17 °C Budapest

Milyen gyógyszereket lehet kapni patikán kívül? Itt a teljes lista

Pénzcentrum
2007. január 4. 11:56

Hamarosan patikán kívül is lehet majd kapni egyes gyógyszereket, melyek listáját a mai napon tette közzé az OGYI. A listán 289 gyógyszer szerepel, többek között gyulladás- és lázcsökkentő, fájdalomcsillapító készítmények, vitaminok és orrcseppek, melyek az áruházak és benzinkutak polcaira kerülhetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gyógyszereket eztán is nagykereskedőktől kell majd beszerezni, a forgalmazásra pedig az ÁNTSZ ad engedélyt.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás menete

1. A gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek besorolását az Országos Gyógyszerészeti Intézet végzi a rendeletben közzétett hatóanyag lista alapján.
A készítmények felsorolására a rendelet közzétételétől számítva 60 napja van az OGYI-nak. A honlapján közzé kell tennie, az adatokat havonta aktualizálja.

Fontos feltétel, hogy a lista meghatározása előtt az OGYI-nak egyeztetnie kell a forgalomba hozatali engedély jogosultjaival, vagyis a gyártókkal. A minisztérium a hatóanyag listát már úgy állította össze, hogy a gyártóknak nem okoz gondot a kisebb kiszerelés, a gyógyszertári forgalmazástól eltérő adagolás, vagy a csökkentett hatóanyag tartalom.

2. A patikán kívüli árusításra vállalkozó üzleteknek - ha a rendelet előírásainak eleget tud tenni - a területileg illetékes ÁNTSZ-t kell megkeresnie. Az ÁNTSZ adhat engedélyt a forgalmazásra. A döntésre a hatóságnak maximum 30 napja van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. Ha az ÁNTSZ engedélyt ad, erről értesíti a helyi jegyzőt is.

4. Az államigazgatási eljárásban az OGYI-nak is van feladata: az ÁNTSZ engedély kiadásától számított 15 napon belül ellenőriznie kell az információs rendszert, az ellenőrzésről az Intézet szakvéleményt készít.

A teljes lista:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?