11 °C Budapest

Két évre veszel hűtőt és mosógépet? A minisztérium szerint minden rendben van...

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 08:16

Nincs jelenleg jogszabály a tartós fogyasztási cikkek kötelező alkatrészellátásáról, annak ellenére, hogy ezt a hiányosságot a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már többször jelezte a jogalkotónak - írja a Magyar Hírlap.

A lakosság többsége persze tartós fogyasztási cikket minden bizonnyal nem 2-3 évre vásárolna, a jelenlegi helyzetben azonban, ha a jótállási, szavatossági időn kívül meghibásodik például a mosógép vagy hűtőszekrény, akkor kénytelenek lehetünk újat venni, mivel a szerelők sok esetben alkatrészhiányra hivatkozva nem vállalják a javítást.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a kérdéssel kapcsolatban azon az állásponton van, hogy nincs is szükség a fogyasztók érdekében az alkatrészellátási kötelezettséget előírni, mivel ez nagymértékben sértené a vállalkozás szabadságát, többletköltséget eredményezne a cégeknek, így drágítaná a termékeket.

A tárca szerint a tartós fogyasztási cikkek piacán olyan erős a verseny, hogy a fogyasztóknak sokszor inkább megérheti újat venni a meghibásodott készülékből, mint megjavíttatni azt. Kérdés persze, hogy a jelen körülmények között értelmezhető-e egyáltalán a tartós fogyasztási cikk kategória...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?