15 °C Budapest

Cáfol a Vízművek: kinek van igaza?

Pénzcentrum
2007. június 22. 14:52

A Magyar Nemzet 2006. június 22-i számának 13. oldalán "Visszaél helyzetével a Fővárosi Vízművek?" címmel megjelent cikkel kapcsolatban fogyasztóink hiteles tájékoztatása és a cikkben található félreértések tisztázása érdekében a Fővárosi Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság az alábbiakat kívánja nyilvánosságra hozni:

A társaság semmilyen körülmények között sem kötelezi fogyasztóit arra, hogy soron kívül cseréljék le még hiteles mellékmérőjüket, sőt, mindezidáig arra sem volt példa, hogy a lejárt hiteleségű mellékmérővel rendelkező fogyasztók ellen fellépett volna. A fővárosban jelenleg 800 000 mellékmérő üzemel, és ezek közül 390 000 hitelessége már lejárt, év végére pedig 50 százalék fölé emelkedhet a nem hiteles mellékmérők aránya.

A mellékmérők felszerelésével és hatévente esedékes hitelesítésének elvégzésével természetesen a fogyasztó bármelyik szerelőt megbízhatja, ezt követően azonban meg kell rendelnie a mérő műszaki átvételét. Lehetőségük van fogyasztóinknak arra is, hogy a honlapunkon ajánlott, ugyancsak pályáztatás útján kiválasztott szerelők valamelyikével végeztessék el a szerelést vagy hitelesítést. Ebben az esetben nincs szükség a műszaki átvételnek és a zárógyűrű felhelyezésének külön megrendelésére és kifizetésére.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a mellékmérők hitelesítése elsősorban a társasházi lakóközösségek érdeke, hiszen ha egy fogyasztó mellékmérője pontatlan, a tényleges fogyasztásánál kevesebbet jelez, akkor a lakóközösség fogja a különbözetet kifizetni helyette. Ennek oka, hogy a Fővárosi Vízművek számlázási rendje szerint a társasház teljes vízfelhasználását az ingatlan fővízmérőjén olvassák le, majd ezt csökkentik az egyes mellékmérőkön mért mennyiséggel, és a fennmaradó összeget számlázzák ki a társasház felé. A mellékmérők hitelessége a Mérésügyi Törvény értelmében hat év.

Nem felelnek meg tehát a valóságnak azok az állítások, melyek szerint a Fővárosi Vízművek Zrt. a mellékmérővel rendelkező fogyasztóknak a szeptembertől bevezetett új számlázási rendszer részeként még abban az esetben is előírta a lakásokban lévő mérők soron kívüli hitelesítését, ha a hatéves hitelesítési idő még nem járt le.

A Fővárosi Vízművek mint magyarországi ivóvíz-szolgáltató a 38/1995.(IV. 5.) a közműves ivóvízellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló kormányrendeletnek megfelelően köteles szolgáltatási tevékenyégét ellátni.

E rendelet értelmében az egyes ingatlanokon belül elkülönülten vizet használó fogyasztók közötti vízdíj-megosztás alapjául szolgáló mellékvízmérők felszerelését, illetve cseréjét követően a szolgáltatónak a helyszínen ellenőriznie kell a felszerelés szakszerűségét és ezt egy zárógyűrű elhelyezésével kell igazolnia. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 2003 decemberében felszólította a társaságot e jogszabályi kötelezettségének a betartására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek megfelelően a Fővárosi Vízművek fokozatosan vezette be a műszaki átvétel gyakorlatát, az úgynevezett szakszerűségi vizsgálatot. Míg a társaság tulajdonában lévő, az ingatlan teljes vízfelhasználását mérő fővízmérők esetében már a rendelet megjelenése óta ezt a gyakorlatot követik, addig 2004-től a beszerelt locsolási mellékmérők, 2005-től az új mellékvízmérők, míg 2006. szeptember 1-jétől a hitelesítéshez kapcsolódóan cserélt mellékvízmérők esetében is megkezdték, jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve, a beszerelés ellenőrzését és a zárógyűrű elhelyezését.

A Fővárosi Vízművek esetében árhatóságként működő Fővárosi Közgyűlés vízdíj-meghatározási gyakorlatának megfelelően a vízdíjban a társaság csak azokat a költségeket érvényesítheti, amelyek a fővízmérőig terjedő műszaki tevékenységekre vonatkoznak, és minden egyéb - így a mellékvízmérők beszerelésének szakszerűségi vizsgálata során felmerülő - költséget is külön díjtételként kell leszámláznia, mivel ez hatévente egyszer, egyedi költségként jelenik meg.

Az ivóvíz-szolgáltató gazdaságossági szempontokat és a rendelkezésére álló kapacitásokat figyelembe véve dönthet arról, hogy saját maga látja el ezt a tevékenységet vagy külső vállalkozóval végezteti el. A Fővárosi Vízművek pályáztatást követően választotta ki a műszaki átvétel elvégzésére és a zárógyűrű felhelyezésére a Hexaéder Kft.-t mint legkedvezőbb ajánlattevőt. E tevékenység díja jelenleg 4 900 forint, amely egy társasház esetében 10-20-30 százalékkal csökkenthető, ha több lakás mellékmérőjének egy időben történő műszaki átvételét rendelik meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem