A jegybankelnökről egyeztetett Gyurcsány a pártok vezetőivel

Pénzcentrum
2007. február 7. 10:15

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma a Magyar Demokrata Fórummal egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank új elnökéről, miután hétfőn a Magyar Szocialista Párttal, kedden pedig a Szabad Demokraták Szövetségével konzultált. A kormányfő a jegybank leendő elnökének kiválasztása során figyelembe veszi a megbeszéléseken elhangzott érveket. Eddigi sajtóinformációk szerint a posztra a legesélyesebb Simor András a Deloitte elnöke, illetve az utóbbi időben egyre többször felmerült Bodnár Zoltán, az EXIM Bank vezérének neve is. Igaz, a legutóbbi információink szerint Bodnár esélyei csökkentek.

A miniszterelnök kiemelten fontosnak tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének biztosítását és az intézmény zavartalan működését - áll a MEH közleményében. Ezért - habár a jogszabályok erre nem kötelezik - január 30-án megbeszéléseket kezdeményezett valamennyi parlamenti párt elnökével, hogy megismerje véleményüket a jegybankelnök kiválasztásának szempontjairól, elveiről és az esetleges személyi javaslataikról.

Gyurcsány Ferenc február 5-én Hiller Istvánnal, február 6-án Kuncze Gáborral, a mai napon pedig Dávid Ibolyával konzultált. A kormányfő sajnálja, hogy a Fidesz vezetői nem élnek a tárgyalás lehetőségével és minden szakmai vagy elvi indoklás nélkül nyílt levélben közölték, hogy jelöltjük Járai Zsigmond. (Megjegyezzük, Járai a törvény szerint nem lehet újra jegybankelnök.) A miniszterelnök ugyanakkor tudomásul vette, hogy az ellenzéki párt a jelenlegi jegybankelnököt támogatja. A Kereszténydemokrata Néppárt mindössze azt jelezte, hogy nem kíván élni a konzultáció lehetőségével.

A mai és a korábbi konzultációkon elhangzott érveket a kormányfő figyelembe fogja venni a Magyar Nemzeti Bank elnökének jelölése során. Az új elnök március 1-vel kerülhet pozícióba.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24