1 °C Budapest

El kell adni a Balatont: döntött az Európai Bizottság

Pénzcentrum
2007. november 16. 08:33

Az Európai Bizottság az unió fúziós rendelete alapján november 9-én hagyta jóvá, hogy az amerikai Kraft megvásárolhassa a francia Danone cég Danone Biscuits elnevezésű keksz, snack és gabonapehely üzletágát. Az Európai Bizottság spanyol kekszmárkák és egy spanyol gyár eladásán felül a Balaton márkanév eladását szabta az engedélyezés feltételéül. A kötelezettség-vállalások lehetővé teszik, hogy a verseny az összefonódást követően is fennmaradjon a keksz, snack és gabonapelyhek piacán.

Az amerikai Kraft Foods Global világszerte gyárt és értékesít csomagolt élelmiszereket és italokat, különösen snack, sajt és különféle tejtermékeket, továbbá kávét, csokoládét, édességárut és kekszet. A Danone Biscuits a francia Danone cég globális keksz, snack és gabonapehely gyártója és forgalmazója.

Az eredeti összefonódási kérelem olyan földrajzi piacokat érintett, ahol mindkét társaság jelen van keksz és csokoládé termékeivel. A Bizottság a vizsgálatában azt állapította meg, hogy ha az összefonódás az eredeti kérelem szerint megy végbe, akkor az édes kekszek piacán Spanyolországban, a csokoládé darabáruk piacán pedig Magyarországon, a fúzió révén létrejövő társaság a legkedveltebb márkák tekintetében piacvezető szerephez jut és a kereskedők legnagyobb beszállítója lesz.

A csokoládé édességáru tekintetében a Danone Biscuits csak nemzeti márkanevek alatt értékesíti termékeit, ilyen például Magyarországon a Balaton, Belgiumban a Cha-cha, Csehországban és Szlovákiában a Tatranky, Horalky és a Fidorka. E mellett a Kraft az unió teljes területén, így Magyarországon is értékesíti a Milka, Cőte d'Or, Toblerone és Suchard márkákat. Az összefonódási kérelem eredeti változata szerint a két társaság erős márkáinak egy kézbe kerülésével az új cég piacvezetővé vált volna, amely Magyarországon a csokoládé darabáruk piacán a versenyt erősen korlátozta volna.

A Bizottság hangot adott azon aggályának, mely szerint a Kraft és a Danone Biscuits összefonódása veszélyezteti az egységes európai piacon meglévő hatékony versenyt, ezért a Kraft a spanyol piacra vonatkozó vállalásai mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy a magyar csokoládé darabáruk gyártásához kapcsolódó Balaton márkanevet, az ehhez kapcsolódó know-how-t és a gyártóeszközöket a magyar csokoládé darabáru piacon folyó verseny fennmaradása érdekében értékesíti.

A Balaton eladása azért bír jelentőséggel, mert jelenleg Magyarországon a Kraft forgalmaz - a nemzetközi márkák mellett - olyan kedvelt magyar csokoládé márkákat, mint például a Sport, a Kapucíner, a Szamba, az Autós szelet, a Lottó, a Bohóc és a Piros Mogyorós, míg a Danone Biscuits a népszerűségben és árban is hasonló Balatont gyártja. Ha a vállalkozások összefonódása következtében a Balaton a többi márkával azonos érdekeltségbe kerülne, a népszerű csokoládé szeletek között megszűnne a verseny, amely a fogyasztók számára hátrányos következményekkel, áremelkedéssel, esetleg a termékek minőségének romlásával járhat. Abban az esetben azonban, ha e csokoládé szeletek piacának szerkezete változatlan marad, vagyis a Kraft a Balatont egy tőle független versenytársnak értékesíti, fennmaradhat a verseny, és a hagyományos magyar Balaton a fogyasztók számára még sokáig versenyképes termék maradhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52