Nem ingyenes a zöld szám! - Ezt azért nem gondoltuk volna...

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 08:00

Szinte nem lehet úgy végigmenni egy forgalmasabb aluljárón és nem lehet megúszni egy pár perces postai kalandot sem anélkül, hogy szembetalálkoznánk az "olcsó telefonkártyákat" hirdető szórólapokkal, matricákkal, plakátokkal. Bizonyára legtöbb Olvasónk számára ismerősen cseng az EzPhone, a NeoPhone, vagy akár a DiscountPhone név. Jelen összeállításunknak nem célja a piacon lévő számtalan szereplő közvetlen összehasonlítása, ehelyett elsősorban azt szeretnénk feltérképezni, mire is jók ezek a kártyák, hogyan kell használni őket és mire érdemes figyelni, ha ilyeneket vásárolunk. Természetesen a percdíjak sem esnek kívül a látóterünkön...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb prepaid kártyát gyönyörű színes szórólappal hirdetik, melyeken első látásra a rendkívül alacsony számok igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy érdemes lehet némi energiát fordítani a tájékozódásra. Ha figyelmesebben megnézzük a szóróanyagot, egyes esetekben láthatjuk, hogy a kihívóan alacsony percdíjak eurócentben vannak megadva és sokszor nem tartalmazzák az áfát sem.

A kártyák használata tulajdonképpen rendkívül egyszerű: a megvásárlást követően le kell kaparni a PIN-kódot védő réteget, majd fel kell hívni a kártyán lévő központi számot. Itt be kell billentyűzni a kódunkat, majd beüthetjük a felhívni kívánt számot és az egyenlegünk terhére beszélhetünk.

A legtöbb esetben a cégek nem felejtik el felhívni a figyelmet arra, hogy a hívás itt nem interneten, hanem hagyományos hálózaton keresztül bonyolódik, melynek köszönhetően a hangminőség sokkal jobb.

Ha túltettük magunkat a kezdeti nehézségeken, lássunk egy rövid összevetést, milyen percdíjakra számíthatunk! (Az alábbi táblázat kapcsán fontos kiemelni, hogy a NeoPhone esetében másodperc alapú a számlázás, míg a másik két cég perc alapon számol. A percdíjak minden esetben tartalmazzák a 20%-os áfát.)

 


A percdíjak nem tartalmazzák a behívószám tárcsázásnak költségeit, melyet a telefon- vagy mobilszolgáltató felé kell fizetni.

Van olyan szolgáltató, melynél lehetőség van a Zöld behívószám választására, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a hívás ingyenes, csupán azt, hogy ezt a plusz tételt is a prepaid kártyánkról vonják le. (A NeoPhone esetében ez vezetékes hálózatból indított hívás esetén percenként 15 Ft-ot tesz ki a fent megadott percdíjak mellett, de mobilról csúcsidőben indított hívásoknál ez a "plusz tétel" elérheti a 80 Ft/perces értéket is...)

Összességében elmondható, hogy a szélessávú internet hozzáféréssel rendelkező Olvasóink számára inkább a számottevően olcsóbb voip-telefonálást javasoljuk, melynél ugyan tényleg hagy némi kívánnivalót maga után a minőség, a frekventáltabb célországok esetén elérhető ingyenesség azonban sok mindenért kárpótolhatja az árérzékeny hazai telefonálókat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?