3 °C Budapest

Még mindig nincs igazi megoldás a lánctartozásra

Pénzcentrum
2007. július 4. 11:00

Elfogadta az Országgyűlés a vállalkozások körbetartozásának mérséklésére vonatkozó törvényt. Szakemberek szerint ez egyelőre még nem jelent megoldást a problémára - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az új törvény szerint amennyiben egy vállalkozó nem teljesíti a szerződésben vállalt munkát, akkor attól számítva 15 napon belül meg kell kezdeni az átadás-átvételi eljárást. Az építési beruházások esetében 15 nap múlva a teljesítésigazolást akkor is át kell adni, ha a megrendelő késik az átvétellel.

A kifizetések határideje a teljesítéstől számított 30 nap, illetve uniós forrásból származó beszerzés esetében pedig 60 nap, de halasztott részletfizetésben is meg lehet állapodni. Amennyiben lejár a határidő, az ajánlattevő azonnali beszedési megbízást nyújthat be az ajánlatkérő bankszámlájának terhére.

Amennyiben nyolc napon nem vitatja az adós a fizetési felszólítás jogosságát, nem reagál a felszólításra sem, akkor a bíróságnak vélelmezni köteles az adós fizetésképtelenségét. Építési vállalkozások esetében az építési szerződéseknél a vállalkozónak automatikusan zálogjoga keletkezik a megbízási díj összegéig a megrendelő olyan ingatlanán, melyen a vállalkozó munkát végez, igaz ezt a zálogjogot be is kell jegyeztetni.

A közbeszerzési törvény is változik, a szerződés semmissé válik, ha kizárja, vagy korlátozza az ajánlatkérő felelősségét. Ha az elnyert munka fővállalkozója nem a szerződés szerint fizette ki az alvállalkozót, erről 5 napon belül köteles tájékoztatni az ajánlatkérőt. Ha ezt nem teszi meg, az alvállalkozó az ajánlatkérőhöz fordulhat, aki ezt a tényt pedig a tartozás összegével együtt közzéteszi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint makrogazdasági problémát nem lehet kizárólag jogszabállyal orvosolni, csak enyhíteni. A hazai kkv-k alultőkésítettek és forráshiányosak, a körbetartozások mértékének megemelkedése pedig ezt a szektort érintette a legérzékenyebben.

Molnár György, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének elnöke szerint indokolt volt a törvény megalkotása, ez azonban csupán a probléma felszíni kezelésére alkalmas.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57