Jó üzlet az ünnep - Mennyibe kerül a karácsonyfa valójában?

Pénzcentrum
2006. december 14. 08:00

Az ünnep közeledtével egyre többet olvashatunk arról, hogy az idén nem drágulnak a karácsonyfák, kevesebb van belőlük mint egy éve és egy egész falu elköltözik, hogy fát árulhasson. Azonban azt a kérdést, hogy mennyiért "állítanak" elő egy fenyőfát és mekkora haszonkulccsal dolgoznak az árusok még nem sokan tették fel.

Alapvetően két részre kell bontanunk a problémát. Az egyik rész, hogy mennyibe kerül egy fa a termelőnek, a másik rész pedig, hogy mennyiért vásárolják fel az árusok.

Kezdjük rögtön az elején!

Alapvetően négy fenyőfajtát termelnek kis hazánkban karácsonyfa hasznosítás céljából, ezek a luc, a szerb luc, az ezüst és normannd. Természetesen találkozhatunk más fajtákkal is, de jelenleg talán ezek a legnépszerűbbek.

Egy csemete átlagos bekerülési ára 50 Ft körül alakul. Általában 5-6 évig kell nevelgetni (bár ez az idő jelentősen lecsökkenthető, amennyiben cserépben értékesítjük a portékát) egy csemetét melyet aztán később el lehet adni a karácsonyozni vágyóknak.

A telepítés során és az első két évben van a legtöbb munka egy ilyen ültetvénnyel, majd fokozatosan csökken az élőmunka igény és már csak a kitermelésnél van szükség egy nagyobb létszám mozgósítására.

Természetesen itt is, mint minden más ültetvény esetében, elmondható, hogy a költségeket nagyban befolyásolja a megművelt terület nagysága és a megfelelő színvonalú technológia alkalmazása.

Az elérhető bevételt nagyban befolyásolja az, hogy a termelő saját maga értékesíti a fákat, vagy eladja az egészet egy nagykereskedőnek.

Mennyibe kerül valójában?

Az alábbi táblázat segítségével áttekintjük egy 2000 darabos ültetvény költségszerkezetét. Ez nem egy jelentős üzemméret, általában családi házakhoz kapcsolódó kertekben találkozhatunk ekkora ültetvényekkel. Ennek most azért is van aktualitása, mert számos hír jelent meg arról, hogy Surdról mindenki elköltözik decemberben, nos ott leginkább a kertes ültetvényekkel találkozhatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nulladik év költségeként a csemeték megvásárlást és telepítését számítottuk fel. Minden év költségét és az eladásból származó bevételeket is jelenértékre számoltuk. Az utolsó év költségeit jelentősen megnöveli a kitermelésre és a szállításra fordított összegek. Természetesen csak a számlával igazolható költségeket vettük figyelembe (ahogy a valóságban).

A bevétel részletes alakulását az alábbi táblázat segítségével tekintjük át:

A telepített és az eladott darabszám közötti eltérés a termelés során felmerülő veszteség. Az eladási áraknál azt az esetet feltételeztük, hogy a termelő egy nagykereskedőnek értékesítette a terméket. Az összes bevételt diszkontáltuk és az az érték jelenik meg a felső táblázatban.

Összességében elmondható, hogy egy fenyő átlagos előállítási értéke 795 forint, míg az átlagos értékesítési ára 1581 forint (ezek az értékek is diszkontálva értendők és a bevételeket az adóval is csökkentettük).

Természetesen nagyobb bevételre tehet szert az a termelő aki esetleg saját maga árusítja a fáit, illetve növelve a forgási sebességet, már néhány év nevelés után cserépben adja el a terméket.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?