13 °C Budapest

A legtöbb céges bűncselekményt a diplomás főnök követi el...

Pénzcentrum
2007. november 7. 12:16

Idén negyedik alkalommal végezte a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos elemzését a PricewaterhouseCoopers. Az adatok meglepő eredményt mutattak, a cégeken belüli bűncselekmények és visszaélések közel 90 százalékát férfiak követik el, 64 százalékuk diplomával is rendelkezik és a leggyakoribb bűnözési forma a lopás és sikkasztás (48%) után a védjegy, az üzleti titkok, és a termékek hamisításokkal kapcsolatos visszaélések (26%).

A globális felmérés 5 400 vállalatvezető megkérdezésével, 40 országban zajlott. A magyarországi vizsgálat keretében egy piackutató cég részvételével a 750 legnagyobb árbevételű vállalakozás közül 77-et választottak ki, és kérdeztek meg. A válaszadók 55 százaléka került ki az igazgatótanács, vagy a felsővezetés tagjai közül, a többi válaszadó középvezetői pozícióban van.


Az előző felmérés eredményeihez képest idén sokkal nagyobb számban kerültek napvilágra az itthoni cégek körében elkövetett bűncselekmények, aminek az is lehet az oka, hogy korábban sokkal kevésbé szerettek erről beszélni a cégvezetők, valószínűleg a vállalat hírneve miatt. Másik indok, hogy egyre hatékonyabb módszerekkel és eszközökkel rendelkeznek a vizsgált vállalkozások, mellyel lényegesen könnyebben tudják feltárni az elkövetett bűncselekményeket.

Globálisan a megkérdezett cégek esetén az elkövetett bűncselekmények közvetlenül 777 milliárd forint veszteséget okoztak, Magyarországon ez a szám 62 millió forint. Ez viszont mindössze a közvetlen költség, emellett további járulékos költségek is felvetődnek, mint például a vállaltvezetők idejének lekötése, a dolgozói morál hanyatlása, vagy akár a vállalat hírnevének romlása. A 40 országban vizsgálat cégeknél összesítve az egy bűncselekményre eső járulékos költség 12,4 millió forint volt.

A tanulmány szerint akkor van esély egy ilyen jellegű tett elkövetésére, ha a dolgozónak van rá esélye, motiválja például a pénz, és igazolni tudja a saját tettét. Ilyen igazolás például az, ha nem kapott bónuszt, vagy nem léptették elő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legtöbb alkalommal, az esetek 32 százalékában a belső ellenőrzés tárta fel a cselekményt, 29 százalékban pedig véletlennek köszönhető annak felfedezése. Annak ellenére, hogy a vezetők 62 százaléka számolt be valamilyen gazdasági bűncselekményről a cégénél, a megkérdezettek 82 százaléka valószínűtlennek tartja, hogy a következő időszakban ez megtörténhet vele, és a vállalatok 20 százalékának semmilyen terve nincs az ilyen problémák kezelésére, és az esetek kiszűrésére.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm