Kapkodják a lakásokat

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 08:45

Az V., VI., VII. kerületben lendületbe jöttek az olaszok és spanyolok a befektetési céllal lakást vásárló írek és britek mögött. Pontos számot nem igazán lehet mondani, mivel gyakori, hogy cégen keresztül történik a felvásárlás - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Évenként hozzávetőlegesen 1800 fővárosi lakást vásárolnak meg külföldi magánszemélyek, a céges vásárlásokkal együtt becslések szerint ez a szám eléri az ötezret is. Országos szinten a hivatalos adatok szerint évek óta valamelyest több mint 5000 a külföldiek tulajdonába átmenő lakások száma.

Többségük saját ügynökségeiken keresztül, vagy pedig magyarországi, külföldiekre szakosodott közvetítők segítségével intézi a vásárlást. Az ingatlanfejlesztők szerint a külföldiek körülbelül egyharmad-kétharmad arányban választanak nem magyar, illetve magyar cég által indított új projekteket, eközben erőteljesen emelkedik a felújítandó lakást vásárlók száma is.

Huszti György, az A1 ingatlanközvetítő, -tanácsadó és -fejlesztő cég üzletág-igazgatója szerinte egyértelműen változott a helyzet a nemzeti összetételben. Az idei év első fél évében az értékesítések mennyisége nem, vagy csupán minimálisan csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, azonban az ingatlant keresők száma jelentős mértékben visszaesett.

Értékhatár tekintetében általában kétfajta szegmenst lehet megfigyelni. A nagyobb értékű, kurrensebb ingatlanokat vásárlók esetében az értékhatár 80-150 millió forint, ebben a szegmensben nem volt változás tapasztalható. A másik csoport esetében a jellemző átlag 30-40 millió forint közötti, ez az idei évben 15-20 százalékkal mérséklődött.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az uniós csatlakozás óta megfigyelhető tendencia, hogy a korábbiakhoz képest még inkább háttérbe szorultak a vidéki megyék, s egyre inkább erősödik a főváros iránti érdeklődés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06