5 °C Budapest

Halottak nevére írják fel a gyógyszert

Pénzcentrum
2006. február 2. 10:55

Márciustól már három dunántúli megyében már tesztelik a tb-csipkártya rendszer működését. Az év második felétől élesben üzemel a patikák és az OEP közötti online rendszer is. - írja mai számában a Világgazdaság

Márciustól már három dunántúli megyében már tesztelik a tb-csipkártya rendszer működését. Az év második felétől élesben üzemel a patikák és az OEP közötti online rendszer is – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Hamarosan megkezdődik az európai uniós elektronikus csipkártya pilotprogramja Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében – tájékoztatott Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Terveik szerint márciustól 8-10 ezer ember kapja meg a kártyát, amelyet 30-35 háziorvosi és szakrendelőben, kórházban és patikában használhatnak. Ezekre az elfogadóhelyekre a biztosító kártyaleolvasókat telepít, s az intézmények kapcsolatban lesznek a megyei és az országos egészségpénztárral is, így azonnal kiderül, jogosult-e a beteg a biztosító által finanszírozott ellátásra. A kísérletet az OEP az első fél évben kívánja lezárni, így a jövő évi költségvetésbe betervezhetik az elektronikus kártya országos bevezetésének költségeit. Jövő januártól ugyanis élesben működik az egyéni járulékszámla, amelyről a kormány a száz lépés program keretében döntött. E szerint mindenkinek fizetni kell tb-járulékot, a fizetésre képtelenek után pedig az állam utalja át a pénzt a biztosítónak.
Hazánk az elektronikus kártya bevezetésével jól áll, ugyanis már tavaly elkészült az a plasztiklapocska, amely felváltotta az E-111-es nyomtatványt, amellyel korábban az uniós országokba utazók igényelhették az egészségügyi ellátásokat. Most ezt a lapocskát látják el csippel annak érdekében, hogy a biztosított a különféle hazai és uniós egészségügyi szolgálatok elektronikus rendszereihez hozzáférhessen, ez alapján kapja az OEP-kontójára az ellátást.
Az OEP saját erőből kifejlesztett európai egészségbiztosítási kártyája megegyezik az uniós tagállamok dokumentumaival. Az előnyomott nyers plasztikok gyártására és nyomtatására alkalmas eszközök beszerzésére 125 millió forintot fordított a biztosító. A legyártott alapkártyák mennyisége várhatóan 2-3 évig elegendő lesz, hiszen egyelőre csak azoknak adják ki, akik külföldi utazásaik miatt azt igénylik. A teljes bevezetéséig használatban marad a jelenlegi kék színű tajkártya.

Király Gyula elmondta, hogy február végén fejeződik be az OEP és a patikák között kiépített online kapcsolat próbaüzeme a közgyógyellátottak receptjeinek ellenőrzéséről. A kapcsolat kiépítésének költsége mintegy 95 millió forint és mára már 300 patika kapcsolódót be programba. Az informatikai rendszer képes arra, hogy a gyógyszerész a felírt recept jogosultságáról néhány másodperc alatt meggyőződjön. Az ellenőrzések során havonta 20-30 ezer hibás receptet szűrnek ki, amelyek a legtöbb esetben téves taj számot tartalmaznak, de az is előfordult, hogy elhunytak nevére és taj számára írták fel a gyógyszert.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?