12 °C Budapest

Váratlanul jó német GDP adat - csak így tovább?

Pénzcentrum
2007. február 13. 09:14

Váratlan mértékű gyorsulást mutatott a német GDP a tavalyi utolsó negyedévben. A gazdaság 0.9%-kal bővült az előző negyedévhez képest, az év egészében a növekedés 2.7%-ot tett ki. Az elemzők a negyedévben 0.6%-os bővülésre számítottak. A Szövetségi Statisztikai Hivatal egy korábbi becslésében 2.5%-ra tette az egész éves bővülés ütemét. A jó teljesítményért az export és a fogyasztás növekedése volt felelős.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kedvező világgazdasági környezetben továbbra is jól teljesít a német gazdaság, a GDP tavaly 2.7%-kal bővült. A negyedik negyedév különösen jó teljesítményt hozott, a gazdaság 0.9%-kal termelt többet mint a harmadikban. Az export továbbra is fontos keresleti tényező, ezen túl a belső lakossági fogyasztás is erősödött.

A vállalati beruházások 7.3%-kal bővültek 2006-ban, az export 13.7%-kal nőtt, az import 16.5%-kal. A lakossági fogyasztás ennél lényegesen alacsonyabb dinamikát mutatott 0.6%-kal. A negyedik negyedév a lakossági fogyasztásnál a korábbi negyedévekhez képest erősebb volt, melyet elemzők az adóemelések miatt előrehozott fogyasztással magyaráznak (január elsejétől az ÁFA 19%-ra nőtt a korábbi 16%-ról).


A mai napon közlik Németországban a ZEW indexet, mely a később publikálásra kerülő IFO mellett a gazdasági jövőképről adhat iránymutatást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EKB irányadó rátája jelenleg 3.5%-on van, az év végére elemzők 4-4.25% körüli értéket várnak. A kedvező gazdasági környezetben a vállalatok viszonylag könnyebben küzdhetnek meg a magasabb finanszírozási költségekkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?