Szétlopták a hipermarketet! - Ennek vége?

Pénzcentrum
2006. május 4. 09:32

Európa első számú kiskereskedelmi hálózata, a francia Carrefour az évente a kontinensen többezer milliárd forint értékű kárt okozó bolti lopások visszaszorítása érdekében stratégiai szerződést írt alá a világ első számú szállítójával, a Magyarországon is ismert Checkpoint Systems áruazonosító és veszteségkezelő megoldásainak üzembe állításáról. Az úgynevezett forráscímkézés bevezetése a lopásérzékeny termékekre az eddigi tapasztalatok szerint minden eddigi rendszernél látványosan nagyobb hatékonysággal szorítja vissza a lopások okozta készletfogyatkozás mértékét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A legutóbbi, 2005-ös felmérések alapján a kiskereskedelem vesztesége csak az elmúlt évben Európa-szerte mintegy 29 milliárd euronyi (azaz több, mint 7500 milliárd forintnyi!) összeget tett ki. A European Retail Theft Barometer (ERTB), az európai áruházi lopásokról készült nemzetközi felmérés kitér arra is, hogy a károk visszaszorításának érdekében hozott anyagi áldozatok szintén tetemesek, összesen több, mint 7,5 milliárd eurot (vagyis mintegy 2 ezer milliárd forintot) fordítottak a különböző láncok biztonsági rendszerek kiépítésére, bár a választott technológiák eddig ritkán váltották be kellő mértékben a hozzájuk fűzött reményeket.

Az egyik legkorszerűbbnek tekintett technológiában, az úgynevezett forráscímkézésben rejlő lehetőségeket azonban egyre több kereskedő ismeri fel. A rádiófrekvenciás címkével ellátott termékek forgalomba helyezése ugyanis a lopások okozta készletfogyást is nagy mértékben visszaszorítják.

A rendszer lényege, hogy már az előállítás során úgynevezett áruvédelmi címkével látják el a lopásérzékenynek tekintett termékeket (elsősorban például a kozmetikai cikkek, a ruházat, a cipők, a szeszes italok, a cd-k és dvd-k tartoznak ebbe a kategóriába), tehát a kereskedelmi hálózat polcrakész árukat vehet át a szállítótól, így a nehezen észlelhető és eltávolítható címke által nyújtott lopás elleni biztonság mellett ez a megoldás a kereskedelmi alkalmazottak munkaidejének egy részét is felszabadítja. A forráscímkézésnek köszönhetően jelentősen csökken az alkalmazotti visszaélések mértéke is, ami szintén meghatározó szempont lehet, mivel a lopások több, mint egyharmadát (a tavalyi évben ez az arány 33,6% volt) maguk a bolti alkalmazottak követik el.

A forráscímkézésen alapuló rendszer mostani bevezetésére vonatkozó stratégiai szerződés szerint Európa első számú kiskereskedelmi hálózataként ismert francia Carrefour először 179 franciaországi hipermarketjére kiterjedően állítja üzembe a Checkpoint Systems rendszerét. A Carrefour és a Checkpoint között erre vonatkozóan létrejött többmilliárd forint értékű megállapodást a későbbiekben további bővítés követheti, amelynek során a világ legjelentősebb összefüggő kereskedelmi áruazonosító és biztonsági rendszere jöhet létre.

A hazánkban is ismert és kedvelt nemzetközi hipermarketláncok közül több vállalat is elkedzte bevezetni a forráscímkézést Nyugat-Európában, a magyarországi kiterjesztésre vonatkozó tervekről azonban egyelőre nincsenek pontos információk.

"A Carrefour, Európa legjelentősebb hálózatának döntése stratégiai fontosságú más kiskereskedelmi láncok számára is, meggyőződésem, hogy mint annyiszor, a mostani lépés is példamutató lesz a kontinens kiskereskedelmi kultúrájának fejlődésében. Biztos vagyok abban is, hogy az európai átlagnál nem jobb, sőt, a bolti lopások száma tekintetében egyre romló tendenciát mutató magyarországi bolti kereskedelem is felismeri a korszerű technológiákban rejlő megtakarítási lehetőségeket." - nyilatkozta Mihók Kornél, a Checkpoint Systems magyarországi igazgatója.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?