24 °C Budapest

Újra támadnak a személyiségtolvajok - már az életünket sem kímélik

Pénzcentrum
2007. január 8. 15:00

A tengerentúli csalók leleményességének és gátlástalanságának semmi sem szabhat gátat, legyen szó az állam, a kereskedelmi bankok vagy éppen saját honfitársaik anyagi javaitól való megfosztásától. Minden adat használható, amely bármilyen jogosultságot eredményez, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legfrissebb technika szerint már a társadalom biztosítási számot, vagyis a TB kártya számát is használják.

S hogy miért is életveszélyes ennek az egyébként sem ártalmatlan számnak az ellopása? A leggyakrabban a kórházi kezelések finanszírozásának eszközeként alkalmazzák az eltulajdonított adatot, amely mivel ily módon a számlatulajdonos kortörténetének nem megfelelő adatok kerülhetnek fel a digitális rendszerbe, akár a páciens halálához is vezethet egy későbbi kórházi tartózkodás alatt, ha például rossz vércsoportú vért adnak neki.

Évente körülbelül 10 millióan esnek a csalók áldozatául az Egyesült Államokban, akik közel 52 milliárd dollárnyi anyagiakban mérhető kárt okoznak. Az ellopott adatokkal ugyanis, mint születési dátum, TB szám vagy banki adatok, a csalók hiteleket tudnak felvenni, akár jogosítványt is csináltathatnak az áldozat nevében, akinek akár hónapokba telhet, hogy tisztázza önmagát.

Az egyre nagyobb figyelem azonban új és új területek felfedezésére készteti a társadalom szélén élőket, a legújabb trend középpontjában a védtelenek vagyis a gyerekek állnak, sok esetben előfordul, hogy csecsemők adatait használják. Az elkövető általában vagy illegális bevándorló, aki egy hamis társadalombiztosítási számmal szeretne munkához jutni, vagy, ami ennél is gyakoribb a szülők használják fel a gyermek adatait kórházi kezelések esetén vagy egy rossz hiteltörténettel rendelkező család tovább hitelfelvételéhez.

Jogos a kérdés, hogy a csalók megfékezhetetlenül elérnek-e majd mindenkit? Egyelőre nincs megoldás a problémára, csak egyet tehetünk, hogy tőlünk telhetően védjük személyi adatainkat és semmilyen információt nem hagyunk védtelenül, kiszolgáltatva az azokra vadászoknak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24