27 °C Budapest

7 tanács, hogy ne a klímától legyen meleged!

Pénzcentrum
2006. május 17. 12:00

Még néhány hét (reméljük) és újra itt lesz az igazi nyár. A nagyáruházak polcait ismét ellepik a "kihagyhatatlan" hűsítő ajánlatok, amivel klímaberendezést próbálnak meg (igen szép sikerrel) rátukmálni a jó népre. A probléma nem is a választékkal vagy a készülékek árával van, hanem legtöbbször a minőséggel, a kapcsolódó szolgáltatásokkal és az eladók szakértelmével van. Ugyanis a legtöbb esetben a vevő magára van utalva a gép kiválasztásánál, aztán mikor hazaviszi a komoly összegekért megvásárolt "csecsebecsét" sorra jönnek a gondok. Tehát mielőtt belevágunk, hogy lehűtsük magunkat érdemes elmélyedni a részletekben.

Néhány tévhit

Még néhány hét (reméljük) és újra itt lesz az igazi nyár. A nagyáruházak polcait ismét ellepik a "kihagyhatatlan" hűsítő ajánlatok, amivel klímaberendezést próbálnak meg (igen szép sikerrel) rátukmálni a jó népre. A probléma nem is a választékkal vagy a készülékek árával , hanem legtöbbször a minőséggel, a kapcsolódó szolgáltatásokkal és az eladók szakértelmével van. Ugyanis a legtöbb esetben a vevő magára van utalva a gép kiválasztásánál, aztán mikor hazaviszi a komoly összegekért megvásárolt "csecsebecsét" sorra jönnek a gondok. Tehát mielőtt belevágunk, hogy lehűtsük magunkat érdemes elmélyedni a részletekben.

Mi is az a split klíma?
A "split" elnevezés alatt kültéri és beltéri egységgel rendelkező, léghűtési feladatot ellátó készüléket értünk.

Természetesen, mint a legtöbb épületgépészeti berendezésnél, a légkondi esetében is lehetnek, és legyenek is, olyan elvárásaink, hogy komfortos környezetet teremtsen, elviselhető zajszintet és megbízható működést produkáljon. Kapcsolódjon hozzá megfelelő szervizes háttér, szavatoljon hosszú élettartamot, és kedvező legyen az ár/érték arány. Hosszasan sorolhatnánk még a kritériumok listáját, helyette inkább nézzük meg melyek azok a feltételek, amelyek teljesülése esetén nagy gondban már nem lehetünk. Íme:

1, A Szükséges hűtési teljesítmény nem az alapterület szerint kell meghatározni, mert ezáltal csak irányértékeket lehet kiszámolni. Nagyon fontos az ablakfelületek, árnyékolások, égtáj szerinti tájolás, belső hőfejlődés és épületszerkezeti adottságok figyelembe vétele is! Sok szerelő is légköbméter, illetve alapterület alapján határozza meg a szükséges teljesítményt. A gyakorlatban ez sokszor megfelelően jó közelítést eredményez, de ez a méretezési mód nem elfogadható, egy több százezer forint értékű berendezés vásárlása, illetve telepítése előtt. Ugyanis a későbbiekben már nem lehet egyszerűen nagyobbra cserélni a megvásárolt készüléket, legalábbis drága mulatságnak bizonyulhat. A túlméretezett készülék fölöslegesen drága, nagy méreteivel otromba és még zajos is. A túl kis készülék igaz, hogy olcsó, kicsi, de: nem hűti le a helyiséget.

2, A helyi adottságok figyelembevétele is fontos szempont egy készülék megvásárlásánál.(a ház jellege, stb.) Általában nem megengedett, hogy épület főhomlokzatára kültéri egységet helyezzenek el, ebben az esetben vagy a tető, vagy az épület egy másik, belső udvar felé néző homlokzatára kell szerelni azt. Továbbá nem mellékes, hogy a kültéri egység milyen távolságra helyezhető el a beltéritől, mert a kompresszor nem képes a hosszabb vezetékek ellenállását legyőzni, ezért működési hibák léphetnek fel. És fontos kérdés a beltéri és a kültéri egység zajszintje is.

3, A harmadik kritérium a beltéri egység illeszkedése a belső tér kialakításához. Nem mellékes, hogy az egység mennyire illeszkedik a belső tér hangulatához, mennyire látszik stb. Ezért olyat kell választani, amely a legkevésbé zavaró. Álmennyezetes belső terekben, amennyiben megvan a megfelelő belmagasság, lehet kazettás készüléket alkalmazni, vagy álmennyezet fölött elhelyezhetőt, esetleg légcsatornázhatót Az viszont tény, hogy a legkedvezőbb ára az oldalfali készülékeknek van, talán ezért is ezek a legelterjedtebbek.

4, Miután túl vagyunk a beltéri egység problémáján, jöhet a nagy kérdés: monosplitet vagy multisplitet válasszunk-e? (beltéri egységenként egy-egy kültéri, vagy egy kültérihez több beltéri egységet csatlakoztassunk). Sok esetben megoldható lenne, hogy több beltéri egységet is csatlakoztassanak egyetlen kültérihez. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy multisplit választása esetében hosszabb vezetékezésre van szükség, mint monosplitek alkalmazásakor. Amennyiben ez megoldható, egy sokkal kultúráltabb, igényesebb megjelenést tudunk elérni.

Általában viszont egy multisplit ára magasabb, mint az ugyanannyi helyiséget kiszolgáló monosplitek ára összesen. A splitek üzemeltetése amúgy sem olcsó mulatság. A villanyszámlát csökkenthetjük, ha nagy jósági fokkal rendelkező készüléket választunk, amely azt mutatja meg, hogy egységnyi elektromos energiából mennyi hűtési energiát tud előállítani a készülék. Ez korszerű berendezéseknél hűtéskor 2,7 fölötti érték kell, hogy legyen.

Tovább csökkenthetjük a számlánkat inverteres készülék alkalmazásával. Ezek a legmodernebb, legkorszerűbb készülékek. A hűtési igénynek megfelelően változtatják a kompresszor fordulatszámát, ezáltal hagyományos készülékekhez képest, ahol a kompresszor mindig maximális teljesítményen üzemel, akár 30%-nyi elektromos energia is megtakarítható.

Árak, szűrők, minőség

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5, Elérkeztünk a legkényesebb kérdéshez, ez nem más, mint az ár/érték arány meghatározása. Ezt a kérdést legtöbbször a pénztárcánk vastagsága dönti el, azonban érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a klímák esetében fokozottan érvényes a mondás, miszerint: "Olcsó húsnak híg a leve". Tehát ami most olcsónak tűnik az néhány év múlva a szervizelési és fenntartási költségekkel együtt többe kerülhet mint egy jobb minőségű készülék megvásárlása.

Több kategória kapható a piacon, az áruházakba általában az olcsóbb készülékek kerülnek be, a márkás készülékeket többnyire szakcégek értékesítik, magasabb árszinten. A különbségek egyes gyártmányok közt jelentkezhetnek a megjelenésükben, zajszintjükben, kényelmi szolgáltatásaikban, energiafogyasztásban, élettartamban, kezelhetőségben stb. A többet tudó készülékek általában többe is kerülnek. Azonban egy jó hírű, több éve vagy évtizede a piacon lévő gyártó termékei nagyobb biztonságot is nyújt a vásárlóinak. Gondoljuk csak el, hogy egy semmilyen szerviz és alkatrész háttérrel nem rendelkező "no-name" márka megvásárlása után néhány évvel kihez fordulhatunk az esetleges panaszunkkal.

Egyre inkább elterjedtek a hőszivattyús készülékek, melyek átmeneti időben fűteni is tudnak a belső körfolyamat megfordításával. Ezek a készülékek nem alkalmasak teljes téli időszakban a hagyományos fűtéseket kiváltani, csupán átmeneti időszakban tudnak gazdaságosan fűteni. Aki csak alkalmanként kapcsolná be a készüléket, jobb, ha a hagyományosnál marad, aki viszont egész nyáron üzemelteti, jobban járhat egy inverteres berendezéssel.

Fontos tudni, hogy az úgynevezett mobil klímaberendezések sok kellemetlenséget okozhatnak duruzsoló zajuk miatt -ezért hálószobába nem ajánlottak-, és energiafelhasználásuk sem optimális

6, Egy készülék kiválasztásánál a fentieken túl vegyük figyelembe a készülék vásárlás utáni életét is Vásárlás után nem mellékes, hogy mennyire felkészült szervizcsapat képes a készülékeket karbantartani, javítani. A karbantartás elmaradása miatti meghibásodásokra nem vonatkozik a garancia. Ha nincs megfelelő szervizhálózat, alkatrész-utánpótlás, könnyen bajba kerülhetünk, esetleg már 2-3 év múlva. A Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége fényképes zöldkártyával látja el azokat a szerelőket, akiknek szakértelme garantált.

A klíma okozta halál
Az Amerikai Légió nevű veteránszövetség kongresszusát 1976-ban Philadelphiában tartották. Utána 221 résztvevő betegedett meg, és 34 bele is halt egy titokzatos betegségbe - nem kis megdöbbenést keltett a rejtélyes eset. Különösen amikor kiderült, hogy a fertőzés forrása a klímaberendezés, illetve annak párásítója, légnedvesítője volt. Onnan kerülnek a levegőbe bizonyos pálcika alakú baktériumok, amelyek, miután belélegezték őket, súlyos, a szokványostól eltérő, ún. atípusos tüdőgyulladást okoztak. Az addig ismeretlen kórokozót Legionella Pneumophiliának nevezték el, azaz légionáriuskórnak. A légionárius betegség fejfájással, lázzal, hidegrázással és izomfájdalmakkal kezdődik, ezután légzési problémák jelentkeznek, majd tüdőgyulladás lép fel. Az esetek mintegy tíz százaléka halálos.

7, Sok boltban az eladók a szűrők minőségével próbálják meg meggyőzni a vásárlókat. Nem árt ha tisztába vagyunk azzal, hogy a pollenszűrők csak a helyiségbe már amúgy is bejutott por- és pollenkoncentrációt csökkentik viszont gyorsan elpiszkolódnak és cserére szorulnak, amely szintén költséges mulatság. Aki nem allergiás, inkább a házilag mosható, csere nélkül sokáig felhasználható szűrővel felszerelt készülékeket válassza, mert a gyakorlat szerint a pollenszűrőt általában az első elpiszkolódásig használják a vásárlók, aztán kidobják és semmilyen szűrő nincs a készülékben, ez pedig igen veszélyes is lehet (légionáriuskór). Kezdenek elterjedni a plazmaszűrők, amelyek a levegőben lévő vegyi szennyeződéseket semlegesítik, mint például a szagokat, cigarettafüstöt stb. Alkalmazásuk ott célszerű, ahol dohányoznak, többen tartózkodnak egy helyiségben, vagy egyéb szennyeződések vannak jelen a levegőben.

Ezzel végére értünk a légkondicionáló berendezésekről szóló írásunknak. Természetesen, még rengeteg szempont és kritérium alapján megvizsgálhatjuk ezeket a berendezéseket, külön-külön kivesézhetjük az egyes konstrukciókat vagy gyártók termékeit. Azonban nem ez volt a célunk. Leginkább a figyelmet szerettük volna felhívni arra, hogy mielőtt elcsábulnánk a nagyszerű ajánlatok hallatán, gondoljunk arra, hogy nem egy rövid időre szól majd a beruházásunk és jobb előre tisztába lenni egy-egy "akciós" termék hátterével.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?