16 °C Budapest

Pár év múlva mi is csak mobilon csináljuk!

Pénzcentrum
2006. április 12. 08:30

Először adta hivatalosan közre a globális zeneletöltési adatokat az IFPI, a 2005-ös évre vonatkozó számok pedig egyértelmű trendet mutatnak: felrobbant a digitális szegmens, mely egyre nagyobb szeletet követel magának.

A letöltött digitális zeneszámok száma világviszonylatban 160 millióról 470 millióra emelkedett 2004-ről 2005-re, mely érték az online és mobiltelefonos letöltéseket is tartalmazza.
A világ legnagyobb digitális zenepiaca kétségkívül az Egyesült Államok, ahol az összes forgalom 9%-át adják a digitális csatornák, míg Japánban 7%-os ez az érték. (A globális átlag 5% körülire tehető.)

Általánosságban elmondható, hogy azok a piacok, melyek magasabb digitális részaránnyal büszkélkedhetnek, összességében is nagyobb forgalmat mutathatnak fel.
Globálisan a digitális szegmens nagyságrendileg fele-fele arányban oszlik meg a mobilos és az online csatorna között, egy-egy ország azonban jelentősen eltérhet ettől az átlagtól, amint az az alábbi grafikonon is látszik: (Japánban például 91%-os a mobil letöltések szelete a digitális szegmensen belül.)

A mobil zenepiac legnagyobb részét (mintegy 87%-át) egyelőre a csengőhang letöltés adja, ennél azonban jóval dinamikusabb növekedést mutat a teljes zeneszámok, illetve videoklipek letöltése.
Az online zeneletöltési piacon utcahosszal vezet az Apple az iTunes-zal.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fizikai és digitális zenepiac forgalma összességében 3%-kal csökkent 2004-ről 2005-re. Figyelemre méltó, hogy a DVD-k esetében a mennyiség nem csökkent, az összérték viszont igen, tehát az átlagárak alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt.
Érdemes kiemelni, hogy Japánban a digitális szegmens előretörése már kompenzálja a fizikai értékesítés visszaesését, így összességében stagnál a zenepiac. Szakértők 2006-ban is a felvázolt trendek folytatódására számítanak.
Hazánkban elsősorban az illegális letöltés jött divatba (ezzel azonban korántsem lógunk ki a sorból), bár vannak arra vonatkozó kezdeményezések, hogy létrejöjjön egy magyar, legális letöltést biztosító site a zenészek támogatásával, ennek felépítése azonban szemlátomást nem nagyon halad.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06