5 °C Budapest

Megszűnő támogatások

Pénzcentrum
2007. május 31. 09:00

A jelenlegi költségvetési időszak letelte, 2013 után akár meg is szűnhet az unió közös agrárpolitikája. Igaz, ez a legvalószínűtlenebb változat a közös agrárpolitika további sorsát illetően - írja a Magyar Hírlap.

Halmai Péter, a Szent István Egyetem professzora szerint, aki e variáció ellenében sokkal valószínűbbnek tartja a közös agrárpolitika újabb reformját, úgy, ahogy azt 2003-ban elhatározták a tagországok. Az agrárreform lényege röviden a támogatások termeléstől való leválasztása, függetlenítése.

Az agrártámogatásokhoz kapcsolódó egyik legfontosabb probléma ugyanis a jövedelemtranszfer hatékonysága. A támogatások jelentős része nem a termelőknél, hanem vagy a termelés előtti vagy az utáni fázisokban csapódik le. A támogatások függetlenítése elméletileg változtathat e helyzeten - mégpedig a gazdálkodók javára. A folyamatosan zajló közös agrárreform érinti a legfontosabb ágazatokat is.

Ezt szolgálja a reform 2008-2009-ben esedékes költségvetési felülvizsgálata is. A vita azonban nemcsak termelésről, hanem súlyos összegekről is szól: az uniónak jelenleg évente mintegy 120 milliárd eurós költségvetése van. Ebből mintegy ötvenmilliárd eurót fordítanak a közös agrárpolitika finanszírozására.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?