18 °C Budapest

Huszonöt másodpercenként egy abortusz, harminc másodpercenként egy válás

Pénzcentrum
2007. október 15. 08:15

Míg a tizennégy év alattiak 1980-ban még 36 millióval többen voltak, mint a hatvanöt év felettiek, mára ez az arány megfordult. A gyermekek száma 23 millióval csökkent, az időseké pedig 18 millióval nőtt az EU-ban. A legkevesebb fiatal ma Olaszországban és Spanyolországban él - a legifjabb lakossággal Írország és Ciprus büszkélkedhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ellentmondásnak tűnhet ezek után, hogy az elmúlt negyedszázadban mégis nőtt az unió lakossága, amely mostanra megközelíti a félmilliárdot. E növekedés nyolcvan százaléka azonban a bevándorlásnak köszönhető. Magyarországon például megállíthatatlanul csökken a lakosok száma, bevándorlók viszont alig érkeznek. Sőt, kimondottan rosszat tesz a nagy európai népvándorlás Lengyelországnak, ahol a külföldre költöző lengyelek miatt zsugorodik a népesség. Az emigránsok kedvenc úti céljai Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország és Németország.

Évente egymillió újszülöttel kevesebb, mint a nyolcvanas évek elején. Szakértők szerint a lakosság szinten tartásához a nőknek 2,1 gyermeket kellene szülniük (legalábbis a statisztikákban...), ehhez képest az EU 1,38-nál tart. A 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok még az 1,3-at sem érik el; a lakosságcsökkenés Magyarország mellett Romániában, Bulgáriában és a balti államokban a legdrámaibb.

Abortusszal ér véget minden ötödik terhesség az EU-ban. Ha a jelenlegi huszonhét tagállamot nézzük, naponta 3385 gyermek nem születik meg. Ugyanez másképp: Európában naponta három iskolát zárnak be gyermekhiány miatt. A házasságok száma 22 százalékkal csökkent az elmúlt huszonöt évben - annak ellenére, hogy az unió összlakossága közben harmincnégymillió fővel nőtt. Megugrott viszont a válások aránya 55 százalékkal. A házasság intézménye mintha a spanyoloknál inogna leginkább: ők 183 százalékos (!) emelkedést produkáltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00