17 °C Budapest

Megtagadják az orvosok...

Pénzcentrum
2006. február 23. 09:00

Egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisokból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Tehát ha valaki túl egészséges és nem látogatja a háziorvosát, akkor előbb-utóbb már nem lesz hova mennie - írja mai számában a Napi Gazdaság

 
Egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisokból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Tehát ha valaki túl egészséges és nem látogatja a háziorvosát, akkor előbb-utóbb már nem lesz hova mennie – írja mai számában a Napi Gazdaság
 
Eddig nem jelentették ki a távol maradókat, most azonban ellenőrzést és szankcionálást ígér az OEP. A lap információink szerint több praxis vezetője megtagadná a teljes körű adatszolgáltatást.
Már a március 1-től kötelező részletes adatszolgáltatási kötelezettség is komoly felháborodást keltett a háziorvosok körében, s most ehhez kapcsolódóan az is, hogy a hosszú távon nem jelentkező pácienseket ki kell jelenteni a praxisból. Ezt egy 1999 óta hatályos rendelet alapján eddig is meg kellett volna ugyan tenni, de nem így történt, most azonban mindezt ellenőrizni tudja, s így szankcionálni ennek elmaradását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A havi jelentéseknek napi bontásban tartalmaznia kell a páciens panaszait, a diagnózist, a terápiát, a felírt gyógyszereket, az elrendelt kezeléseket és a további vizsgálatokat. Az OEP így ma már pontos képet kaphat a tényleges betegforgalomról.
A háziorvosnak minden hozzá bejelentett embert – életkortól függően – évente, kétévente szűrnie kellene, s amennyiben a páciens nem jelenik meg a szűréseken, többszöri felszólítás ellenére sem, és egyéb okból sem látogat el orvosához, egy bizonyos idő eltelte után – 15–34 év közöttieknél három, 34 év fölött két év – ki kell jelenteni a praxisból. A rendelet célja feltehetően a rendszeres szűrés kikényszerítése volna, másrészt a háziorvosokat a leadott tajkártyák száma alapján finanszírozzák, így az állam a szolgáltatást igénybe nem vevők után is fizet. A rendszerből így kikerülők szükség esetén visszajelentkezhetnek volt háziorvosukhoz.

Az előírást feltehetően az ellenőrzés és a szankcionálás hiánya miatt nem tartották be eddig – mondta a NAPI Gazdaságnak Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke. Hozzátette: a szűrővizsgálatot a doktorok akkor végezték el, ha a páciens ilyen-olyan ok miatt megjelent a rendelésen. A megkérdezett háziorvosok szerint azonban nem szűrik az egészségeseket. Így nyilván adódik a kérdés, hogy ezen emberek után miért fizessen a társadalombiztosító. Egy 1500 fős praxisnál átlagosan 300 páciens hiányozhat a kieséshez elegendő ideig, az adatbázisból és a finanszírozásból való kimaradás azonban ellehetetlenítheti a körzet működését. Komoly kiadást jelenthet viszont, hogy ezen lakosokat az orvosnak bizonyítható módon – vagyis ajánlott postai küldeménnyel – kell értesíteni a szükséges vizsgálatokról, ez a háromszázas kör esetén évi 63 ezer forint pluszköltséget jelent.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?