Megszűnő támogatások

Pénzcentrum
2007. május 31. 09:00

A jelenlegi költségvetési időszak letelte, 2013 után akár meg is szűnhet az unió közös agrárpolitikája. Igaz, ez a legvalószínűtlenebb változat a közös agrárpolitika további sorsát illetően - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Halmai Péter, a Szent István Egyetem professzora szerint, aki e variáció ellenében sokkal valószínűbbnek tartja a közös agrárpolitika újabb reformját, úgy, ahogy azt 2003-ban elhatározták a tagországok. Az agrárreform lényege röviden a támogatások termeléstől való leválasztása, függetlenítése.

Az agrártámogatásokhoz kapcsolódó egyik legfontosabb probléma ugyanis a jövedelemtranszfer hatékonysága. A támogatások jelentős része nem a termelőknél, hanem vagy a termelés előtti vagy az utáni fázisokban csapódik le. A támogatások függetlenítése elméletileg változtathat e helyzeten - mégpedig a gazdálkodók javára. A folyamatosan zajló közös agrárreform érinti a legfontosabb ágazatokat is.

Ezt szolgálja a reform 2008-2009-ben esedékes költségvetési felülvizsgálata is. A vita azonban nemcsak termelésről, hanem súlyos összegekről is szól: az uniónak jelenleg évente mintegy 120 milliárd eurós költségvetése van. Ebből mintegy ötvenmilliárd eurót fordítanak a közös agrárpolitika finanszírozására.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06