8 °C Budapest

Jó üzlet az ünnep - Mennyibe kerül a karácsonyfa valójában?

Pénzcentrum
2006. december 14. 08:00

Az ünnep közeledtével egyre többet olvashatunk arról, hogy az idén nem drágulnak a karácsonyfák, kevesebb van belőlük mint egy éve és egy egész falu elköltözik, hogy fát árulhasson. Azonban azt a kérdést, hogy mennyiért "állítanak" elő egy fenyőfát és mekkora haszonkulccsal dolgoznak az árusok még nem sokan tették fel.

Alapvetően két részre kell bontanunk a problémát. Az egyik rész, hogy mennyibe kerül egy fa a termelőnek, a másik rész pedig, hogy mennyiért vásárolják fel az árusok.

Kezdjük rögtön az elején!

Alapvetően négy fenyőfajtát termelnek kis hazánkban karácsonyfa hasznosítás céljából, ezek a luc, a szerb luc, az ezüst és normannd. Természetesen találkozhatunk más fajtákkal is, de jelenleg talán ezek a legnépszerűbbek.

Egy csemete átlagos bekerülési ára 50 Ft körül alakul. Általában 5-6 évig kell nevelgetni (bár ez az idő jelentősen lecsökkenthető, amennyiben cserépben értékesítjük a portékát) egy csemetét melyet aztán később el lehet adni a karácsonyozni vágyóknak.

A telepítés során és az első két évben van a legtöbb munka egy ilyen ültetvénnyel, majd fokozatosan csökken az élőmunka igény és már csak a kitermelésnél van szükség egy nagyobb létszám mozgósítására.

Természetesen itt is, mint minden más ültetvény esetében, elmondható, hogy a költségeket nagyban befolyásolja a megművelt terület nagysága és a megfelelő színvonalú technológia alkalmazása.

Az elérhető bevételt nagyban befolyásolja az, hogy a termelő saját maga értékesíti a fákat, vagy eladja az egészet egy nagykereskedőnek.

Mennyibe kerül valójában?

Az alábbi táblázat segítségével áttekintjük egy 2000 darabos ültetvény költségszerkezetét. Ez nem egy jelentős üzemméret, általában családi házakhoz kapcsolódó kertekben találkozhatunk ekkora ültetvényekkel. Ennek most azért is van aktualitása, mert számos hír jelent meg arról, hogy Surdról mindenki elköltözik decemberben, nos ott leginkább a kertes ültetvényekkel találkozhatunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nulladik év költségeként a csemeték megvásárlást és telepítését számítottuk fel. Minden év költségét és az eladásból származó bevételeket is jelenértékre számoltuk. Az utolsó év költségeit jelentősen megnöveli a kitermelésre és a szállításra fordított összegek. Természetesen csak a számlával igazolható költségeket vettük figyelembe (ahogy a valóságban).

A bevétel részletes alakulását az alábbi táblázat segítségével tekintjük át:

A telepített és az eladott darabszám közötti eltérés a termelés során felmerülő veszteség. Az eladási áraknál azt az esetet feltételeztük, hogy a termelő egy nagykereskedőnek értékesítette a terméket. Az összes bevételt diszkontáltuk és az az érték jelenik meg a felső táblázatban.

Összességében elmondható, hogy egy fenyő átlagos előállítási értéke 795 forint, míg az átlagos értékesítési ára 1581 forint (ezek az értékek is diszkontálva értendők és a bevételeket az adóval is csökkentettük).

Természetesen nagyobb bevételre tehet szert az a termelő aki esetleg saját maga árusítja a fáit, illetve növelve a forgási sebességet, már néhány év nevelés után cserépben adja el a terméket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem