3 °C Budapest

Ellopott nyugdíjak? - Elkennék a botrányt

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 05:30

Óriás botrány robbant ki Shanghaiban a nyugdíjalapok kezelése körül, miután a központi hatóság vizsgálóbizottságot küldött a helyszínre, hogy kiderítsék miért növekedett 2000 óta majdnem ötszörösére Kína pénzügyi fővárosában a nyugdíjalap hiánya. Az elöregedő népesség és azon állami vállalatok összeomlása miatt, amelyek bölcsőtől sírig tartó "jólétet" biztosítottak munkásaiknak, az országnak folyamatosan gondot okoz a nyugdíjalapok növekvő deficitjének finanszírozása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Shanghaiban azonban nem csupán az egész társadalmat érintő probléma érezteti hatását, Zhu Junyit, a nyugdíj alapok kezelőjét ugyanis elbocsátották, és vizsgálat indítottak ellene az alapok hanyag kezelése miatt. A vizsgálat során kiderült, hogy Zhu úr kétes kimenetelű és kezdetleges ingatlanberuházásokba fektette be az eltűnt pénzmennyiséget, valószínűsíthetőleg nem egyedül tevékenykedett, így a családja és a város több prominens személyisége is érintett az ügyben.

A "Shanghai frakció" tagjai, akik jelentős befolyással bírtak a korábbi elnök, Jiang Zemin idején, is belekeveredtek a nyugdíj-botrányba, köztük a város korábbi polgármestere, Chen Liangyu és egykori titkára Qui Yu, akinek most az egyik kerület éléről kellett távoznia.

 

A kínai hatóságok valószínűleg nem fogják közvetlenül megvádolni a városvezetést, de az incidens lehetővé teszi Jintao elnök számára, hogy gyengítse az önkormányzatok szerepét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?