27 °C Budapest

Megtagadják az orvosok...

Pénzcentrum
2006. február 23. 09:00

Egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisokból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Tehát ha valaki túl egészséges és nem látogatja a háziorvosát, akkor előbb-utóbb már nem lesz hova mennie - írja mai számában a Napi Gazdaság

 
Egy 1999-es rendelet alapján kikerülnek a háziorvosi adatbázisokból azok a páciensek, akik az előírt időkereten belül nem látogatnak el orvosukhoz. Tehát ha valaki túl egészséges és nem látogatja a háziorvosát, akkor előbb-utóbb már nem lesz hova mennie – írja mai számában a Napi Gazdaság
 
Eddig nem jelentették ki a távol maradókat, most azonban ellenőrzést és szankcionálást ígér az OEP. A lap információink szerint több praxis vezetője megtagadná a teljes körű adatszolgáltatást.
Már a március 1-től kötelező részletes adatszolgáltatási kötelezettség is komoly felháborodást keltett a háziorvosok körében, s most ehhez kapcsolódóan az is, hogy a hosszú távon nem jelentkező pácienseket ki kell jelenteni a praxisból. Ezt egy 1999 óta hatályos rendelet alapján eddig is meg kellett volna ugyan tenni, de nem így történt, most azonban mindezt ellenőrizni tudja, s így szankcionálni ennek elmaradását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A havi jelentéseknek napi bontásban tartalmaznia kell a páciens panaszait, a diagnózist, a terápiát, a felírt gyógyszereket, az elrendelt kezeléseket és a további vizsgálatokat. Az OEP így ma már pontos képet kaphat a tényleges betegforgalomról.
A háziorvosnak minden hozzá bejelentett embert – életkortól függően – évente, kétévente szűrnie kellene, s amennyiben a páciens nem jelenik meg a szűréseken, többszöri felszólítás ellenére sem, és egyéb okból sem látogat el orvosához, egy bizonyos idő eltelte után – 15–34 év közöttieknél három, 34 év fölött két év – ki kell jelenteni a praxisból. A rendelet célja feltehetően a rendszeres szűrés kikényszerítése volna, másrészt a háziorvosokat a leadott tajkártyák száma alapján finanszírozzák, így az állam a szolgáltatást igénybe nem vevők után is fizet. A rendszerből így kikerülők szükség esetén visszajelentkezhetnek volt háziorvosukhoz.

Az előírást feltehetően az ellenőrzés és a szankcionálás hiánya miatt nem tartották be eddig – mondta a NAPI Gazdaságnak Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke. Hozzátette: a szűrővizsgálatot a doktorok akkor végezték el, ha a páciens ilyen-olyan ok miatt megjelent a rendelésen. A megkérdezett háziorvosok szerint azonban nem szűrik az egészségeseket. Így nyilván adódik a kérdés, hogy ezen emberek után miért fizessen a társadalombiztosító. Egy 1500 fős praxisnál átlagosan 300 páciens hiányozhat a kieséshez elegendő ideig, az adatbázisból és a finanszírozásból való kimaradás azonban ellehetetlenítheti a körzet működését. Komoly kiadást jelenthet viszont, hogy ezen lakosokat az orvosnak bizonyítható módon – vagyis ajánlott postai küldeménnyel – kell értesíteni a szükséges vizsgálatokról, ez a háromszázas kör esetén évi 63 ezer forint pluszköltséget jelent.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?