2 °C Budapest

Nem csak nálunk, egész Európában ritkulnak a vasútvonalak

Pénzcentrum
2007. október 10. 08:45

A vasúti személyszállítás racionalizálása szinte minden európai ország számára problémát jelent, amelyre a megoldást sokan a vasúttársaságok privatizációjában, illetve a veszteséges mellékvonalak megszüntetésében látják - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hamarosan Németország is a racionalizálás útjára, a szövetségi közlekedési miniszter, Wolfgang Tiefensee javaslatát, mely a kritikák szerint teljes mértékben megegyezik a Deutsche Bahn üzemgazdasági szemléletű ajánlásaival, sokan minden szakmailag, mind szociálpolitikailag elfogadhatatlannak tartják.

A szász-anhalti közlekedési miniszter szerint ez tartomány számára annyit jelentene, hogy a pályaudvarok és megállóhelyek közel 53 százalékát meg kellene szüntetni. Tiefensee javaslata szerint minden olyan mellékvonal állami szubvenciót megszüntetnék, melyek ezer utaskilóméter alatti forgalmi értékéket mutatnak, de ugyanerre a sorsra jutnának azok a pályaudvarok, mely napi 1000, és azok az államok melyek napi 100 főnél alacsonyabb utas számmal rendelkeznek.

A racionalizálást egész Európában ellenséges hangulat kísérte, 2003-ban 25 szlovák vasútvonal megszüntetése sztrájkot idézett elő, de 2004-2005-ben Bulgáriában is erős tiltakozás kísérte, hogy napi 100-as csökkentették a veszteséges járatok számát.

Hazánkban tavaly indult meg ez a folyamat, melynek eredményeképpen tavaly decemberben az érintett 81 mellékvonal körülbelül harmadán szűnt meg az utasforgalom, melyek a MÁV számításai szerint évi 7 milliárd forint mínuszt termeltek a vasúttársaságnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megszűnésre ítélt vonalak száma márciustól ismételten 14 vonallal bővült, ahol a vonatok helyét a helyi volántársaságok járatai vették át. A minisztérium álláspontja szerint a vonalak megszüntetése korántsem jelent végleges eltűnést, előfordulhat ugyanis, hogy néhány év, évtized múltán újra bővülni kezd a forgalom, a régi vonalakat pedig az újnál alacsonyabb költség mellett lehet ismét üzembe helyezni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59