5 °C Budapest

Váratlanul jó német GDP adat - csak így tovább?

Pénzcentrum
2007. február 13. 09:14

Váratlan mértékű gyorsulást mutatott a német GDP a tavalyi utolsó negyedévben. A gazdaság 0.9%-kal bővült az előző negyedévhez képest, az év egészében a növekedés 2.7%-ot tett ki. Az elemzők a negyedévben 0.6%-os bővülésre számítottak. A Szövetségi Statisztikai Hivatal egy korábbi becslésében 2.5%-ra tette az egész éves bővülés ütemét. A jó teljesítményért az export és a fogyasztás növekedése volt felelős.

A kedvező világgazdasági környezetben továbbra is jól teljesít a német gazdaság, a GDP tavaly 2.7%-kal bővült. A negyedik negyedév különösen jó teljesítményt hozott, a gazdaság 0.9%-kal termelt többet mint a harmadikban. Az export továbbra is fontos keresleti tényező, ezen túl a belső lakossági fogyasztás is erősödött.

A vállalati beruházások 7.3%-kal bővültek 2006-ban, az export 13.7%-kal nőtt, az import 16.5%-kal. A lakossági fogyasztás ennél lényegesen alacsonyabb dinamikát mutatott 0.6%-kal. A negyedik negyedév a lakossági fogyasztásnál a korábbi negyedévekhez képest erősebb volt, melyet elemzők az adóemelések miatt előrehozott fogyasztással magyaráznak (január elsejétől az ÁFA 19%-ra nőtt a korábbi 16%-ról).


A mai napon közlik Németországban a ZEW indexet, mely a később publikálásra kerülő IFO mellett a gazdasági jövőképről adhat iránymutatást.

Az EKB irányadó rátája jelenleg 3.5%-on van, az év végére elemzők 4-4.25% körüli értéket várnak. A kedvező gazdasági környezetben a vállalatok viszonylag könnyebben küzdhetnek meg a magasabb finanszírozási költségekkel.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?