7 °C Budapest

Ne dőlj be a rémhírnek! Ennyit kell tudnod...

Pénzcentrum
2007. március 1. 08:00

Az elmúlt hónapban a legtöbb kisebb internetes telefonszolgáltató cég a szektor úttörőjének, a Skype-nak drágulásával riogatott, jelentősebb ügyfélszerzést remélve ettől, havi rendszerességű körképünkben most lerántjuk a leplet arról, miben is nyilvánul meg ez a törekvés az árak, percdíjak terén. Elöljáróban annyit érdemes kiemelni, hogy jelentősebb árváltozás a rémhírek ellenére sehol nem következett be, mindössze annyiról szól a történet, hogy a Skype már szed kapcsolási díjat, míg a többi szolgáltató többsége (még?) nem.

Amiről továbbra sem szabad elfeledkeznünk, az a network hatás, melynek eredményeként a Skype esetében fontos, hogy sokan tartoznak hálózatához, így sok hívást megúszhatunk hálózaton belül, teljesen ingyen. Nem biztos, hogy ezt a megtakarítást kompenzálni tudja egy másik szolgáltató némileg alacsonyabb percdíja, ha nála több hívásért kell fizetni.

Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, fonttal szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása. (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.)

Az alábbi táblázatban az egy családba tartozó VoipStunt, VoipCheap, VoipDiscount, VoipBuster és az InternetCalls esetében ki kell emelni, hogy az ingyenesség már hetente csak 300 percre lesz érvényes, az ezt meghaladó percekért 1 penny-t, illetve egy eurócentet kell fizetni a promóciós desztinációk esetében.


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másütt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?