18 °C Budapest

Kötvénykibocsátásból fejleszt a MÁV: épp itt volt az ideje...

Pénzcentrum
2007. november 15. 08:30

Állandóan arról lehet hallani, hogy nincs pénz a vonatok, a vágányok felújítására, ezért vannak ilyen siralmas állapotban, és ezért közlekedik egy két személyvonat már-már egy biciklissel vetekedő sebességgel. Most viszont infrastrukturális fejlesztések és a villamosítási program finanszírozására a MÁV kötvénykibocsátást tervez...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az első lépés már le is zajlott a 2008-as kibocsátás felé, a MÁV már megkapta az első hitelminősítését. Állami garancia nélkül 75-100 milliárd forint értékű kötvény kiadása a cél, amit a társaság 15 év múlva fizetne vissza - írja a Magyar Hírlap.

A pénzből megvalósított pályafejlesztések célja a hatékonyság növelése, vagyis elsődlegesen azokon a szakaszokon újítanának, ahol jelenleg sebességkorlátozással közlekednek a vonatok.

Emellett a villamosítás fejlesztésére is lehet számítani, mivel a dízelüzemeltetés sokkal több pénzbe kerül, mint a villanymozdonyok üzemeltetése. De elvileg jutni fog pénz az állomások, és az utastájékoztató rendszerek korszerűsítésére is.

A MÁV a jelenlegi hitelállományát is tudja csökkenteni, mivel a tavaly decemberi 314 milliárd forintot várhatóan 267 milliárd forintra csökkentik, vagyis előre láthatólag nem jelent majd problémát a kötvények visszafizetése, főleg ha azt tekintjük, hogy a jelenleg sebességkorlátozott vágányok felújításával csak a 10 fővonalon évente 2,5 milliárd forintot spórolnának meg, ami csak a kezdet...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?