2 °C Budapest

Piros lámpát kaptak a rendőrök, most igazolhatják magukat

Pénzcentrum
2007. április 18. 09:30

A lakosság tizedéről nem tudja az OEP, mi alapján fizet neki az ellátásért. Rendőrök, tanárok, nyugdíjasok kapnak piros lámpát az orvosnál, fenyegeti őket, hogy januártól maguk fizethetik ellátásuk díját. Ám sok feketén dolgozó megússza a szigort - írja a Népszabadság.

Az április elsejétől bevezetett rendszerben az orvosoknak ellenőrizniük kell: az illető jogosultként szerepel-e az OEP adatbázisában vagy sem. Általában rendőrök, postások, közmunkások, egyetemisták, kismamák, nyugdíjasok és közalkalmazottak kapnak piros lámpát a háziorvosuknál. Ez munkavállalóknál nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is fizetik utánuk a járulékot, sokszor csupán a bejelentés kallódott vagy maradt el, amit azonban nem pótol a havonta elküldött járulékbevallás sem.

Attól függetlenül, hogy ennek egyelőre semmilyen következménye az ellátás díjára vonatkozóan (ez most legfeljebb a vizitdíj lehet), érthető, ha a többség megrökönyödéssel fogadja, hogy nem szerepel az OEP nyilvántartásában, holott évek óta nyugdíjat kap, munkaviszonya alapján jár neki a gyermekgondozási segély vagy épp harmadéves egyetemista. Mi több: az internetes szakmai fórumok alapján úgy tűnik: nem kevés a halott, az adott háziorvosi körzetből kijelentkezett, vagy ott sosem járt magánszemély az egy-egy családorvosi körzetben kilistázott százegynéhány név között.

Annak, aki "piros lámpát kap" az orvosnál, el kell mennie a megyei egészségbiztosítási pénztárba, és elmondani: mely cégnél áll munkaviszonyban, esetleg nyugdíjas, munkanélküli vagy épp közalkalmazott egy adott intézménynél. Erről ki kell töltenie egy nyilatkozatot, amelybe természetesen azt is be lehet írni, ha valóban nem jogosult - nekik ez után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell majd fizetni. Akit levélben értesít az OEP minderről, az a válaszküldeményben is megteheti ezt a nyilatkozatot. Ugyanakkor a nyilatkozat még nem bizonyít semmit, a magánszemély ugyanis hiába lobogtat hallgatói jogviszonyt, munkaviszonyt igazoló papírt, esetleg nyugdíjszelvényt, az egészségbiztosító csak a bejelentésre kötelezett szervnek hihet. Az OEP így felszólítja a munkáltatót, eltartottat, őstermelőt, hogy tisztázzák az illető jogosultságát, jelentsék őt be - ha munkavállaló, vagy vállalkozó, eltartott, őstermelő, akkor az APEH-hez, ha hallgató, tanuló, munkanélküli, nyugdíjas, akkor az OEP-hez. Erre 15 napot ad az egészségbiztosító, és ha az illető intézmény, vállalkozás ezt elmulasztja, személyeként akár 200 ezer forintos bírsággal is sújthatják majd. Persze csak akkor, ha valóban ő mulasztotta el eleve bejelenteni az illetőt - ami a tapasztalatok alapján nem lesz jellemző az esetek többségében.

Sokszor ugyanis megtörtént a bejelentés, de elveszett az adat. Ekkor az eredeti bejelentést igazoló dokumentummal igazolhatja magát az adott cég vagy állami kifizető hely, ám az újbóli bejelentéssel együtt járó papírmunkát ez esetben sem ússza meg. S persze az is kiderülhet: a magánszemély mondott valótlant, és tényleg nincs jogosultsága. Ezért ugyan járhatna neki is némi büntetés, ám ettől egyelőre eltekint az OEP.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17