29 °C Budapest

Jó üzlet az ünnep - Mennyibe kerül a karácsonyfa valójában?

Pénzcentrum
2006. december 14. 08:00

Az ünnep közeledtével egyre többet olvashatunk arról, hogy az idén nem drágulnak a karácsonyfák, kevesebb van belőlük mint egy éve és egy egész falu elköltözik, hogy fát árulhasson. Azonban azt a kérdést, hogy mennyiért "állítanak" elő egy fenyőfát és mekkora haszonkulccsal dolgoznak az árusok még nem sokan tették fel.

Alapvetően két részre kell bontanunk a problémát. Az egyik rész, hogy mennyibe kerül egy fa a termelőnek, a másik rész pedig, hogy mennyiért vásárolják fel az árusok.

Kezdjük rögtön az elején!

Alapvetően négy fenyőfajtát termelnek kis hazánkban karácsonyfa hasznosítás céljából, ezek a luc, a szerb luc, az ezüst és normannd. Természetesen találkozhatunk más fajtákkal is, de jelenleg talán ezek a legnépszerűbbek.

Egy csemete átlagos bekerülési ára 50 Ft körül alakul. Általában 5-6 évig kell nevelgetni (bár ez az idő jelentősen lecsökkenthető, amennyiben cserépben értékesítjük a portékát) egy csemetét melyet aztán később el lehet adni a karácsonyozni vágyóknak.

A telepítés során és az első két évben van a legtöbb munka egy ilyen ültetvénnyel, majd fokozatosan csökken az élőmunka igény és már csak a kitermelésnél van szükség egy nagyobb létszám mozgósítására.

Természetesen itt is, mint minden más ültetvény esetében, elmondható, hogy a költségeket nagyban befolyásolja a megművelt terület nagysága és a megfelelő színvonalú technológia alkalmazása.

Az elérhető bevételt nagyban befolyásolja az, hogy a termelő saját maga értékesíti a fákat, vagy eladja az egészet egy nagykereskedőnek.

Mennyibe kerül valójában?

Az alábbi táblázat segítségével áttekintjük egy 2000 darabos ültetvény költségszerkezetét. Ez nem egy jelentős üzemméret, általában családi házakhoz kapcsolódó kertekben találkozhatunk ekkora ültetvényekkel. Ennek most azért is van aktualitása, mert számos hír jelent meg arról, hogy Surdról mindenki elköltözik decemberben, nos ott leginkább a kertes ültetvényekkel találkozhatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nulladik év költségeként a csemeték megvásárlást és telepítését számítottuk fel. Minden év költségét és az eladásból származó bevételeket is jelenértékre számoltuk. Az utolsó év költségeit jelentősen megnöveli a kitermelésre és a szállításra fordított összegek. Természetesen csak a számlával igazolható költségeket vettük figyelembe (ahogy a valóságban).

A bevétel részletes alakulását az alábbi táblázat segítségével tekintjük át:

A telepített és az eladott darabszám közötti eltérés a termelés során felmerülő veszteség. Az eladási áraknál azt az esetet feltételeztük, hogy a termelő egy nagykereskedőnek értékesítette a terméket. Az összes bevételt diszkontáltuk és az az érték jelenik meg a felső táblázatban.

Összességében elmondható, hogy egy fenyő átlagos előállítási értéke 795 forint, míg az átlagos értékesítési ára 1581 forint (ezek az értékek is diszkontálva értendők és a bevételeket az adóval is csökkentettük).

Természetesen nagyobb bevételre tehet szert az a termelő aki esetleg saját maga árusítja a fáit, illetve növelve a forgási sebességet, már néhány év nevelés után cserépben adja el a terméket.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm