16 °C Budapest

Meztelenkedés a zsinórban - válts vagy ne válts?

Pénzcentrum
2007. június 18. 12:00

A mobiltelefonok rohamos terjedésével egyre kevesebb háztartásnak van szüksége vezetékes telefonra. Sokáig problémát jelenthetett a szélessávú internetet (ADSL-t) használóknak, hogy kénytelenek voltak megtartani vezetékes előfizetésüket, ha internetet is akartak. Ennek a Gazdasági- és Versenyhivatal áprilisi határozatának köszönhetően hamarosan vége. Mi már most körbenéztünk, melyik szolgáltatónál milyen feltételekkel kapható a szaknyelven elterjedt "csupasz" internet.

Mitől meztelen?

Néhány évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy külfölddel ellentétben nálunk egyelőre nem lehet bevezetni a "csupasz", vagy "meztelen" ADSL-t, mára már azonban ez a panasz szertefoszlott.

A technológia azon alapul, hogy a hangot is szállító rézkábel képes adatokat is továbbítani, távközlési szaknyelven hurokátengedés történik. Vagyis ez azt jelenti, hogy valamilyen vonallal mindenképpen kell rendelkezni a szélessávú internet-elérést kívánónak. Azonban akiknek nincs telefonvonal "behúzva", annak sem kell elkeserednie, ugyanis több szolgáltatónál vállalkoznak vonal kiépítésére, persze némi felárért.

A szimpla és a meztelen ADSL között átmenetet képezhet az úgynevezett félmeztelen szolgáltatás, amelynek keretében az előfizetőknek továbbra is lehetőségük nyílik vezetékes telefonálásra, de ezért nem kell havidíjat fizetniük, csupán a lebeszélt percekért kell a megfelelő ellentételezést "kiperkálniuk".

Kiknél, mennyiért, hogyan?

A GVH határozat alapján öt országos szolgáltató (Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monortel) kötelezte magát a telefonmentes ADSL szolgáltatás beindítására idén legkésőbb augusztusig, így tehát nyár végére már az ország egész területén elérhetővé válik a szolgáltatás.

Néhány szolgáltató (Actel, Externet, GTS Datanet, PanTel, TVNet) már be is vezette a "meztelen" ADSL szolgáltatás igényelhetőségét, körképünkben megvizsgáltuk, mennyit kell fizetni érte.

Mielőtt elmhamarkodott döntést hoznánk, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ha előbb lépünk ki a vezetékes telefon előfizetésből, minthogy lejárna a hűségnyilatkozat, akkor előfordulhat, hogy kötbér fizetésére köteleznek minket (amelyre a szolgáltatók fel is hívják a figyelmét a szolgáltatásról informálódni kívánóknak). Emellett a már meglévő telefonvonalon sem lehet tartozásunk, különben nem valósul meg a hurokátengedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint az az alábbi táblázatokból is kitűnik, az egyes szolgáltatók meglehetősen eltérő díjakat számítanak fel, valamint a feltételek is igen eltérőek, így érdemes megfelelően tájékozódni, hol járhatunk a legjobban.


Az Externet esetében, ha csupasz ADSL-re vágyunk, 20 400 forintos belépési díjat vagyunk kénytelenek fizetni. A szolgáltatás egyelőre csupán T-com területen érhető el. Aki mégis telefonálni szeretne, annak a havidíjmentes Megafone szolgáltatást ajánlják.


A GTS Datanet Yo neked szolgáltatása esetében nincs belépési díj, továbbra is lehetséges a telefonálás, amelyért percdíjat kell fizetni.


A Pantelnél külön hirdetik a félmeztelen ADSL-t ami havidíjában nem különbözik a teljesen meztelen ADSL-től, az utóbbi annyit tesz, hogy továbbra is lehetséges telefonálni vonalas telefon havidíjának fizetése nélkül.


A TVNetnél ADSL 3G név alatt találhatjuk meg a telefonmentes csomagokat, azonban új előfizetés esetén 11 400 forintos hurok alkalmassági díjat kell fizetni. Amennyiben lemondjuk a telefon-előfizetést, havonta 2000 forint teljes hurokbérleti díjat kell fizetnünk.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?