9 °C Budapest

Évekig lopták a vásárlók adatait - az üzletlánc titkolja a számokat

Pénzcentrum
2007. február 22. 14:00

Újabb megdöbbentő adatok kerültek nyilvánosságra az amerikai kiskereskedelmi lánc, a TJX adatszerverének feltörésére vonatkozóan. A szakértői vizsgálatok szerint a betörés nem az korábbiakban feltételezett tavaly júliusi időpontban történt meg, hanem egy évvel korábban, így szinte meg megbecsülhetetlenné vált az ügyben érintett ügyfelek száma.

Pontos adatokkal csupán a társaság tudna szolgálni, az azonban megtagadta a bizalmas információk kiadását, csupán arról biztosította a sajtó munkatársait, hogy értesíti azokat az ügyfeleket, akik adatai érintettek.

Napvilágot látott az az információ is, miszerint már 2003-2004-ben is érte támadás a Puerto Rico-i és az Egyesült Államokbeli adatbankot, ekkor bizalmas pénzügyi információk: hitel- és bankkártya adatok kerültek illetéktelen kezekbe. A jelenlegi ügy a kanadai hitelkártya-tulajdonosok érintettek, a keletkezett kár nagyságáról azonban még hozzávetőleges becslést sem közölt az üzletlánc vezetősége.

Bár a vállalat még nem mérte fel, hogy mekkora veszteséget fog várhatóan okozni az ügy, a részvényárfolyamok a befektetők várakozásainak megfelelően 2 százalékkal estek, s bankkártyák és hitelkártyák cseréje is óriási plusz költséget jelent majd.

Emellett a társaságra várhatóan perek hosszú sorozata vár majd, amelyben a károsult ügyfelekkel, pénzügyi intézményekkel és több állammal is szembe kell majd néznie, s magyarázatot adnia arra, hogy miért nem értesítette időben ügyfeleit az adataik illetéktelen kezekbe való kerüléséről. Ez pedig várhatóan nem csupán a cég hírnevén, de költségvetésén is jelentős csorbát ejt majd.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40