5 °C Budapest

Öröm a kánikulában - a hőségriadó nyertesei

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 11:00

A júliusi hőség fellendítette a italpiacot- vallják az üditőital- és sörgyárak. A 2006-os nyár legnagyobb nyertesei azonban egyértelműen a klímagyártók, a piac 70 %-os bővülést mutat a tavalyi adatokhoz képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nehéz dolga van annak, aki augusztusban klímát szeretne vásárolni, már csak egy-egy drágább, illetve olcsóbb készülékek várják a hipermaketekben, barkácsáruházakban. A márkásabb darabokat ugyanis már elvitték a nagy rohamban. Annak, hogy a vásárlók az idén inkább ezeket a termékeket részesítették előnyben, nem csupán a meleg az oka, a nagyobb befektetéstől jobb minőséget és nagyobb biztonságot várnak.

A nyári meleg versenyében a második helyen a sör és ásványvízgyártók végeztek. A hazai sörpiacnak 2003 óta nem volt ilyen jó idénye. Bár még az augusztus hátravan, a Borsodi Sörgyár munkatársa optimistán nyilatkozott az eddig elért eredményekről. Az egy főre jutó sörfogyasztás már a tavalyi évben is nőtt, meghaladva a 70 litert, de a kilencvenes évek 100 literes álomhatárának elérésére a jelenlegi tendenciák alapján nincs sok esély. Leginkább a standard és prémium sörök forgalma nőtt 4, illetve 2 százalékkal, míg a speciális söröké 9 százalékkal esett vissza.

Az ásványvíz gyártók háza táján is jogos az öröm, az egy főre jutó ásványvízfogyasztás az idén megközelítheti a 80 liter/főt, ami 13%-os emelkedést jelentene az előző évhez képest. Bár a meleg nyárnak biztosan nagy szerepe volt a növekedésben, az ásvány vízfogyasztás szezonális jellege jelentősen csökkent, ami annak köszönhető, hogy a csapvizet a fogyasztók saját márkás termékekkel váltották ki. Üröm az örömben, hogy a fogyasztás növekedése nem feltétlenül fogja magával hozni a bevétel növekedését, mivel a gyártóknak a növekedés eléréséhez sok esetben kellett árcsökkentéshez, vagy akciókhoz folyamodniuk az egyébként is minimális hasznot hozó piacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?