28 °C Budapest

Pár év múlva mi is csak mobilon csináljuk!

Pénzcentrum
2006. április 12. 08:30

Először adta hivatalosan közre a globális zeneletöltési adatokat az IFPI, a 2005-ös évre vonatkozó számok pedig egyértelmű trendet mutatnak: felrobbant a digitális szegmens, mely egyre nagyobb szeletet követel magának.

A letöltött digitális zeneszámok száma világviszonylatban 160 millióról 470 millióra emelkedett 2004-ről 2005-re, mely érték az online és mobiltelefonos letöltéseket is tartalmazza.
A világ legnagyobb digitális zenepiaca kétségkívül az Egyesült Államok, ahol az összes forgalom 9%-át adják a digitális csatornák, míg Japánban 7%-os ez az érték. (A globális átlag 5% körülire tehető.)

Általánosságban elmondható, hogy azok a piacok, melyek magasabb digitális részaránnyal büszkélkedhetnek, összességében is nagyobb forgalmat mutathatnak fel.
Globálisan a digitális szegmens nagyságrendileg fele-fele arányban oszlik meg a mobilos és az online csatorna között, egy-egy ország azonban jelentősen eltérhet ettől az átlagtól, amint az az alábbi grafikonon is látszik: (Japánban például 91%-os a mobil letöltések szelete a digitális szegmensen belül.)

A mobil zenepiac legnagyobb részét (mintegy 87%-át) egyelőre a csengőhang letöltés adja, ennél azonban jóval dinamikusabb növekedést mutat a teljes zeneszámok, illetve videoklipek letöltése.
Az online zeneletöltési piacon utcahosszal vezet az Apple az iTunes-zal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fizikai és digitális zenepiac forgalma összességében 3%-kal csökkent 2004-ről 2005-re. Figyelemre méltó, hogy a DVD-k esetében a mennyiség nem csökkent, az összérték viszont igen, tehát az átlagárak alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt.
Érdemes kiemelni, hogy Japánban a digitális szegmens előretörése már kompenzálja a fizikai értékesítés visszaesését, így összességében stagnál a zenepiac. Szakértők 2006-ban is a felvázolt trendek folytatódására számítanak.
Hazánkban elsősorban az illegális letöltés jött divatba (ezzel azonban korántsem lógunk ki a sorból), bár vannak arra vonatkozó kezdeményezések, hogy létrejöjjön egy magyar, legális letöltést biztosító site a zenészek támogatásával, ennek felépítése azonban szemlátomást nem nagyon halad.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?