3 °C Budapest

Nem változatott az MTV ostroma a közhangulaton: 57% vár politikai következményt - új felmérés

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 20:30

A kormányfő lemondását követelő tüntetők egy részének erőszakossá fajuló fellépése, és a Magyar Televízió székházának ideiglenes "elfoglalása" nem változtatott érdemben az ország lakosainak az ügy kipattanásának másnapjára - tehát hétfőre - kialakult álláspontján - írja közleményében a Gallup. A többség változatlanul úgy véli, hogy politikai következményekkel kellene szembenézni a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

miniszterelnöknek miután nyilvánosságra került, hogy saját maga szerint is folyamatos hazugságok árán nyerte meg az országgyűlési választásokat.

A drámai képsorok, és az eszkalálódott erőszakot kommentáló politikai erők és elemzők úgy látszik egyelőre nem voltak érdemi befolyással a politikai helyzet általános megítélésére. A Szabadság téren elszabadult indulatoknak nem volt érzékelhető hatása az események másnapján az ország teljes lakosságát tekintve: továbbra is a megkérdezettek 57%-a tart szükségesnek valamilyen politikai következményt a kiszivárgott Gyurcsány-beszéd nyomán (tegnap 58.5% nyilatkozott így).

A lehetséges politikai következmények tekintetében azonban kristályosodnak a vélemények, a tegnapi mérés óta jelenősen csökkent azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak véleményt mondani a kérdésben. A felmerült lehetséges politikai következmények közül a két legerősebb találkozik leginkább az ország polgárainak a véleményével: a relatív többség a kormányfő lemondását vagy új választások kiírását tartaná szükségesnek. Tegnap óta ugyanakkor valamelyest nőtt azok aránya, akik mindkét forgatókönyvet elvetik, így mára egy megosztottabb kép rajzolódott ki az elvárt következő lépések tekintetében.

A két nap összevont eredményei arról tanúskodnak, hogy a Fidesz törzsszavazói támogatják a legnagyobb mértékben, hogy a kialakult helyzetnek politikai következményei legyenek.

A felmérés eredményeit négy speciális csoport tekintetében elemeztük tovább: azok között, akik állításuk szerint áprilisban az MSZP-re szavaztak, és most is MSZP szavazók (MSZP törzs-szavazó, a szavazókorú magyarok 13%-a), az MSZP-től április óta elpártoltak (13%), április óta változatlanul Fidesz szavazók (27%), illetve azóta a Fideszhez csatlakozottak (6%). (Természetesen ez a csoportosítás nem fedi le a teljes válaszadói kört, hiszen számosan nem szavaztak, vagy nem tartoznak egyik nagy párt táborába sem).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magukat valószínűsíthetően az elismert hazugságok áldozatainak tartók (vagyis az MSZP-től április óta elpártoltak) 55%-a vár politikai következményeket, de közülük 33% nem tart ilyeneket szükségesnek. Az MSZP törzsszavazóinak 70%-a szerint nincs szükség a politikai következmények levonására, de ebben a csoportban 25% az ellenkező véleményen van. A Fidesz kitartó hívei számára a helyzet egyértelmű: 93% várja, hogy következményei legyenek a beismert hazugságoknak, és a Fideszhez a választások óta csatlakozott kisebb csoport is döntően így vélekedik (83% tart szükségesnek politikai következményeket.)

A pártpolitikai preferenciák palettáján önmagukat elhelyezni nem tudók széles táborában (a felnőttek ötöde ilyen) is többségben vannak azok, akik politikai következményeket várnak a nyilvánosságra került felvétel kapcsán. A pártválasztásukban bizonytalanok 64%-a szeretné, ha mindennek lenne valamilyen következménye a politikai életben, és mindössze 20% van ellenkező véleményen. A most SZDSZ-re szavazó magyarok fele vár politikai következményeket, míg a másik felük nem tart ilyeneket szükségesnek.

Módszertan

A Gallup szeptember 18-án és 19-én telefonos közvéleménykutatást végzett 584, illetve 614 felnőtt magyar állampolgár körében. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a véletlen mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva +/- 4.1%.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?