Újra támadnak a személyiségtolvajok - már az életünket sem kímélik

Pénzcentrum
2007. január 8. 15:00

A tengerentúli csalók leleményességének és gátlástalanságának semmi sem szabhat gátat, legyen szó az állam, a kereskedelmi bankok vagy éppen saját honfitársaik anyagi javaitól való megfosztásától. Minden adat használható, amely bármilyen jogosultságot eredményez, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a legfrissebb technika szerint már a társadalom biztosítási számot, vagyis a TB kártya számát is használják.

S hogy miért is életveszélyes ennek az egyébként sem ártalmatlan számnak az ellopása? A leggyakrabban a kórházi kezelések finanszírozásának eszközeként alkalmazzák az eltulajdonított adatot, amely mivel ily módon a számlatulajdonos kortörténetének nem megfelelő adatok kerülhetnek fel a digitális rendszerbe, akár a páciens halálához is vezethet egy későbbi kórházi tartózkodás alatt, ha például rossz vércsoportú vért adnak neki.

Évente körülbelül 10 millióan esnek a csalók áldozatául az Egyesült Államokban, akik közel 52 milliárd dollárnyi anyagiakban mérhető kárt okoznak. Az ellopott adatokkal ugyanis, mint születési dátum, TB szám vagy banki adatok, a csalók hiteleket tudnak felvenni, akár jogosítványt is csináltathatnak az áldozat nevében, akinek akár hónapokba telhet, hogy tisztázza önmagát.

Az egyre nagyobb figyelem azonban új és új területek felfedezésére készteti a társadalom szélén élőket, a legújabb trend középpontjában a védtelenek vagyis a gyerekek állnak, sok esetben előfordul, hogy csecsemők adatait használják. Az elkövető általában vagy illegális bevándorló, aki egy hamis társadalombiztosítási számmal szeretne munkához jutni, vagy, ami ennél is gyakoribb a szülők használják fel a gyermek adatait kórházi kezelések esetén vagy egy rossz hiteltörténettel rendelkező család tovább hitelfelvételéhez.

Jogos a kérdés, hogy a csalók megfékezhetetlenül elérnek-e majd mindenkit? Egyelőre nincs megoldás a problémára, csak egyet tehetünk, hogy tőlünk telhetően védjük személyi adatainkat és semmilyen információt nem hagyunk védtelenül, kiszolgáltatva az azokra vadászoknak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?