24 °C Budapest

A legtöbb céges bűncselekményt a diplomás főnök követi el...

Pénzcentrum
2007. november 7. 12:16

Idén negyedik alkalommal végezte a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos elemzését a PricewaterhouseCoopers. Az adatok meglepő eredményt mutattak, a cégeken belüli bűncselekmények és visszaélések közel 90 százalékát férfiak követik el, 64 százalékuk diplomával is rendelkezik és a leggyakoribb bűnözési forma a lopás és sikkasztás (48%) után a védjegy, az üzleti titkok, és a termékek hamisításokkal kapcsolatos visszaélések (26%).

A globális felmérés 5 400 vállalatvezető megkérdezésével, 40 országban zajlott. A magyarországi vizsgálat keretében egy piackutató cég részvételével a 750 legnagyobb árbevételű vállalakozás közül 77-et választottak ki, és kérdeztek meg. A válaszadók 55 százaléka került ki az igazgatótanács, vagy a felsővezetés tagjai közül, a többi válaszadó középvezetői pozícióban van.


Az előző felmérés eredményeihez képest idén sokkal nagyobb számban kerültek napvilágra az itthoni cégek körében elkövetett bűncselekmények, aminek az is lehet az oka, hogy korábban sokkal kevésbé szerettek erről beszélni a cégvezetők, valószínűleg a vállalat hírneve miatt. Másik indok, hogy egyre hatékonyabb módszerekkel és eszközökkel rendelkeznek a vizsgált vállalkozások, mellyel lényegesen könnyebben tudják feltárni az elkövetett bűncselekményeket.

Globálisan a megkérdezett cégek esetén az elkövetett bűncselekmények közvetlenül 777 milliárd forint veszteséget okoztak, Magyarországon ez a szám 62 millió forint. Ez viszont mindössze a közvetlen költség, emellett további járulékos költségek is felvetődnek, mint például a vállaltvezetők idejének lekötése, a dolgozói morál hanyatlása, vagy akár a vállalat hírnevének romlása. A 40 országban vizsgálat cégeknél összesítve az egy bűncselekményre eső járulékos költség 12,4 millió forint volt.

A tanulmány szerint akkor van esély egy ilyen jellegű tett elkövetésére, ha a dolgozónak van rá esélye, motiválja például a pénz, és igazolni tudja a saját tettét. Ilyen igazolás például az, ha nem kapott bónuszt, vagy nem léptették elő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legtöbb alkalommal, az esetek 32 százalékában a belső ellenőrzés tárta fel a cselekményt, 29 százalékban pedig véletlennek köszönhető annak felfedezése. Annak ellenére, hogy a vezetők 62 százaléka számolt be valamilyen gazdasági bűncselekményről a cégénél, a megkérdezettek 82 százaléka valószínűtlennek tartja, hogy a következő időszakban ez megtörténhet vele, és a vállalatok 20 százalékának semmilyen terve nincs az ilyen problémák kezelésére, és az esetek kiszűrésére.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM