14 °C Budapest

Hamarosan olcsóbban telefonálhatunk

Pénzcentrum
2007. június 29. 09:00

Az európai országokban alkalmazott roamingdíjak csökkentéséről szóló uniós rendelet várhatóan ma jelenik meg és holnap hatályba lép, ami azt is jelenti, hogy a maximálisan alkalmazható barangolási díjakat a mostani hivatalos euróárfolyamon kell kalkulálni - írja a Népszabadság.

Az EU - természetesen - eurócentben mért nettó árakat határozott meg: a szolgáltatók e fölé nem mehetnek. Egy perc, külföldről kezdeményezett beszélgetés nettó 49 centnél nem kerülhet többe, a fogadott hívásért pedig legfeljebb 24 centet lehet számlázni. Azokban az országokban, ahol nincs bevetve az euró, a maximumárakat át kell váltani - és persze hozzá kell venni az áfát is. Így az egyperces díjban a forintárfolyam miatti eltérés - fogyasztói szempontból - nem túl nagy. A tegnapi 248 forintos árfolyam és az általában számolt 250 forint között az alkalmazható díj tekintetében legfeljebb egy forint különbség van: az a kérdés, hogy a hívásindításért alkalmazható roamingtarifa maximuma - áfával együtt - 145,8 vagy 147 forint lesz-e.

Az unió a fogyasztóknak ajánlott tarifák maximálása mellett meghatározta azt is, mennyit számlázhatnak egymásnak a szolgáltatók a közvetített hívásokért. A nagykereskedelmi tarifamaximum két hónap múlva lép érvénybe, ez 30 százalékkal alacsonyabb a kiskereskedelmi árnál, vagyis 34 cent a külföldről indított hívások esetében.

Az uniós rendelet szerint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a fogyasztókat értesítsék a lehetőségről, majd - az ügyfél választása után - egy hónapon belül kell áttérni a díjra, vagyis a végső időpont augusztus 29-e. Ám mindenki azt sejti, hogy nem kell majd ennyit várni, és a szolgáltatók az ügyfélcsábítás módszereként alkalmazzák majd az egyébként kötelezően bevezetendő, olcsóbb uniós telefonálást. Igaz, a cégeknek ez is kockázatos lehet, hiszen az alacsonyabb nagykereskedelmi árak csak két hónap múlva lépnek életbe, így ha saját ügyfeleiknek előbb csökkentik a díjat, mint ahogy a külföldi partnereik a barangolásért nekik számlázott összeget, ezen veszítenek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem