100 forinttal is olcsóbb lehet egy mobilperc

Pénzcentrum
2007. június 8. 10:00

Augusztustól percenként legalább száz forinttal olcsóbb lesz hazatelefonálni az uniós országokból. A pontos tarifák még kérdésesek, ahogy a bevezetés konkrét időpontja is - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar szolgáltatók legolcsóbbika is 250 forintot számláz percenként az unió más országaiból indított hívások után, míg a külföldön fogadott hívások legalacsonyabb percdíja 95 forint. A hívásindítási díj az uniós rendelkezés nyomán az idén legalább száz, a fogadási mintegy 20 forinttal csökken legkésőbb szeptembertől. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a szolgáltatók pontosan hány forinttal engedik lejjebb tarifáikat és azt sem, pontosan mikortól.

Először is azért, mert a hívásdíj maximumát a rendelet megjelenésének napján érvényes euróárfolyamon kell számolni ott, ahol nincs bevezetve a közös pénz. A rendeletet június 29-én jelentetik meg - így az akkori árfolyamtól függ majd a forintban meghatározott maximum. De ha lesz maximum, akkor se tudhatjuk, hogy ennyi lesz-e a tarifa: a szolgáltatók ugyanis lefele eltérhetnek tőle.

A másik kérdés, hogy mikortól vezetik be az új, olcsóbb díjakat. A rendelkezés szerint az új direktíva megjelenése után egy hónapjuk van a szolgáltatóknak arra, hogy minden ügyfelüknek külön, személyre szabott ajánlatot küldjenek - ezt július 29-ig kell megtenni. Hogy kiküldik-e az ajánlatot előbb, nem tudni. Az biztos: az ügyfélnek erre válaszolnia kell, vagyis neki kell választania az új tarifát. A mobilcég ezt követően újabb egy hónapot kap ennek érvényesítésére. Lassú szolgáltatót és gyors (azonnal reagáló) ügyfelet feltételezve így augusztus végén biztosan életbe kell lépnie az új tarifáknak. Azoknál, akik nem reagálnak legkésőbb szeptember végén, kötelezően az új díjakat kell alkalmazni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?