentését szeretné elérni a VDSZSZ és a VSZ; ha ez nem teljesül, és nem születik megállapodás az elégséges szolgáltatásokról, akkor Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerint egyetlen vonat sem fog közlekedni szerdán. Az elmúlt 17 évben a vonatok 5-20 százaléka járt a sztrájk idején, ez a szakszervezetek célja most is. Ha nem lesz megállapodás, még a 6 óra előtt indított vonatok sem közlekednek a végállomásig, hanem megállnak az első állomáson, ahová 6 óra után befutnak.
Gaskóék kényszerpályán

Ha nem lesz megállapodás az elégséges szolgáltatásokról, a vasúti közlekedés csak csütörtök délutánra áll helyre, jósolta Gaskó. Ha erről megállapodnak, akkor várhatóan szerda éjfélre már normalizálódik a helyzet a vasútnál. Arra a kérdésre, mit terveznek a szakszervezetek, ha a mostani sztrájk sem jár eredménnyel, Gaskó azt mondta, még nincs következő lépés, de a szakszervezetek kényszerpályán vannak, és folytatni fogják a nyomásgyakorlást.

A szakszervezetek szerint szerda reggel mindenki fog sztrájkolni. Az utasokat a vonatokon és az állomásokon is tájékoztatják a sztrájk céljairól és az alternatív közlekedési lehetőségekről; a vonatokon és az állomásépületekben fűteni és világítani ezúttal is fognak.
A jegyek visszaválthatók

A MÁV azt közölte, hogy 21. hajnaltól 22-én délig az előre megváltott menet- és helyjegyek árát, valamint az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik. Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájkot megelőző nap kezdetétől a sztrájk lemondását követő harmadik nap éjféléig igényelhető. A sztrájk miatt nem közlekedő IC-kre és IP-kre megváltott helyjegyek és pótjegyek árát szintén levonás nélkül visszaadják. A Magyarországon váltott teljes jegyárat visszakapja az az utas is, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról. A MÁV azt is közölte: a sztrájk időszaka alatt a menetdíj-visszatérítést azon pénztáraikban igényelhetik, amelyeket nem érint a munkabeszüntetés.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete már a második munkabeszüntetést tartja a mellékvonalak bezárása ellen, a vasúti munkahelyek megvédése érdekében; két hete reggel hat és nyolc között állították le a munkát (október végén a Mozdonyvezetők Szakszervezete is tartott egy kétórás sztrájkot azzal az indokkal, hogy a GKM megszegi a nyári megállapodásban vállalt kötelezettségeit, elmulasztja a tájékoztatást és a mozdonyvezetőket érintő jogszabálytervezetek egyeztetését).
A reptéren kezdődik a sztrájkok napja

A szerdai sztrájkot egyébként a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete - a Liga egyik tagszervezete - kezdi, amely hajnali 2 és 4 között tart figyelmeztető munkabeszüntetést. A szakszervezet azt közölte: "az aktuális politikától függetlenül kiállunk az idősebb korosztályért, gyermekeinkért, illetve magunkért is".

A szervezet szükség esetén további lépéseket is kilátásba helyezett "a munkavállalók alapvető jogainak és érdekeinek védelmében". A Budapest Airport közölte, hogy a munkabeszüntetés a Ferihegyi repülőtéren keresztül közlekedő utasokat nem érinti, a légiközlekedésben fennakadásokra nem kell számítani.
Két megyében leállnak a buszok

A szerdai sztrájkhoz csatlakozott a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete is, bár ők nem a vonalbezárások, hanem a társadalombiztosítás átalakítása ellen tiltakoznak, így nem is 6, hanem csak 2 órás munkabeszüntetést tartanak reggel 6 és 8 között. A részben osztrák tulajdonú cégnél működő érdek-képviseleti szervezet emlékeztet arra, hogy ők ritkán sztrájkolnak, de a mostani megmozdulás témái fontosak, ezért támogatják azt.

A legnehezebb helyzetben várhatóan azok lesznek, akik Vas vagy Békés megyében szeretnének közlekedni szerdán. Ebben a két megyében nemcsak a vasutasok sztrájkolnak, hanem a buszsofőrök is. A Vasi Volán járatainak több mint kétharmadát érinti a szerdára tervezett munkabeszüntetés, bár a cégnél dolgozó 300 buszsofőrből 291 elvileg csatlakozott a kétórás sztrájkhoz - közölte a szakszervezet, miután hétfőn megállapodtak az elégséges szolgáltatásokról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A reggel 6 és 8 közötti sztrájk az ekkor induló két nemzetközi járatot nem érinti; emellett a távolsági autóbuszok is elindulnak, és igény esetén lesz Budapestre egy mentesítő busz is. Ugyancsak nem érinti a megállapodás szerint a sztrájk a nagyobb cégek munkásait szállító szerződéses járatokat, és közlekedni fognak az iskolabuszok is.

A Békés megyei Körös Volánnál szintén csak a távolsági járatok fognak elindulni reggel 6 és 8 óra között. Hoffmann Antal szakszervezeti elnök az Index kérdésére azt mondta: az elégséges szolgáltatásokról született megállapodás részeként a 6 óra előtti járatok elindulnak, és végig közlekednek a végállomásig, azonban 6 és 8 között nemcsak helyközi buszjáratot nem indítanak el, hanem a megyei városaiban a helyi buszjáratok sem közlekednek.

Gyerekmegőrző iskolák

A Liga sztrájkfelhívásához eddig 17 szakszervezet csatlakozott, a közlekedésiek mellett az energiaiparban dolgozók, az erőművesek és az olajipariak, a Rába-alkalmazottak, a színházi műszaki dolgozók és a pedagógusok is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapján már a múlt héten azt közölte, sok ezer kolléga jelezte a csatlakozását a sztrájkhoz.

A PDSZ-nél az Index kérdésére pontos adatokat nem tudtak közölni arról, hány iskolában hány pedagógus nem fog tanítani. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy minden megyében lesznek olyan iskolák, ahol sztrájkolnak majd a tanárok; Békés megyében a PDSZ-szel rivális Pedagógusok Szakszervezete, valamint egy gyomaendrődi iskola és békéscsabai óvoda is csatlakozott a megmozduláshoz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye hét iskolájában - négy miskolci és egy kazincbarcikai középiskolában, valamint egy-egy hidasnémeti és nyékládházi általános iskolában - lesz sztrájk. A PDSZ kérdésünkre azt mondta, két fővárosi iskolában - a terézvárosi két tannyelvűben és a Szinyei Mersében -, továbbá gyömrői és debreceni iskolákban szintén lesznek sztrájkok, a fővárosiakban egész napos, 6 órás munkabeszüntetés várható. Más helyeken viszont talán csak 1-2 órás sztrájkot tartanak a tanárok, akik a sztrájk idején is felügyelik a gyerekeket (a szülőknek elvileg hétfőn már meg kellett tudniuk, az iskolájukban lesz-e tanítás szerdán, vagy sem).

A sztrájkhoz csatlakozó energiaipari dolgozók erőművekben és egy áramszolgáltatónál, a Démásznál szerveznek munkabeszüntetést szerdán. A Démász területein délután 1/3 2-től 4-ig lesz sztrájk az ügyfélszolgálatokon, de a cég tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt is elhárítják a hibákat. Három budapesti erőműben (a kispestiben, az újpestiben és a kelenföldiben) reggel 6 és 8 óra között 15 MW-os villamosenergia-korlátozás lesz, az ipari hőszolgáltatást megtartják. A fűzfői erőműben délelőtt 8-tól 10-ig lesz 15 százalékos leterhelés, míg a Paksi Atomerőműben a sztrájkhoz végül nem csatlakoznak, várhatóan csak az esti nagygyűlésen vesznek részt.
A Tungsramnál magukat is védik

Sztrájkot nem szerveznek, de szerda délután fél négytől ötig tiltakozó demonstrációt tartanak a Tungsramnál dolgozók is. Az amerikai GE tulajdonában lévő cég érdek-képviseleti szervezete a Liga honlapján olvasható közlemény szerint "hangsúlyt kíván adni az egyeztető tárgyalásnak, és nyomatékot annak a követelésének, hogy a vállalat vezetése vonja vissza a szeptember közepén bejelentett - Kisvárdán és Vácott több száz munkahely megszüntetését célzó - intézkedéseit. A TDFSZ tiltakozik a magyarországi munkahelyek felszámolása, Távol-Keletre telepítése ellen".

A sztrájkban részt vesznek a Rába dolgozói, akik délután fél három és fél négy között tartanak egyórás munkabeszüntetést a társadalombiztosítás reformja ellen. A Rába-dolgozók azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza erre vonatkozó valamennyi javaslatát. A tiltakozáshoz csatlakoztak a Győri Nemzeti Színház műszaki dolgozói is, ők munkakezdéstől tartanak egyórás munkabeszüntetést.
Tiltakoznak az egészségügyben is

Az egészségügyben dolgozók szintén támogatják a Liga követeléseit, és bár a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége a sztrájkban nem vesz részt - többségük, így a mentősök és a kamarák nem is sztrájkolhatnak -, de az esti tiltakozó nagygyűlésen jelen lesznek. Az egészségügyi szakdolgozók közleménye szerint az ágazat valós problémáinak rendezése nélkül nem lehet korszerű egészségbiztosítási rendszert kialakítani és fenntartani, és bár elismerik, hogy az egészségügy súlyos gondjainak megoldása érdekében "elkerülhetetlen az ágazat finanszírozási rendszerének újragondolása és átalakítása", szerintük ez csak szakmai alapon, a gazdasági és társadalmi tényezők figyelembe vételével, társadalmi konszenzussal kivitelezhető. Az egészségügyi dolgozók sztrájkolni nem fognak, de a 6 órakor kezdődő nagygyűlésen - amelyhez több mint nyolcvan civil szervezet csatlakozott - részt vesznek.

Délután nemcsak a fővárosban lesz tiltakozó nagygyűlés. Szombathelyen az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete szerda délután fáklyás felvonulást szervez a megyei kórháztól a helyi rendelőintézetig a kormány társadalombiztosítással kapcsolatban tervezett intézkedései ellen. A demonstráció a szervezők közlése szerint pártoktól mentes szakszervezeti rendezvény lesz.
A jövő héten is lesz sztrájk

A Volán társaságoknál dolgozók már előre tekintenek: november 27-én legalább kétórás munkabeszüntetést tartanak a vezetett jármű típusához kötött korkedvezményes nyugdíj elleni tiltakozásul. A sztrájk üzemkezdéstől 7 óráig tart, jelentette be Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke. A KKSZ mellett a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, az Autóbuszközlekedésben Dolgozók Uniója és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is részt vesz a munkabeszüntetésben.

A helyi Volán társaságok saját hatáskörükben dönthetnek a két órát meghaladó munkabeszüntetésről is. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a jogszabály szerint a menetrendszerűen közúti közlekedésben dolgozó járművezetőknél a férfiak 10 év, a nők 8 év után 2 év kedvezményre jogosultak, ezt követően férfiaknál 5, a nőknél 4 év után tovább 1-1 év kedvezmény jár. Az autóbusz-vezetők esetében a korkedvezmény feltételhez kötött, a jogszabály alapján az 1992 március elseje előtt forgalomba állított autóbuszok vezetése esetén jár kedvezmény, fiatalabb buszokat minősíttetni kell. A szakszervezet azon az állásponton van, hogy mindegyik autóbuszon megterhelő a vezetés, ezért nem méltányos, hogy egyes buszvezetők a jármű típusától függően hátrányba kerüljenek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem