Milyen gyógyszereket lehet kapni patikán kívül? Itt a teljes lista

Pénzcentrum
2007. január 4. 11:56

Hamarosan patikán kívül is lehet majd kapni egyes gyógyszereket, melyek listáját a mai napon tette közzé az OGYI. A listán 289 gyógyszer szerepel, többek között gyulladás- és lázcsökkentő, fájdalomcsillapító készítmények, vitaminok és orrcseppek, melyek az áruházak és benzinkutak polcaira kerülhetnek.

A gyógyszereket eztán is nagykereskedőktől kell majd beszerezni, a forgalmazásra pedig az ÁNTSZ ad engedélyt.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás menete

1. A gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek besorolását az Országos Gyógyszerészeti Intézet végzi a rendeletben közzétett hatóanyag lista alapján.
A készítmények felsorolására a rendelet közzétételétől számítva 60 napja van az OGYI-nak. A honlapján közzé kell tennie, az adatokat havonta aktualizálja.

Fontos feltétel, hogy a lista meghatározása előtt az OGYI-nak egyeztetnie kell a forgalomba hozatali engedély jogosultjaival, vagyis a gyártókkal. A minisztérium a hatóanyag listát már úgy állította össze, hogy a gyártóknak nem okoz gondot a kisebb kiszerelés, a gyógyszertári forgalmazástól eltérő adagolás, vagy a csökkentett hatóanyag tartalom.

2. A patikán kívüli árusításra vállalkozó üzleteknek - ha a rendelet előírásainak eleget tud tenni - a területileg illetékes ÁNTSZ-t kell megkeresnie. Az ÁNTSZ adhat engedélyt a forgalmazásra. A döntésre a hatóságnak maximum 30 napja van.

3. Ha az ÁNTSZ engedélyt ad, erről értesíti a helyi jegyzőt is.

4. Az államigazgatási eljárásban az OGYI-nak is van feladata: az ÁNTSZ engedély kiadásától számított 15 napon belül ellenőriznie kell az információs rendszert, az ellenőrzésről az Intézet szakvéleményt készít.

A teljes lista:

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?