13 °C Budapest

Eljött a digitális tévé korszaka? Mit kell tudni a váltásról?

Pénzcentrum
2007. március 21. 05:50

Jobb kép- és hangminőség, eddig el nem érhető csatornák... ilyen és ehhez hasonló kulcsszavakkal reklámozzák a kábelszolgáltatók digitális csomagjaikat, miközben a T-Online már szinte a sima digitális tévézést is elavultnak tekintve, internet alapú televíziós szolgáltatását hirdeti a nagyközönségnek. Ebben a reklámzajban meglehetősen nehéz tájékozatlan fogyasztóként eligazodni, alábbi összeállításunkban igyekszünk hát érthető módon rávilágítani, mi is a különbség az analóg és a digitális televíziózás között, valamint lerántjuk a leplet arról, miért nem éri meg egyelőre csatlakozni az internetes tévé forradalmához. Egyáltalán le kell cserélnünk a tévékészüléket, hogy élhessünk a legújabb lehetőségekkel? Lássuk!

Mitől lesz digitális az élmény?

Az analóg és a digitális tévézés közötti nagy különbséget az jelenti, hogy a műholdról digitálisan sugárzott műsorok jeleit az analóg esetben a szolgáltató alakítja át analógra, és ilyen formában juttatja el a háztartásokhoz, míg a digitális szolgáltatás keretein belül a végső fogyasztó is digitális jelet kap, amit végül a tévé tetejére elhelyezett készülék (ún. set top box) alakít át. A jeltovábbítás új formája elvileg jelentős minőségjavulással jár, a gyakorlatban azonban egy rosszul beállított digitális csomag gyakran sokkal élvezhetetlenebb egy jól működő analógnál...

A szolgáltatók kényelmi elemként emelik ki, hogy nincs szükség folyamatos hangolásra és csatornakeresésre, hiszen a digitális vevő mindig automatikusan megtalálja az esetleges új csatornákat. Azt már kevésbé szokás kommunikálni, hogy a digitális szolgáltatás gyakorlatilag egy tévécsatornán keresztül jön (erre van ráhangolva a set top box), innentől fogva viszont nem állíthatjuk be, hogy hányas számú adón melyik csatornát szeretnénk látni.

Ezért a kis kellemetlenségért természetesen kárpótolhatnak a további előnyök, amilyen például az elektronikus műsorújság (EPG = Electronic Program Guide) megléte, melynek segítségével a képernyőn átlapozhatjuk az egyes csatornák műsorait, valamint az ezekkel kapcsolatos hasznos információkat.

Már az eddigiekből is kiderült, hogy a digitális szolgáltatás igénybe vételéhez szükség van egy set top boxra, amit bérelhetünk a szolgáltatótól, de mintegy 17 ezer forintért - akár részletre is - megvehetjük. Mivel a jelátalakítást ez a kis doboz végzi, a tévékészüléket nem kell lecserélnünk, ha megérint a digitalizáció szele.

A digitális csomagok alapvetően nem drágábbak a hagyományosnál, az esetek többségében csak a set top box beszerzése jelent plusz költséget, mely - ha jobban belegondolunk - nem nagy teher, amennyiben valóban prémium minőséget kapunk cserébe. (Ebbe a kérdésbe azért nem érdemes belemenni, mert ahány ember, annyiféle tapasztalat...)

Akkor már jobban megéri internetes tévére váltani?

A közelmúltban széles körben elkezdte hirdeti T-Home TV szolgáltatását a T-Online, mely gyakorlatilag az internet alapú tévézés hazai bevezetését célozza. Egy-két apróságot persze nem árt tudni, mielőtt elolvadunk a sok felvázolt előnytől...

Először is: a szolgáltatás jelenleg csak Budapest egyes területein érhető el és csak akkor vehető igénybe, ha valaki egyben T-Online ADSL előfizetéssel is rendelkezik. Aki beleszeret az internet-alapú tévézésbe és már rögtön az első pillanatoktól élvezni akarja az új technológiát, annak azt is érdemes tudnia, hogy érdeklődésére nem tudják egyértelműen megmondani, beköthető-e hozzá a T-Home TV. Az eljárás menete a következő: akkor tudják felmérni, hogy lehetséges-e a bekötés, amikor valaki leadta az igényét és rendelkezik ADSL-lel. Ekkor is csak 90%-os biztonságú az előminősítés a cég ügyfélszolgálati információ-szolgáltatása szerint.

A szűk keresztmetszetet nyilvánvalóan a műszaki háttér jelenti, az internetes tévézéshez ugyanis 8 MBites sávszélesség kell, melyből 6-ot lefoglal a tévé, 2 pedig marad az ADSL netre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy ha valaki a közelmúltban elcsábult és például a T-Kábelnél kötött egy hűségnyilatkozatos digitális tévés szerződést, akkor nem mehet át büntetlenül a cégcsoport másik tagjához az újabb szolgáltatásért. (Természetesen a konkurenciától való távozáskor ez a lehetőség elvben sem vetődik fel, de úgy tűnik, hogy a T-Csoporton belül sem...)

Az ügyfélszolgálaton egyébként minden érdeklődésünk ellenére igyekeztek lebeszélni a váltásról, mondván, hogy ez a szolgáltatás még csak teszt fázisban van, ki kell tölteni a jelenlegi hűség-periódust és addigra már a T-Home TV is nagyobb biztonsággal lesz elérhető a főváros egész területén.

A váltás mellett voksolóknak persze tudniuk kell, hogy a rendkívüli sávszélesség olyan speciális funkciókat tesz lehetővé, melyek előnyt jelentenek a T-Online-nak a konkurensekkel szemben. Az internetes tévézésről interaktivitása mellett fontos tudni, hogy többek között lehetővé teszi a műsorok rögzítését (akár két hétre előre be lehet állítani az időzített felvételt és több mint 90 órát lehet rögzíteni), megállítható vele az élő adás, majd előre tekeréssel utolérhetjük a valós idejű műsort.

Az egyik legérdekesebb funkciót kétségkívül a videotéka jelenti, mely ebben az esetben annyit tesz, hogy a távirányítóval navigálva kiválaszthatjuk, melyik filmet szeretnénk 24 órára kivenni, mely időtartam alatt akárhányszor megnézhetjük. (Egy film ára nagyságrendileg 5-600 Ft körül mozog.) Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a digitális csomagnál is megtalálható gyerekzár itt egyben a fizetős szolgáltatások korlátozására is szolgálhat, hogy a hó végi számla ne érje meglepetésként a szülőket...

A rengeteg prémium szolgáltatás közül érdekes lehet egyes csatornák esetében a nyelvválasztás, mely elsősorban az eredeti nyelv szerelmeseinek jelenthet pluszt, ezen felül egyedi, hogy az HBO esetében extra díjért havi 20 film tetszőleges időpontban, akárhányszor megnézhető.

Természetesen mind a digitális, mind az internetes esetben jellemző, hogy a csomagok úgy vannak megkomponálva, hogy a legnagyobb választása után is felmerüljön némi tematikus igényünk, melyet extra, ún. prémium csomagok (mozi, erotika stb.) igénylésével elégíthetünk ki.

Összességében tehát elmondható, hogy az internetes technológia még gyerekcipőben jár, a digitális váltást azonban egyre jobban ösztönzik a szolgáltatók, így megérheti beruházni egy set top box-ba a jobb minőség és a néhány extra csatorna és funkció reményében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm