Mi is őrizgethetjük a számlát - mit ír a Gyurcsány-blog?

Pénzcentrum
2007. július 17. 09:15

A fekete és szürke gazdaság elleni küzdelem jegyében a kormányzat fontolgatja, hogy a magánszemélyeknek is meg kell őrizniük a vásárláskor kapott számlát vagy nyugtát. Az állam ezzel szeretné elérni, hogy a vásárlónak is érdekében álljon elkérni a számlát, így a kereskedők jobban rá lennének szorítva a bevételeik bevallására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mai blogjában erről is ír. "Természetesen igen sok kérdés merül fel egy ilyen javaslat kapcsán. Leginkább azt kell elkerülni, hogy az emberek úgy érezzék, már megint azok életét teszik nehezebbé, akik apró kompromisszumokat kötnek, a nagyhalak pedig háborítatlanul bújhatnak ki a törvények alól. Tegyük mindjárt hozzá, hogy ezt a benyomást cáfolhatja például a vagyonosodási vizsgálat vagy a Vám- és Pénzügyőrségnek adott nyomozati jogkörök - ezek eredményeként lassan havi rendszerességgel buknak le milliárdos tételben ügyeskedők vagy csalók, de ettől még persze lehet jogos ez az érzés. Megválaszolandó kérdés az is, hogy létezik-e kis és nagy kompromisszum, vagy ha nevén nevezzük, akkor csalás? Ez erkölcsi, jogi, és azt hiszem, hétköznapi kulturális kérdés is." - írja a blogjában a miniszterelnök.

Ugyanebben a postban egy másik gazdasági hírre is reflektált Gyurcsány. "Az egyik velünk futó, cégügyekkel foglalkozó jogász fiú elmesélte, hogy soha ennyi cég vég- és felszámolásán nem dolgoztak még. De mindjárt hozzátette azt is, hogy ezeket az eljárásokat elsősorban nem azért indítják, mert a cégek csődbe mennek, hanem mert a fokozódó vizsgálatok, az elvárt adók bevezetése abba az irányba nyomja a cégtulajdonosokat, hogy csupán csak adókikerülés és ügyeskedés miatt ne tartsanak fenn cégeket. Ez is megmutatja, hogy milyen sokfajtaképpen lehet magyarázni a felszámolásról szóló adatokat! Tegyünk azt is hozzá, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gazdaság kifehéredése, a megváltozó szabályok esetleg nem sodorhatnak veszélybe jól működő társaságokat is. Ez abszolút nem kizárható, csak érzékelni kell, hogy melyikből van több, és mi adja a zömét ezeknek az eljárásoknak." - írja a miniszterelnök.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06