5 °C Budapest

Kapkodják a lakásokat

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 08:45

Az V., VI., VII. kerületben lendületbe jöttek az olaszok és spanyolok a befektetési céllal lakást vásárló írek és britek mögött. Pontos számot nem igazán lehet mondani, mivel gyakori, hogy cégen keresztül történik a felvásárlás - olvasható a Világgazdaságban.

Évenként hozzávetőlegesen 1800 fővárosi lakást vásárolnak meg külföldi magánszemélyek, a céges vásárlásokkal együtt becslések szerint ez a szám eléri az ötezret is. Országos szinten a hivatalos adatok szerint évek óta valamelyest több mint 5000 a külföldiek tulajdonába átmenő lakások száma.

Többségük saját ügynökségeiken keresztül, vagy pedig magyarországi, külföldiekre szakosodott közvetítők segítségével intézi a vásárlást. Az ingatlanfejlesztők szerint a külföldiek körülbelül egyharmad-kétharmad arányban választanak nem magyar, illetve magyar cég által indított új projekteket, eközben erőteljesen emelkedik a felújítandó lakást vásárlók száma is.

Huszti György, az A1 ingatlanközvetítő, -tanácsadó és -fejlesztő cég üzletág-igazgatója szerinte egyértelműen változott a helyzet a nemzeti összetételben. Az idei év első fél évében az értékesítések mennyisége nem, vagy csupán minimálisan csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, azonban az ingatlant keresők száma jelentős mértékben visszaesett.

Értékhatár tekintetében általában kétfajta szegmenst lehet megfigyelni. A nagyobb értékű, kurrensebb ingatlanokat vásárlók esetében az értékhatár 80-150 millió forint, ebben a szegmensben nem volt változás tapasztalható. A másik csoport esetében a jellemző átlag 30-40 millió forint közötti, ez az idei évben 15-20 százalékkal mérséklődött.

Az uniós csatlakozás óta megfigyelhető tendencia, hogy a korábbiakhoz képest még inkább háttérbe szorultak a vidéki megyék, s egyre inkább erősödik a főváros iránti érdeklődés.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?