Ne hagyd magad átverni! - Itt vannak a leleplezett trükkök...

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 12:00

Milliárdokat küldenének Nigériából a bankszámládra? Megnyerted a spanyol lottót, amin nem is játszottál? Biztonsági problémáról értesít a bankod, és ezzel kapcsolatban adatszolgáltatásra kér? Nem kell minden ósdi trükknek bedőlni, a legújabb csalásokat azonban meglehetősen nehéz leleplezni. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha szeretnénk megőrizni pénzünk biztonságát, a világhálón ugyanis ki vagyunk téve a támadók fondorlatainak és (legfőképpen) saját kapzsiságunknak...


Kezdjük a világszerte elterjedt, hazánkba is biztosan megérkező bankos-trükkel! A csaló lemásolja a bank honlapját, elkészíti annak pontos tükrét, hogy a látogató véletlenül se vegyen észre semmilyen különbséget. Látogató persze magától nem lesz (hiszen a bankja címét a legtöbb ügyfél tudja), így jót tesz egy e-mailes toborzó-kör.

A levelek tartalma sokféle lehet, a két leggyakoribb, hogy a bankok rutinszerű adategyeztetést kérnek, míg a másik esetben egy biztonsági hiba okán szeretnék leellenőriztetni velünk, hogy adataink kiszivárogtak-e. Mindkét esetben tartalmaz a levél egy linket, ami az előbb említett tükör-oldalra visz, ahol meg kell adni bizalmas adatainkat (számlaszám, bankkártyaszám, jelszó...), innen pedig már egyenes a csalók útja a pénzünkhöz!

Szintén gyakori, hogy állítólagos eBay-es vevőktől, vagy eladóktól a következő hamis leveleket kapjuk:
"Ki szeretném fizetni a plazmatévét, amit öntől vettem, ehhez azonban szükségem van a következő adatokra, ezek nélkül ugyanis a tranzakció nem teljesülhet."

"Küldeném az árut, amit már kifizetett, ehhez azonban szükségesek a következő adatok..."

Ha ezekre a mailekre adataink kiszolgáltatásával válaszolunk, hamar megszabadítanak a pénzüktől. (Mint a legtöbb csalás, ez a fenti is az egyéni mohóságra és az "ingyenélésre" való hajlamra épít, a legtöbbször sikeresen...)

Nem árt az elővigyázatosság az oldalak címének helyes beütésekor sem, hiszen gyakran létezik a .com mellett .net-es változat is, melyek közül csak az egyik "az igazi". Akad olyan légitársaság, melynek címét .net végződéssel egy koreai magánszemély jegyeztette be. Arra nem térnénk ki részletesebben, mi történik, ha éppen a rossz oldalon foglaljuk le kártyaadataink megadásával a repülőjegyet, ezt elég könnyű kitalálni...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti veszélyeket nem árt ismerni, ez azonban csak az alapja a védekezésnek, lássuk most részletesebben, mit is tehetünk, hogy ne váljunk áldozattá!

- Ha olyan site-ra tévedünk, ahol bizalmas információkat kellene megadnunk, nézzük meg, hogy https-sel kezdődik-e a cím, illetve hogy emellett, vagy az oldal alján (böngészőtől függően) fel van-e tüntetve egy zárt lakat. Ezek együttes megléte jelzi az oldal biztonságos voltát, ha valamelyik is hiányzik, nem árt az óvatosság.
- A legegyszerűbb és talán leghatásosabb tipp, hogy egyszerűen ne klikkeljünk a gyanús e-mailekben található linkekre. Komoly vállalatok nem kérnek ilyen úton bizalmas adatokat. Ennek megfelelően a bankos esetben egyértelműen az a legjobb megoldás, ha rögtön felhívjuk a pénzintézetet és érdeklődünk, hogy valóban kell-e adatot egyeztetni, vagy történt-e adatvesztés. (Vigyázzunk, mert a tükör-oldalak sokszor hamis telefonszámot is tartalmaznak, ne innen tájékozódjunk!)
- Szintén hasznos lehet (az előbbiek miatt is), ha a gyakran látogatott oldalainkat hozzáadjuk a kedvencekhez, így bármikor könnyen eljuthatunk a hivatalos site-ra és nem zavarnak be a másolatok.
- Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy a valódi site-on vagyunk, indítsunk egy keresést (például a Google-ben) és nézzük meg, mit dob ki hivatalos oldalként!
- Önmagában még ez sem jelent persze biztonságot, érdemes a weblapon klikkelgetve megnézni, hogy az egyes linkek milyen URL-re visznek, változik-e az IP-cím. Ha igen, menekülj!
- Állj egyszerűen az egérrel az e-mailben feltüntetett link fölé, majd nézd meg, hogy a böngésző alsó sávjában mi van kiírva. Ha az eBay oldalára akarsz eljutni, alul viszont egy csomó szám (IP-cím) után van csak kiírva, hogy eBay, akkor bizony hamis site-ról van szó!

Mindezek ismeretében az átlagnál már jóval felkészültebben várhatod a próbálkozásokat, azonban mivel időről-időre új trükkök jelennek meg, minden bizonnyal jelentkezünk még hasonló, frissített összeállítással.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem