-4 °C Budapest

Gyurcsány és a haverok

Pénzcentrum
2006. június 6. 16:00

A hosszú hétvége után ismét megosztja gondolatait a miniszterelnök a blogján keresztül. Ezúttal a politikáról, a barátságról, a kormányalakításról elmélkedik. Ezekből a gondolatokból szemezgetünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hosszú hétvége után ismét megosztja gondolatait a miniszterelnök a blogján keresztül. Ezúttal a politikáról, a barátságról, a kormányalakításról elmélkedik. Ezekből a gondolatokból szemezgetünk.

A miniszterelnök naplóbejegyzése első soraiban a múltja és a politika között von párhuzamot és megállapítja, hogy a "a kormányzás szinte semmivel össze nem hasonlítható összetettségű és bonyolult feladat".

Majd ezt követően kifejti a véleményét a politikusokról és a politikáról is: "Sokfajta politikust ismerek, de általában is igaznak gondolom, hogy mi politikusok nagyjából olyanok vagyunk, mint amilyen maga az ország. Érdemben nem jobbak és nem rosszabbak. Vezetőként az átlagot elérő, azt meghaladó képességekkel, ambícióval. Persze a politikusnak is van önérdeke, mint ahogy van a színházigazgatónak, a brigádvezetőnek, a titkárnőnek és a tanárnak. A politika egyik oldalról képviselet, a másik oldalról szakma. Mint képviselet azok igényéből indul ki, akiknek a nevében fellép. Ugyanakkor a politikus nem csak képviseli, hanem alakítja is azt az álláspontot, amit a többség a magáénak gondol. Más oldalról szakma is a politika. Akik régóta politikusok, lassan alig értenek máshoz. És minél régebben politikus valaki, annál nehezebb szakmát váltani. És annál világosabb, hogy a politikus benne akar maradni a politika világában. "

A naplóbejegyzés végén Gyurcsány Ferenc megköszöni a kormány valamennyi tagjának az együttműködést, a vitákat, a partnerséget. Ezt követően pedig megtudhatjuk, hogy a jelenlegi kormány kisebb lesz az előzőnél és nem baráti alapon választotta ki a munkatársait. Erről így ír:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A most alakuló kormány kisebb lesz elődjénél, kevesebbeknek jut hely a kormányzás közvetlen közelében. Tudom, hogy van, akiket ez rosszul érint. Emberileg nemcsak hogy megértem, hanem szolidáris is vagyok velük. Politikusként és vezetőként viszont azt gondolom, hogy meg kellett ezt tenni. És ma ez az érdek erősebb, mint az a fajta szimpátia, ami a kormány nagyon sok tagjához fűz. Azt mondtam a kongresszuson, hogy nem barátokat hívok a kormányba. Ez abban az értelemben is igaz, hogy viszonyaimat a kormány tagjaival, a politika főszereplőivel nem személyes szimpátiáim alakítják. Hívok olyanokat is az új kormányba, akikhez kevesebb emberi viszony fűz, akikkel politikai értelemben korábban akár szakítottam is, de miután ezek politikai szövetségek és barátságok voltak, nem osztják az emberi barátságok szokásos sorsát, ahol egy szakítást nagyon nehéz kiheverni. Patetikusan hangzik vagy sem, csak azt tudom mondani, itt nem elsősorban mi számítunk. "

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?