4 °C Budapest

Megindult a harc a milliárdos csalások ellen - ósdi trükkök és ellenszereik

Pénzcentrum
2007. június 11. 15:00

Ósdi trükköknek tűnnek, ám még manapság is forint-milliárdokat emésztenek fel az elektronikus levelesládák többségét elárasztó kéretlen és csalárd ajánlatok, melyek szemkápráztató nyeremények ígéretével kecsegtetnek.

A brit versenyhivatal megelégelte az évente 350 millió fontnyi (131 milliárd forintnyi) kárt okozó csalásokat, és egy külön akciócsoportot hozott létre annak érdekében, hogy megfelelő jogi hátteret, fogyasztói oktatóanyagokat, illetve a magán és a közszféra együttműködését megteremtve gátat vethessen az e-mailes, illetve az online csalások terjedésének.

A napokban kezdődött meg a terjesztése annak a három interaktív útmutatónak, mely a nem létező lottót és nyereményjátékokat hirdető, illetve jósdai szolgáltatást ígérő mailek kiszűréséhez ad tanácsot felugró ablakok ('pop-up'-ok) formájában.

Az oktatóprogramok célja, hogy megvilágítsák azokat a pontokat, amelyek alapján megállapítható, hogy egy igazi ajánlatlatról, vagy a fogyasztó pénzére utazó csalásról van-e szó.

A törvénytelen tevékenységek elleni védekezés mellett azonban a hivatal szakemberei arra is törekszenek, hogy a törvény által megszabott kereteken belül tevékenykedő, de tisztességtelen értékesítési politikát folytató kereskedőktől is megvédjék a fogyasztókat. Ezen cél mentén született meg egy nemrégiben hatályba lépő törvény, mely lehetőséget biztosít a hatékonyabb fogyasztóvédelemre.

Az e-mailes csalások mellett azonban egyre terjedőben vannak az Internetes csalások, melyek közel 900 millió fontos kárt okoznak évente a fogyasztóknak. A szakemberek szerint ezen a területen is szükség lesz a megfelelő intézkedések meghozatalára, addig is azonban, sokat segíthet, ha a fogyasztók tűzfallal, illetve különböző szűrőprogramokkal védekeznek a betörések ellen.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?