Mi is őrizgethetjük a számlát - mit ír a Gyurcsány-blog?

Pénzcentrum
2007. július 17. 09:15

A fekete és szürke gazdaság elleni küzdelem jegyében a kormányzat fontolgatja, hogy a magánszemélyeknek is meg kell őrizniük a vásárláskor kapott számlát vagy nyugtát. Az állam ezzel szeretné elérni, hogy a vásárlónak is érdekében álljon elkérni a számlát, így a kereskedők jobban rá lennének szorítva a bevételeik bevallására.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mai blogjában erről is ír. "Természetesen igen sok kérdés merül fel egy ilyen javaslat kapcsán. Leginkább azt kell elkerülni, hogy az emberek úgy érezzék, már megint azok életét teszik nehezebbé, akik apró kompromisszumokat kötnek, a nagyhalak pedig háborítatlanul bújhatnak ki a törvények alól. Tegyük mindjárt hozzá, hogy ezt a benyomást cáfolhatja például a vagyonosodási vizsgálat vagy a Vám- és Pénzügyőrségnek adott nyomozati jogkörök - ezek eredményeként lassan havi rendszerességgel buknak le milliárdos tételben ügyeskedők vagy csalók, de ettől még persze lehet jogos ez az érzés. Megválaszolandó kérdés az is, hogy létezik-e kis és nagy kompromisszum, vagy ha nevén nevezzük, akkor csalás? Ez erkölcsi, jogi, és azt hiszem, hétköznapi kulturális kérdés is." - írja a blogjában a miniszterelnök.

Ugyanebben a postban egy másik gazdasági hírre is reflektált Gyurcsány. "Az egyik velünk futó, cégügyekkel foglalkozó jogász fiú elmesélte, hogy soha ennyi cég vég- és felszámolásán nem dolgoztak még. De mindjárt hozzátette azt is, hogy ezeket az eljárásokat elsősorban nem azért indítják, mert a cégek csődbe mennek, hanem mert a fokozódó vizsgálatok, az elvárt adók bevezetése abba az irányba nyomja a cégtulajdonosokat, hogy csupán csak adókikerülés és ügyeskedés miatt ne tartsanak fenn cégeket. Ez is megmutatja, hogy milyen sokfajtaképpen lehet magyarázni a felszámolásról szóló adatokat! Tegyünk azt is hozzá, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gazdaság kifehéredése, a megváltozó szabályok esetleg nem sodorhatnak veszélybe jól működő társaságokat is. Ez abszolút nem kizárható, csak érzékelni kell, hogy melyikből van több, és mi adja a zömét ezeknek az eljárásoknak." - írja a miniszterelnök.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19