8 °C Budapest

Még mindig nincs igazi megoldás a lánctartozásra

Pénzcentrum
2007. július 4. 11:00

Elfogadta az Országgyűlés a vállalkozások körbetartozásának mérséklésére vonatkozó törvényt. Szakemberek szerint ez egyelőre még nem jelent megoldást a problémára - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az új törvény szerint amennyiben egy vállalkozó nem teljesíti a szerződésben vállalt munkát, akkor attól számítva 15 napon belül meg kell kezdeni az átadás-átvételi eljárást. Az építési beruházások esetében 15 nap múlva a teljesítésigazolást akkor is át kell adni, ha a megrendelő késik az átvétellel.

A kifizetések határideje a teljesítéstől számított 30 nap, illetve uniós forrásból származó beszerzés esetében pedig 60 nap, de halasztott részletfizetésben is meg lehet állapodni. Amennyiben lejár a határidő, az ajánlattevő azonnali beszedési megbízást nyújthat be az ajánlatkérő bankszámlájának terhére.

Amennyiben nyolc napon nem vitatja az adós a fizetési felszólítás jogosságát, nem reagál a felszólításra sem, akkor a bíróságnak vélelmezni köteles az adós fizetésképtelenségét. Építési vállalkozások esetében az építési szerződéseknél a vállalkozónak automatikusan zálogjoga keletkezik a megbízási díj összegéig a megrendelő olyan ingatlanán, melyen a vállalkozó munkát végez, igaz ezt a zálogjogot be is kell jegyeztetni.

A közbeszerzési törvény is változik, a szerződés semmissé válik, ha kizárja, vagy korlátozza az ajánlatkérő felelősségét. Ha az elnyert munka fővállalkozója nem a szerződés szerint fizette ki az alvállalkozót, erről 5 napon belül köteles tájékoztatni az ajánlatkérőt. Ha ezt nem teszi meg, az alvállalkozó az ajánlatkérőhöz fordulhat, aki ezt a tényt pedig a tartozás összegével együtt közzéteszi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint makrogazdasági problémát nem lehet kizárólag jogszabállyal orvosolni, csak enyhíteni. A hazai kkv-k alultőkésítettek és forráshiányosak, a körbetartozások mértékének megemelkedése pedig ezt a szektort érintette a legérzékenyebben.

Molnár György, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének elnöke szerint indokolt volt a törvény megalkotása, ez azonban csupán a probléma felszíni kezelésére alkalmas.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem