14 °C Budapest

Semmi nem igaz az áremelésből? Pánikkeltés áldozatai lettünk...

Pénzcentrum
2007. február 1. 13:00

Meglepő fordulatra fentük a fogunkat havi rendszerességű internetes telefon-körképünk elkészítésekor, már az első webcímek begépelésekor igyekeztek ugyanis óriási transzparensekkel tudtunkra adni a szolgáltatók, hogy a szegmens úttörője, a Skype jelentős áremelést hajtott végre. Ettől persze még nem kellene fejvesztve rohannunk egy másik voip-oldalra, főként ha tisztában vagyunk a network-hatás jelentésével, melyre aktualitása miatt az alábbiakban kitérünk. Az esetet súlyosbítja, hogy nemhogy áremeléssel nem találkoztunk a vizsgált desztinációk esetében, de egyenesen kijelenthetjük, hogy a Skype palettáján a magyar vezetékes hálózatba irányuló hívás körképünk több mint egy éves fennállása óta soha nem volt ennél olcsóbb!

Tegyük fel, hogy valóban árat emel a Skype (a valóságban az általunk vizsgált esetekben éppenhogy csökkentett vagy nem változtatott): ekkor mindig mérlegelni kell azt, hogy fizetni csak a Skype-hálózatból kimenő hívásokért kell, a Skype-osok azonban ingyenesen beszélnek egymással.


Network-hatásnak leegyszerűsítve azt nevezzük, hogy annál jobban megéri egy szolgáltató ügyfelének lenni, minél többen használják annak szolgáltatását. (Jelen esetben ez annyit tesz, hogy világszerte több emberrel beszélhetünk teljesen ingyen, ahelyett hogy díjköteles számokat kellene hívni.) Nem valószínűsíthető, hogy az úttörőt utánzó, egy kaptafára készülő VoipBuster klónok rövidtávon a Skype-hoz hasonló ügyfélszámra tudnának szert tenni, azt azonban érdemes lehetne megfontolni, hogy kimenő hívásokra melyik rendszert használjuk.

Ezzel a logikával mindössze annyi a probléma, hogy kevesen szeretnek egyszerre több voip-programot a gépükön tartani, ha pedig egy van, akkor szinte egyértelmű, hogy melyik legyen az. A másik gond az lehet, hogy amint havonta megjelenő körképünkből is látszik, a klón site-ok az ügyfélszám növekedésével dinamikusan emelik percdíjaikat és szűkítik a promóciós kört. A jelenlegi szinte rendkívüli állapot, hiszen a Skype állítólagos emelését kommunikálva igyekeznek minél több ügyfelet levadászni a VoipBuster sokszorosított másai, így történhetett meg, hogy a VoipBuster is visszatette a promóciós körbe hazánkat, melynek eredményeként újra ingyen lehet magyar vezetékes számokat hívni a rendszerből.

Ezenkívül ha összefoglaló következtetést szeretnénk levonni, az előző hónapokhoz képest az látszik, hogy a kisebb piaci szereplők kifejezetten emelték mobil percdíjaikat. Ki kell persze emelni, hogy sorozatunkban az áttekinthetőség kedvéért csak néhány célországot vizsgálunk, így a Skype konkurensei valóban találhattak olyan desztinációt, mely esetében tényleg történt áremelés, a számunkra talán legrelevánsabb szegmensekben azonban erről nem beszélhetünk.

Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, fonttal szembeni) árfolyamában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása. (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.)

Az alábbi táblázatban az egy családba tartozó VoipStunt, VoipCheap, VoipDiscount, VoipBuster és az InternetCalls esetében ki kell emelni, hogy az ingyenesség már hetente csak 300 percre lesz érvényes, az ezt meghaladó percekért 1 penny-t, illetve egy eurócentet kell fizetni a promóciós desztinációk esetében.


 


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másütt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm