Hamarosan olcsóbban telefonálhatunk

Pénzcentrum
2007. június 29. 09:00

Az európai országokban alkalmazott roamingdíjak csökkentéséről szóló uniós rendelet várhatóan ma jelenik meg és holnap hatályba lép, ami azt is jelenti, hogy a maximálisan alkalmazható barangolási díjakat a mostani hivatalos euróárfolyamon kell kalkulálni - írja a Népszabadság.

Az EU - természetesen - eurócentben mért nettó árakat határozott meg: a szolgáltatók e fölé nem mehetnek. Egy perc, külföldről kezdeményezett beszélgetés nettó 49 centnél nem kerülhet többe, a fogadott hívásért pedig legfeljebb 24 centet lehet számlázni. Azokban az országokban, ahol nincs bevetve az euró, a maximumárakat át kell váltani - és persze hozzá kell venni az áfát is. Így az egyperces díjban a forintárfolyam miatti eltérés - fogyasztói szempontból - nem túl nagy. A tegnapi 248 forintos árfolyam és az általában számolt 250 forint között az alkalmazható díj tekintetében legfeljebb egy forint különbség van: az a kérdés, hogy a hívásindításért alkalmazható roamingtarifa maximuma - áfával együtt - 145,8 vagy 147 forint lesz-e.

Az unió a fogyasztóknak ajánlott tarifák maximálása mellett meghatározta azt is, mennyit számlázhatnak egymásnak a szolgáltatók a közvetített hívásokért. A nagykereskedelmi tarifamaximum két hónap múlva lép érvénybe, ez 30 százalékkal alacsonyabb a kiskereskedelmi árnál, vagyis 34 cent a külföldről indított hívások esetében.

Az uniós rendelet szerint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a fogyasztókat értesítsék a lehetőségről, majd - az ügyfél választása után - egy hónapon belül kell áttérni a díjra, vagyis a végső időpont augusztus 29-e. Ám mindenki azt sejti, hogy nem kell majd ennyit várni, és a szolgáltatók az ügyfélcsábítás módszereként alkalmazzák majd az egyébként kötelezően bevezetendő, olcsóbb uniós telefonálást. Igaz, a cégeknek ez is kockázatos lehet, hiszen az alacsonyabb nagykereskedelmi árak csak két hónap múlva lépnek életbe, így ha saját ügyfeleiknek előbb csökkentik a díjat, mint ahogy a külföldi partnereik a barangolásért nekik számlázott összeget, ezen veszítenek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?