11 °C Budapest

Te még fizetsz a telefonálásért? - Itt a magyar "HIBA!"

Pénzcentrum
2006. április 21. 08:30

Az ötlet kiváló, a megvalósítás silány. Röviden így jellemezhető a magyar ingyentelefon, mely kétségkívül még csak kísérleti fázisban van. Megkíséreltük kipróbálni a www.gsms.hu telefonprogramját, ezt azonban csak erős idegzetűeknek ajánljuk, a számos hibaüzenet és sikertelen próbálkozás után ugyanis sokan agresszívan közelednek a számítógéphez, ami végső soron többe kerülhet, mint néhány havi telefonszámla... Lássuk, mire jutottunk!

Az ötlet kiváló, a megvalósítás silány. Röviden így jellemezhető a magyar ingyentelefon, mely kétségkívül még csak kísérleti fázisban van. Megkíséreltük kipróbálni a www.gsms.hu telefonprogramját, ezt azonban csak erős idegzetűeknek ajánljuk, a számos hibaüzenet és sikertelen próbálkozás után ugyanis sokan agresszívan közelednek a számítógéphez, ami végső soron többe kerülhet, mint néhány havi telefonszámla... Lássuk, mire jutottunk!

Hónapról-hónapra beszámolunk Olvasóinknak arról, mikor melyik internetes telefonszolgáltató kínál ingyenes hívás lehetőséget és mely desztinációk tartoznak a promóciós körbe. A gsms kitalálójának is feltűnt, hogy a voip-szegmensben dúló kemény versenynek köszönhetően hemzsegnek az ingyenes ajánlatok, ő azonban tovább is lépett: telefonprogramja a hívás időpontjában megnézi, hogy mely külföldi szolgáltatók kínálják a megadott, felhívandó számot ingyen és rajtuk keresztül bonyolódik a beszélgetés.

A híváshoz csak egy szélessávú internetkapcsolatra van szükségünk, így a gépről bárkit felhívhatunk, akinek van vezetékes telefonja.

"Kisebb szépséghibák"...

Az első apró bökkenő, bár üzleti megfontolásból teljesen racionális korlátozás, hogy csak a regisztrált magyar vezetékes telefonszámokat hívhatjuk ingyen, amennyiben ugyanis nem regisztrált számmal próbálkozunk, a rendszer 5 másodperc múlva bontja a hívást.

Sokkal komolyabb probléma, hogy ha véletlenül sikerült is minden felhívandó ismerőst rávenni a regisztrációra, akkor is csak 1 percig tarthat maximum 1 beszélgetés és naponta csak egyszer lehet ugyanazt a számot hívni.

Jelenleg a hívások kb. 40%-a sikertelen és bosszantó hibaüzenetekkel találkozunk. Akinek van türelme, persze próbálkozhat, de ugye a piacon hemzsegnek az ingyenes ajánlatok...

Mit várhatunk?

A program természetesen fejlesztés alatt van, így érdemes megnézni, mire is számíthatunk pár hónap távlatában.

Az alkotó szeretné a hívásidő korlátját 5 percre emelni, ami egyfelől elég is lehet, ha azt vesszük alapul, hogy az NHH adatai szerint az átlagos vezetékes hívásidő 3.3 perc körül mozog...de azért ugye fizetni kell! Az ingyenes hívások egyik leglényegesebb eleme éppen a korlátlanság...

Sokkal érdekesebb fejlesztési irány az ingyenes hívások kiterjesztése a mobilszámokra is, mivel ilyen ajánlatokkal nem nagyon találkozhatunk a piacon. Ennek költségeit az oldal gazdája a remélt hirdetési bevételekből tervezi finanszírozni. (A hirdetési alapú szolgáltatás egyik kényelmetlensége, hogy a hívás ideje alatt nem kattinthatunk el az oldalról, mert akkor a beszélgetés azonnal megszakad...)

Mindent összevetve jelenleg véleményünk szerint teljesen versenyképtelen a szolgáltatás, de érdemes lehet hónapok múlva visszanézni az oldalra, az ötlet ugyanis tényleg életképesnek tűnik, kérdés hogy lesz-e pénz fejlesztésekre, mert azokra még bőven lenne szükség...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem