33 °C Budapest

A legtöbb céges bűncselekményt a diplomás főnök követi el...

Pénzcentrum
2007. november 7. 12:16

Idén negyedik alkalommal végezte a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos elemzését a PricewaterhouseCoopers. Az adatok meglepő eredményt mutattak, a cégeken belüli bűncselekmények és visszaélések közel 90 százalékát férfiak követik el, 64 százalékuk diplomával is rendelkezik és a leggyakoribb bűnözési forma a lopás és sikkasztás (48%) után a védjegy, az üzleti titkok, és a termékek hamisításokkal kapcsolatos visszaélések (26%).

A globális felmérés 5 400 vállalatvezető megkérdezésével, 40 országban zajlott. A magyarországi vizsgálat keretében egy piackutató cég részvételével a 750 legnagyobb árbevételű vállalakozás közül 77-et választottak ki, és kérdeztek meg. A válaszadók 55 százaléka került ki az igazgatótanács, vagy a felsővezetés tagjai közül, a többi válaszadó középvezetői pozícióban van.


Az előző felmérés eredményeihez képest idén sokkal nagyobb számban kerültek napvilágra az itthoni cégek körében elkövetett bűncselekmények, aminek az is lehet az oka, hogy korábban sokkal kevésbé szerettek erről beszélni a cégvezetők, valószínűleg a vállalat hírneve miatt. Másik indok, hogy egyre hatékonyabb módszerekkel és eszközökkel rendelkeznek a vizsgált vállalkozások, mellyel lényegesen könnyebben tudják feltárni az elkövetett bűncselekményeket.

Globálisan a megkérdezett cégek esetén az elkövetett bűncselekmények közvetlenül 777 milliárd forint veszteséget okoztak, Magyarországon ez a szám 62 millió forint. Ez viszont mindössze a közvetlen költség, emellett további járulékos költségek is felvetődnek, mint például a vállaltvezetők idejének lekötése, a dolgozói morál hanyatlása, vagy akár a vállalat hírnevének romlása. A 40 országban vizsgálat cégeknél összesítve az egy bűncselekményre eső járulékos költség 12,4 millió forint volt.

A tanulmány szerint akkor van esély egy ilyen jellegű tett elkövetésére, ha a dolgozónak van rá esélye, motiválja például a pénz, és igazolni tudja a saját tettét. Ilyen igazolás például az, ha nem kapott bónuszt, vagy nem léptették elő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb alkalommal, az esetek 32 százalékában a belső ellenőrzés tárta fel a cselekményt, 29 százalékban pedig véletlennek köszönhető annak felfedezése. Annak ellenére, hogy a vezetők 62 százaléka számolt be valamilyen gazdasági bűncselekményről a cégénél, a megkérdezettek 82 százaléka valószínűtlennek tartja, hogy a következő időszakban ez megtörténhet vele, és a vállalatok 20 százalékának semmilyen terve nincs az ilyen problémák kezelésére, és az esetek kiszűrésére.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?