27 °C Budapest

Az internetes telefonálás lelke - a kényelemnek ára van

Pénzcentrum
2006. december 11. 13:00

Még pontosan két hét, egy nappal sem több, és nem is kevesebb a rendelkezésünkre álló idő, hogy beszerezzük a "fa alá valót", hogy meglephessünk szeretteinket a fehér hó, nálunk a Jézuska, máshol a Mikulás ünnepén. De hogy mi is vár Rád a szépen becsomagolt csomagokban a karácsonyi vacsora után, azt idén még csak megsaccolni sem könnyű, a kínálat és kívánságlista hossza miatt. Ám ha órákig csak a telefon előtt csücsülsz, hogy nap mint nap megoszthasd élményeidet barátaiddal vagy épp távol élő kedveseddel, nem lepődj meg, ha a csomagodban egy usb telefon lapul, csak vigyázz a sokk pillanatában meg ne kérdezzük, hogy: na de mire is jó ez a látszólag teljesen átlagos vezetékes készülék?

Régi szokásunkhoz híven ellátogattunk kedvenc elektronikai nagy áruházaink egyikébe, hogy egy kedves eladó segítségét kérjük a választáshoz. A boltban Advent második vasárnapján is valamelyik karácsonyi dalokat tartalmazó CD akadt a helyi DJ kezébe, aki a megfelelő hangulat kedvéért játszotta az oly ismerős nótákat. Kisebb keresgélés és sorban állás után meg is találtuk a mi emberünk, a következő néhány bekezdésben az ő véleményét tolmácsoljuk a lelkes karácsonyi vásárlók felé.

Minden egy kis pöckön múlik

Kívülről ugyanis ez a csatlakozó az egyetlen, ami megkülönbözteti az usb-s készülékeket a hagyományos, vezetékes telefonoktól. Ezek a szerkezetek azzal a céllal születtek meg, hogy még kényelmesebbé tegyék az internetes telefonálás élményét. Alapvetően a fülhallgató funkcióját látják el, bár ehhez hozzá kell tennünk azt, hogy egy fülhallgatóval elég bonyolult, sőt inkább lehetetlen tárcsázni, és a telefonkönyv eltárolásában sem világelsők ezek a kiegészítők.

Az usb-s telefonok célja nem más, mint olyan kapcsolatot teremteni a számítógép és a telefon között mely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bár a telefonkészülékkel, de a világhálón elérhető kedvezményes tarifákkal kezdeményezzen, illetve fogadjon hívást.

Kettő az egyben?

Alapvetően meghatározza az általunk keresett termék árát, hogy csupán usb-csatlakozóval rendelkezik-e, vagyis csakis internetes telefonálásra alkalmas-e vagy tudja-e kezelni a hagyományos vezetékes hálózatot. Természetesen utóbbi a drágább, ezek a termékek körülbelül 20-25 ezer forintba kerülnek, míg az egyszerűbb szolgáltatást nyújtók ennek negyedéért is megkaphatóak.

A nagy áruházban, ahol járunk összesen két ilyen terméket tartottak, az egyik egy nagyon egyszerű, de jól bevált zsinóros kivitelű darab bolt, amely csakis usb csatlakozóval rendelkezett, a másik azonban egy rádiós, tehát az előzőnél sokkal mobilabb verzió, amely már mind a két fent említett funkciót képes volt ellátni.

A multifunkciós átka

Ezek készülékek azonban abban is különböznek, hogy milyen programokat támogatnak, legtöbbjük csupán a Skype-ot támogatja, ezért az olcsóbb kategóriát választóknak azzal is számolniuk kell, hogy döntésükkel elkötelezik magukat a Skpe használata mellett.

Az egyik általunk meglátogatott webes áruház termékei között, ahol már lényegesen nagyobb volt a kínálat, mint offline partnere esetében, csupán a Yamamoto termékei voltak azok, amelyek Skype-pal, NeophoneX-szel, GoogleTalk-kal, Net2Phone-nal, SJPhone-nal is kompatibilisek.
Természetesen a tudásnak ebben az esetben is megvan a maga ára, míg egy csupán Skype-ot és még két programot (MSN, Neophonex) támogató készülékhez már akciósan 3500 forintért is hozzájuthatunk, addig egy Yamamoto készülék ára eléri a 13 ezer forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Honnan jön az erő?

Inkább kényelmi, mint pénzügyi szempontból lényeges kérdés, hogy a telefon milyen energiaforrást vesz igénybe, mert míg az egyszerűbb készülékek általában a számítógépet használják energiaforrásként, addig a legtöbb rádiós készülék saját, tölthető akkumulátorral működik.

Újdonságok a köbön

Természetesen a VoIP telefonok nagy családjához, az elektronikai termékekhez hasonlóan a fejlődés itt sem áll meg, előre mutató termék lehet NetGear Skype WiFi Phone, amelynek használatához már számítógépre sincsen szükség, persze ennek még meg kell fizetnünk az árát, amely nem kevesebb, mint 71 148 forint.

Kis fricska mindenkinek ajánlva

Miután az általunk keresett készülékek minden megnyerő tulajdonságát felsorolta kedves segítőnk, megosztotta velünk azon véleményét, hogy egy rádiós fülhallgatóval ugyanezt el tudjuk érni, s eléggé feleslegesnek tarja, hogy akár 20 ezer forintot is kidobjunk az ablakon egy ilyen készülékért. Bár a kényelem mégiscsak kényelem, az előbb említett véleményen érdemes lehet elgondolkodni.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem