7 °C Budapest

Erősödik az ország, korrupcióban

Pénzcentrum
2006. november 7. 10:30

A Transparency International (TI) hétfőn nyilvánosságra hozott 2006-os korrupciós listáján Magyarország a 41. helyen áll.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 163 ország nevét tartalmazó lista első harmadában olyan országok találhatók mint, Finnországl, Izland és Új-Zélanddal. A lista a legkorruptabbnak ítélt országgal, Haitival zárul. Közvetlenül Magyarország előtt Jordánia áll, közvetlenül mögötte pedig Mauritius. Magyarország tavaly óta egy hellyel visszacsúszott, 2005-ben ugyanis a 40. helyen állt ugyanezen a listán. (2004-ben 42. volt, 2003-ban 40.)

A jelentés szerint világosan kimutatható, szoros kapcsolat van a korrupció és a szegénység között, amit az is jelez, hogy túlnyomórészt koldusszegény országok vannak a lista alsó harmadában.

Egy különálló regionális listán, amelyen az EU 25 tagállama és három nem EU-tag nyugat-európai ország szerepel, Magyarország a 21. Olaszország, Csehország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Görögország és Lengyelország áll mögötte Ezt a listát is Finnország és Izland vezeti holtversenyben, Dánia a harmadik, Svédország a negyedik, Svájc az ötödik.

A felmérés szerint a korrupció továbbra is széles körben elterjedt jelenség az Európai Unió keleti tagállamaiban, noha kétségtelen haladás figyelhető meg. Áll a TI jelentésben, amely különösen a 61. helyre sorolt Lengyelországot marasztalja el. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott nyolc és a 2007 elején belépő két posztkommunista ország közül csak Észtország (24.) és Szlovénia (28.) került be az első harmincba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?