Nem csak nálunk, egész Európában ritkulnak a vasútvonalak

Pénzcentrum
2007. október 10. 08:45

A vasúti személyszállítás racionalizálása szinte minden európai ország számára problémát jelent, amelyre a megoldást sokan a vasúttársaságok privatizációjában, illetve a veszteséges mellékvonalak megszüntetésében látják - írja a Világgazdaság.

Hamarosan Németország is a racionalizálás útjára, a szövetségi közlekedési miniszter, Wolfgang Tiefensee javaslatát, mely a kritikák szerint teljes mértékben megegyezik a Deutsche Bahn üzemgazdasági szemléletű ajánlásaival, sokan minden szakmailag, mind szociálpolitikailag elfogadhatatlannak tartják.

A szász-anhalti közlekedési miniszter szerint ez tartomány számára annyit jelentene, hogy a pályaudvarok és megállóhelyek közel 53 százalékát meg kellene szüntetni. Tiefensee javaslata szerint minden olyan mellékvonal állami szubvenciót megszüntetnék, melyek ezer utaskilóméter alatti forgalmi értékéket mutatnak, de ugyanerre a sorsra jutnának azok a pályaudvarok, mely napi 1000, és azok az államok melyek napi 100 főnél alacsonyabb utas számmal rendelkeznek.

A racionalizálást egész Európában ellenséges hangulat kísérte, 2003-ban 25 szlovák vasútvonal megszüntetése sztrájkot idézett elő, de 2004-2005-ben Bulgáriában is erős tiltakozás kísérte, hogy napi 100-as csökkentették a veszteséges járatok számát.

Hazánkban tavaly indult meg ez a folyamat, melynek eredményeképpen tavaly decemberben az érintett 81 mellékvonal körülbelül harmadán szűnt meg az utasforgalom, melyek a MÁV számításai szerint évi 7 milliárd forint mínuszt termeltek a vasúttársaságnak.

A megszűnésre ítélt vonalak száma márciustól ismételten 14 vonallal bővült, ahol a vonatok helyét a helyi volántársaságok járatai vették át. A minisztérium álláspontja szerint a vonalak megszüntetése korántsem jelent végleges eltűnést, előfordulhat ugyanis, hogy néhány év, évtized múltán újra bővülni kezd a forgalom, a régi vonalakat pedig az újnál alacsonyabb költség mellett lehet ismét üzembe helyezni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?