3 °C Budapest

Kötvénykibocsátásból fejleszt a MÁV: épp itt volt az ideje...

Pénzcentrum
2007. november 15. 08:30

Állandóan arról lehet hallani, hogy nincs pénz a vonatok, a vágányok felújítására, ezért vannak ilyen siralmas állapotban, és ezért közlekedik egy két személyvonat már-már egy biciklissel vetekedő sebességgel. Most viszont infrastrukturális fejlesztések és a villamosítási program finanszírozására a MÁV kötvénykibocsátást tervez...

Az első lépés már le is zajlott a 2008-as kibocsátás felé, a MÁV már megkapta az első hitelminősítését. Állami garancia nélkül 75-100 milliárd forint értékű kötvény kiadása a cél, amit a társaság 15 év múlva fizetne vissza - írja a Magyar Hírlap.

A pénzből megvalósított pályafejlesztések célja a hatékonyság növelése, vagyis elsődlegesen azokon a szakaszokon újítanának, ahol jelenleg sebességkorlátozással közlekednek a vonatok.

Emellett a villamosítás fejlesztésére is lehet számítani, mivel a dízelüzemeltetés sokkal több pénzbe kerül, mint a villanymozdonyok üzemeltetése. De elvileg jutni fog pénz az állomások, és az utastájékoztató rendszerek korszerűsítésére is.

A MÁV a jelenlegi hitelállományát is tudja csökkenteni, mivel a tavaly decemberi 314 milliárd forintot várhatóan 267 milliárd forintra csökkentik, vagyis előre láthatólag nem jelent majd problémát a kötvények visszafizetése, főleg ha azt tekintjük, hogy a jelenleg sebességkorlátozott vágányok felújításával csak a 10 fővonalon évente 2,5 milliárd forintot spórolnának meg, ami csak a kezdet...

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?