13 °C Budapest

Megtagadják az orvosok...

Pénzcentrum
2006. február 23. 09:00

Egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisokból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Tehát ha valaki túl egészséges és nem látogatja a háziorvosát, akkor előbb-utóbb már nem lesz hova mennie - írja mai számában a Napi Gazdaság

 
Egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisokból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Tehát ha valaki túl egészséges és nem látogatja a háziorvosát, akkor előbb-utóbb már nem lesz hova mennie – írja mai számában a Napi Gazdaság
 
Eddig nem jelentették ki a távol maradókat, most azonban ellenőrzést és szankcionálást ígér az OEP. A lap információink szerint több praxis vezetője megtagadná a teljes körű adatszolgáltatást.
Már a március 1-től kötelező részletes adatszolgáltatási kötelezettség is komoly felháborodást keltett a háziorvosok körében, s most ehhez kapcsolódóan az is, hogy a hosszú távon nem jelentkező pácienseket ki kell jelenteni a praxisból. Ezt egy 1999 óta hatályos rendelet alapján eddig is meg kellett volna ugyan tenni, de nem így történt, most azonban mindezt ellenőrizni tudja, s így szankcionálni ennek elmaradását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A havi jelentéseknek napi bontásban tartalmaznia kell a páciens panaszait, a diagnózist, a terápiát, a felírt gyógyszereket, az elrendelt kezeléseket és a további vizsgálatokat. Az OEP így ma már pontos képet kaphat a tényleges betegforgalomról.
A háziorvosnak minden hozzá bejelentett embert – életkortól függően – évente, kétévente szűrnie kellene, s amennyiben a páciens nem jelenik meg a szűréseken, többszöri felszólítás ellenére sem, és egyéb okból sem látogat el orvosához, egy bizonyos idő eltelte után – 15–34 év közöttieknél három, 34 év fölött két év – ki kell jelenteni a praxisból. A rendelet célja feltehetően a rendszeres szűrés kikényszerítése volna, másrészt a háziorvosokat a leadott tajkártyák száma alapján finanszírozzák, így az állam a szolgáltatást igénybe nem vevők után is fizet. A rendszerből így kikerülők szükség esetén visszajelentkezhetnek volt háziorvosukhoz.

Az előírást feltehetően az ellenőrzés és a szankcionálás hiánya miatt nem tartották be eddig – mondta a NAPI Gazdaságnak Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke. Hozzátette: a szűrővizsgálatot a doktorok akkor végezték el, ha a páciens ilyen-olyan ok miatt megjelent a rendelésen. A megkérdezett háziorvosok szerint azonban nem szűrik az egészségeseket. Így nyilván adódik a kérdés, hogy ezen emberek után miért fizessen a társadalombiztosító. Egy 1500 fős praxisnál átlagosan 300 páciens hiányozhat a kieséshez elegendő ideig, az adatbázisból és a finanszírozásból való kimaradás azonban ellehetetlenítheti a körzet működését. Komoly kiadást jelenthet viszont, hogy ezen lakosokat az orvosnak bizonyítható módon – vagyis ajánlott postai küldeménnyel – kell értesíteni a szükséges vizsgálatokról, ez a háromszázas kör esetén évi 63 ezer forint pluszköltséget jelent.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem