2 °C Budapest

Cserélted már le a mobilod? - Akkor veszélyben vagy!

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 14:00

A mobiltelefonok nem rejtik el titkainak, hiába is hittük - állítják az informatikai szakértők. Ha lecseréljük régi telefonunkat egy újabb modellre, akkor az pontosan olyan, mintha titkos naplónkat nyújtanánk át az új tulajdonosnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A telefonunkban értékes információk halmozódnak fel, és nem is olyan egyszerű azokat letörölni a software-ből, mint ahogy azt sokan gondolják. Sokan adás-vételkor csak letörlik a telefon memóriájából az ott tárolt adatokat, és azt hiszik, hogy minden rendben, mert adataik már nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe. Azonban nagyon tévednek, ha azt hiszik, ezzel készen is vannak.

Egyszer volt, hol nem volt... És újra van

A telefonokról letörölt adatok könnyen helyreállíthatóak egy rendkívül olcsó, internetes speciális programnak köszönhetően. Egy tengerentúli vállalat, a Trust Digital kíváncsi szakértői el is végeztek nyáron egy kísérletet, hogy bizonyítsák elméletüket, felmérjék és megismerjék, hogy az emberek milyen információkat tárolnak a mobiljukon.

A kísérlet során a virginiai cég 10 különböző kifinomult technológiával rendelkező telefont vásárolt az internetes bolhapiacon, az eBay-en, melyek alkalmasak arra, hogy a céges és személyes e-mailjeiket a tulajdonosok átirányítsák rájuk. Meglepő tapasztalatokkal szolgálnak a kutatások eredményei, hiszen az online software segítségével mindegyik telefon adatait vissza tudták hozni, és a személyi adatoktól kezdve a legszemélyesebb és legszemérmesebb információkat is el tudják olvasni.

Meglepő módszer a személyes információkat feltárására

A tesztelt telefonok a következőket tartalmazták: szerelmes üzenetcserék titkos szeretőktől, dollár milliós projektek egy szövetségi szerződésről, egy 50 000 dolláros software-vásárlás bizonylata, bankszámlaszámok és a hozzá tartozó PIN-kódok és jelszavak, egy vállalat dolgozójának orvosi receptjei, és még egyéb érdekes dolog.

A helyreállított információ nagysága 27 000 A/4-es oldalon férne el. A Trust Digital cég vezérigazgatója, Nick Magliato szerint a mobilokon egy halom személyes és céges adatot találtak a kísérletet végzők. A nyomatékosítás kedvéért újra megjegyezzük, hogy ez a tengernyi adat mindösszesen csak 10 telefonból került elő...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?