16 °C Budapest

100%-os adó? "Elég egy telefon!"

Pénzcentrum
2006. október 24. 09:45

Minden munkáltató, még az eva-alanyok is kötelesek adót fizetni a munkahelyi telefon magáncélú használata után. Ez alól csak az egyéni vállalkozók mentesülhetnek abban az esetben, ha csak ők maguk kezdeményeznek hívásokat a céges telefonról.

Minden munkáltató, még az eva-alanyok is kötelesek adót fizetni a munkahelyi telefon magáncélú használata után. Ez alól csak az egyéni vállalkozók mentesülhetnek abban az esetben, ha csak ők maguk kezdeményeznek hívásokat a céges telefonról - írja a Magyar Nemzet.

Az adóköteles részt az immár 54%-os adó mellett 29%-os társadalombiztosítási járulék és 3%-os munkaadói járulék is terheli, előbbi pedig már az szja-val növelt összegre vonatkozik, a teljes adóteher így 101.66%-ot tesz ki.

A magánbeszélgetések tételes elkülönítés hiányában a számla 20%-át teszik ki, az APEH útmutatása szerint azonban a percdíjak közül ki kell gyűjteni a magánbeszélgetéseket, s az így megállapított arányt a nem forgalomarányos kiadásoknál is érvényesíteni kell. (Ennek értelmében tehát az előfizetési díj egy része is magáncélú használatnak minősül.)

Átalánydíj esetében, amikor az alapdíj korlátlan használatot tesz lehetővé, nem keletkezik adókötelezettség. Az persze egyelőre még kérdéses, miként járnak utána a revizorok a hívások valós tartalmának.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?