Hamarosan olcsóbban telefonálhatunk

Pénzcentrum
2007. június 29. 09:00

Az európai országokban alkalmazott roamingdíjak csökkentéséről szóló uniós rendelet várhatóan ma jelenik meg és holnap hatályba lép, ami azt is jelenti, hogy a maximálisan alkalmazható barangolási díjakat a mostani hivatalos euróárfolyamon kell kalkulálni - írja a Népszabadság.

Az EU - természetesen - eurócentben mért nettó árakat határozott meg: a szolgáltatók e fölé nem mehetnek. Egy perc, külföldről kezdeményezett beszélgetés nettó 49 centnél nem kerülhet többe, a fogadott hívásért pedig legfeljebb 24 centet lehet számlázni. Azokban az országokban, ahol nincs bevetve az euró, a maximumárakat át kell váltani - és persze hozzá kell venni az áfát is. Így az egyperces díjban a forintárfolyam miatti eltérés - fogyasztói szempontból - nem túl nagy. A tegnapi 248 forintos árfolyam és az általában számolt 250 forint között az alkalmazható díj tekintetében legfeljebb egy forint különbség van: az a kérdés, hogy a hívásindításért alkalmazható roamingtarifa maximuma - áfával együtt - 145,8 vagy 147 forint lesz-e.

Az unió a fogyasztóknak ajánlott tarifák maximálása mellett meghatározta azt is, mennyit számlázhatnak egymásnak a szolgáltatók a közvetített hívásokért. A nagykereskedelmi tarifamaximum két hónap múlva lép érvénybe, ez 30 százalékkal alacsonyabb a kiskereskedelmi árnál, vagyis 34 cent a külföldről indított hívások esetében.

Az uniós rendelet szerint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a fogyasztókat értesítsék a lehetőségről, majd - az ügyfél választása után - egy hónapon belül kell áttérni a díjra, vagyis a végső időpont augusztus 29-e. Ám mindenki azt sejti, hogy nem kell majd ennyit várni, és a szolgáltatók az ügyfélcsábítás módszereként alkalmazzák majd az egyébként kötelezően bevezetendő, olcsóbb uniós telefonálást. Igaz, a cégeknek ez is kockázatos lehet, hiszen az alacsonyabb nagykereskedelmi árak csak két hónap múlva lépnek életbe, így ha saját ügyfeleiknek előbb csökkentik a díjat, mint ahogy a külföldi partnereik a barangolásért nekik számlázott összeget, ezen veszítenek.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm