12 °C Budapest

Megindult a harc a milliárdos csalások ellen - ósdi trükkök és ellenszereik

Pénzcentrum
2007. június 11. 15:00

Ósdi trükköknek tűnnek, ám még manapság is forint-milliárdokat emésztenek fel az elektronikus levelesládák többségét elárasztó kéretlen és csalárd ajánlatok, melyek szemkápráztató nyeremények ígéretével kecsegtetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A brit versenyhivatal megelégelte az évente 350 millió fontnyi (131 milliárd forintnyi) kárt okozó csalásokat, és egy külön akciócsoportot hozott létre annak érdekében, hogy megfelelő jogi hátteret, fogyasztói oktatóanyagokat, illetve a magán és a közszféra együttműködését megteremtve gátat vethessen az e-mailes, illetve az online csalások terjedésének.

A napokban kezdődött meg a terjesztése annak a három interaktív útmutatónak, mely a nem létező lottót és nyereményjátékokat hirdető, illetve jósdai szolgáltatást ígérő mailek kiszűréséhez ad tanácsot felugró ablakok ('pop-up'-ok) formájában.

Az oktatóprogramok célja, hogy megvilágítsák azokat a pontokat, amelyek alapján megállapítható, hogy egy igazi ajánlatlatról, vagy a fogyasztó pénzére utazó csalásról van-e szó.

A törvénytelen tevékenységek elleni védekezés mellett azonban a hivatal szakemberei arra is törekszenek, hogy a törvény által megszabott kereteken belül tevékenykedő, de tisztességtelen értékesítési politikát folytató kereskedőktől is megvédjék a fogyasztókat. Ezen cél mentén született meg egy nemrégiben hatályba lépő törvény, mely lehetőséget biztosít a hatékonyabb fogyasztóvédelemre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az e-mailes csalások mellett azonban egyre terjedőben vannak az Internetes csalások, melyek közel 900 millió fontos kárt okoznak évente a fogyasztóknak. A szakemberek szerint ezen a területen is szükség lesz a megfelelő intézkedések meghozatalára, addig is azonban, sokat segíthet, ha a fogyasztók tűzfallal, illetve különböző szűrőprogramokkal védekeznek a betörések ellen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20