29 °C Budapest

A legtöbb céges bűncselekményt a diplomás főnök követi el...

Pénzcentrum
2007. november 7. 12:16

Idén negyedik alkalommal végezte a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos elemzését a PricewaterhouseCoopers. Az adatok meglepő eredményt mutattak, a cégeken belüli bűncselekmények és visszaélések közel 90 százalékát férfiak követik el, 64 százalékuk diplomával is rendelkezik és a leggyakoribb bűnözési forma a lopás és sikkasztás (48%) után a védjegy, az üzleti titkok, és a termékek hamisításokkal kapcsolatos visszaélések (26%).

A globális felmérés 5 400 vállalatvezető megkérdezésével, 40 országban zajlott. A magyarországi vizsgálat keretében egy piackutató cég részvételével a 750 legnagyobb árbevételű vállalakozás közül 77-et választottak ki, és kérdeztek meg. A válaszadók 55 százaléka került ki az igazgatótanács, vagy a felsővezetés tagjai közül, a többi válaszadó középvezetői pozícióban van.


Az előző felmérés eredményeihez képest idén sokkal nagyobb számban kerültek napvilágra az itthoni cégek körében elkövetett bűncselekmények, aminek az is lehet az oka, hogy korábban sokkal kevésbé szerettek erről beszélni a cégvezetők, valószínűleg a vállalat hírneve miatt. Másik indok, hogy egyre hatékonyabb módszerekkel és eszközökkel rendelkeznek a vizsgált vállalkozások, mellyel lényegesen könnyebben tudják feltárni az elkövetett bűncselekményeket.

Globálisan a megkérdezett cégek esetén az elkövetett bűncselekmények közvetlenül 777 milliárd forint veszteséget okoztak, Magyarországon ez a szám 62 millió forint. Ez viszont mindössze a közvetlen költség, emellett további járulékos költségek is felvetődnek, mint például a vállaltvezetők idejének lekötése, a dolgozói morál hanyatlása, vagy akár a vállalat hírnevének romlása. A 40 országban vizsgálat cégeknél összesítve az egy bűncselekményre eső járulékos költség 12,4 millió forint volt.

A tanulmány szerint akkor van esély egy ilyen jellegű tett elkövetésére, ha a dolgozónak van rá esélye, motiválja például a pénz, és igazolni tudja a saját tettét. Ilyen igazolás például az, ha nem kapott bónuszt, vagy nem léptették elő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legtöbb alkalommal, az esetek 32 százalékában a belső ellenőrzés tárta fel a cselekményt, 29 százalékban pedig véletlennek köszönhető annak felfedezése. Annak ellenére, hogy a vezetők 62 százaléka számolt be valamilyen gazdasági bűncselekményről a cégénél, a megkérdezettek 82 százaléka valószínűtlennek tartja, hogy a következő időszakban ez megtörténhet vele, és a vállalatok 20 százalékának semmilyen terve nincs az ilyen problémák kezelésére, és az esetek kiszűrésére.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?