8 °C Budapest

Gyurcsány: Ilyet nem tennék

Pénzcentrum
2006. június 12. 10:00

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombat délutáni blogjában az ország rendbetételéről, a pénzügyekről, a megszorítások okairól írt. Kijelentette, olyat soha nem tenne, hogy mindenkitől elvesz egy csomó pénzt és utána hagyja a dolgokat a régi medrükben folyni. Nézzük, tehát milyen gondolatokat osztott meg olvasóival, miután bejelentette a "reformokat".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombat délutáni blogjában az ország rendbetételéről, a pénzügyekről, a megszorítások okairól írt. Kijelentette, olyat soha nem tenne, hogy mindenkitől elvesz egy csomó pénzt és utána hagyja a dolgokat a régi medrükben folyni. Nézzük, tehát milyen gondolatokat osztott meg olvasóival, miután bejelentette a "reformokat".

Az internetes napló első fejezetében arról olvashatunk, hogy a Miniszterelnök figyel és megmagyarázza az egyszerű hitet: "Figyelem a híreket napok óta és azt látom, hogy mindenki a megszorításokról szeretne többet tudni. Mitől van ez a rendkívül egyszerű hit, hogy az állam pénzügyeinek rendbetétele az egyenlő a megszorításokkal? Nem az a dolgunk, hogy az országot sanyargassuk, de ha nem jól mennek a pénzügyek, akkor okosan végig kell gondolni az állam egész működését. A világ legkönnyebb dolga lenne azt mondani, hogy mindenkitől elveszünk egy csomó pénzt, aztán hadd menjen minden tovább. Éppen ez lenne a legrosszabb megoldás. Ilyet nem tennék. Méltatlan lenne az országhoz is, meg hozzánk is."

Majd ezt követően, Gyurcsány Ferenc kifejti, hogy mindennek oka van és azokat meg is kell találni. Lássuk Ő miket gondol a hiány okainak: " Az ok, az okok között sok minden van. Első helyen az állam bürokratikus működése, annak minden következményével. Számtalan átláthatatlan hivatallal, indokolatlanul foglalkoztatott köztisztviselőkkel. Jobb munkaszervezéssel kevesebből is több szolgáltatást tudnánk nyújtani az embereknek. Ez az első. Ehhez átalakítások, átszervezések tömege kell. A megyei önkormányzati és igazgatási rendszer átalakítása azt is jelenthetné, hogy annak a 35 milliárd forintnak, amennyit ma elköltünk a megyei igazgatásra, a nagy része megtakarítható lenne. Az állami vezetők számát most ebben a folyamatban közel felére csökkentjük. Azaz az első és a legfontosabb, hogy hozzányúljunk az igazgatás, a politika, az önkormányzati világ működéséhez. 100 milliárdos nagyságrendet lehet megtakarítani.

A második feladat, hogy utolérjük azokat, akik eddig nem fizettek adót. Sokan vannak ilyenek. Itt is csak egy példát hadd említsek. Az elmúlt években az adóhivatal évente pár száz vagyonosodási vizsgálatot végzett. Ez azt jelenti, hogy megnézték, hogy az elmúlt 5-6 év bevallott jövedelme és a vagyongyarapodás hogyan viszonyult egymáshoz. És láss csodát: minden egyes vizsgálatnál átlagban 10 millió forintos, nem tévedés, 10 millió forintos adóhiányt állapítottak meg. Ha ez így van, akkor a következő évtől évente nem pár száz, hanem 10 ezer vagyonosodási vizsgálatot fogunk elvégezni. Mert muszáj részt venni abban a közös felelősségben, hogy az országot finanszírozzuk. Nem lehet a kiskeresetű alkalmazottakra, munkásokra hagyni az adófizetés kötelezettségét. A pénzügyi és adózási fegyelem megerősítése, az erre vonatkozó szabályok átalakítása, a nyomozati jogkörök egységesítése, az eltitkolt jövedelmek kifehérítése ugyancsak 100 milliárdokat hoz a konyhára. Igaz, ez sokkal macerásabb, mint egy-egy adókulcsot felemelni, de az okokat kell megszüntetni, nem csak a következményt."

A bejegyzés végén pedig azt mondja a kormányfő: "Nem fájdalmas kiigazításra, hanem okos reformokra és felelős közösségvállalásra van szükség. Ezt fogjuk csinálni és némileg elszomorítjuk majd ellenzékünket.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem