13 °C Budapest

Bolti szarkák szokásai: mit lopnak a leggyakrabban?

Pénzcentrum
2007. november 15. 10:05

Az alkohol, a kozmetikumok, női ruhák, parfümök, vagy akár az ínyenc ételek a bolti tolvajok kedvenc célpontjai. A Checkpoint felmérése viszont azt az eredményt hozta, hogy a boltjaiban egyre gyakoribb a nagyobb értékű termékek lopása, mi 2006-ban csak az ausztráloknak több mint 2 milliárd dollárnyi (346 milliárd forint) hiányt okozott.

A felmérés 32 országban folyt, és a leggyakrabban ellopott termékek a márkás, és drága kozmetikumok, mint például az arckrém, az alkohol, a parfümök, és a divatos női ruhák voltak. A leggyakrabban elemelt termékek között szerepelnek a fentiek mellett a CD/DVD lemezek, a videó játékok, konzolok, a kisebb elektronikai cikkek és a divat kellékek, mint ékszerek, övek, stb.

Bár azért a lopásokban nem csak a betérő "vevők" játszanak szerepet, az ausztrál boltokban például az esetek 45,8 százalékát a dolgozók követik el. Az ember azt hinné, hogy az alkalmazott egyszerűen elemeli a raktárból a kiszúrt terméket, viszont a legtöbb esetben nem erről van szó. Egyszerűen a vevőtérben teszik el a kiszemelt ruhadarabot, vagy ékszert, illetve számos esetben előfordul, hogy beütnek a gépbe egy áruvisszavételt, a pénzt meg zsebre teszik, bár ebben az esetben a visszavett áru is hiányzik.

A felmérés készítői szerint ez az első olyan tanulmány, ami ilyen átfogó vizsgálatot készített a bolti lopásokról, és az is kiderült, hogy Ausztrália alkalmazza a legmodernebb
Technikai eszközöket a lopások megakadályozására, aminek köszönhetően az esetek 40 százalékát ki tudják szűrni.

A legmagasabb lopási arányt Thaiföldön, Indiában, és Amerikában mutatta ki a tanulmány, a legalacsonyabbat pedig Ausztriában, Svájcban, és Izlandon.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm