2 °C Budapest

Halottak nevére írják fel a gyógyszert

Pénzcentrum
2006. február 2. 10:55

Márciustól már három dunántúli megyében már tesztelik a tb-csipkártya rendszer működését. Az év második felétől élesben üzemel a patikák és az OEP közötti online rendszer is. - írja mai számában a Világgazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Márciustól már három dunántúli megyében már tesztelik a tb-csipkártya rendszer működését. Az év második felétől élesben üzemel a patikák és az OEP közötti online rendszer is – írja mai számában a Világgazdaság.
 
Hamarosan megkezdődik az európai uniós elektronikus csipkártya pilotprogramja Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében – tájékoztatott Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Terveik szerint márciustól 8-10 ezer ember kapja meg a kártyát, amelyet 30-35 háziorvosi és szakrendelőben, kórházban és patikában használhatnak. Ezekre az elfogadóhelyekre a biztosító kártyaleolvasókat telepít, s az intézmények kapcsolatban lesznek a megyei és az országos egészségpénztárral is, így azonnal kiderül, jogosult-e a beteg a biztosító által finanszírozott ellátásra. A kísérletet az OEP az első fél évben kívánja lezárni, így a jövő évi költségvetésbe betervezhetik az elektronikus kártya országos bevezetésének költségeit. Jövő januártól ugyanis élesben működik az egyéni járulékszámla, amelyről a kormány a száz lépés program keretében döntött. E szerint mindenkinek fizetni kell tb-járulékot, a fizetésre képtelenek után pedig az állam utalja át a pénzt a biztosítónak.
Hazánk az elektronikus kártya bevezetésével jól áll, ugyanis már tavaly elkészült az a plasztiklapocska, amely felváltotta az E-111-es nyomtatványt, amellyel korábban az uniós országokba utazók igényelhették az egészségügyi ellátásokat. Most ezt a lapocskát látják el csippel annak érdekében, hogy a biztosított a különféle hazai és uniós egészségügyi szolgálatok elektronikus rendszereihez hozzáférhessen, ez alapján kapja az OEP-kontójára az ellátást.
Az OEP saját erőből kifejlesztett európai egészségbiztosítási kártyája megegyezik az uniós tagállamok dokumentumaival. Az előnyomott nyers plasztikok gyártására és nyomtatására alkalmas eszközök beszerzésére 125 millió forintot fordított a biztosító. A legyártott alapkártyák mennyisége várhatóan 2-3 évig elegendő lesz, hiszen egyelőre csak azoknak adják ki, akik külföldi utazásaik miatt azt igénylik. A teljes bevezetéséig használatban marad a jelenlegi kék színű tajkártya.

Király Gyula elmondta, hogy február végén fejeződik be az OEP és a patikák között kiépített online kapcsolat próbaüzeme a közgyógyellátottak receptjeinek ellenőrzéséről. A kapcsolat kiépítésének költsége mintegy 95 millió forint és mára már 300 patika kapcsolódót be programba. Az informatikai rendszer képes arra, hogy a gyógyszerész a felírt recept jogosultságáról néhány másodperc alatt meggyőződjön. Az ellenőrzések során havonta 20-30 ezer hibás receptet szűrnek ki, amelyek a legtöbb esetben téves taj számot tartalmaznak, de az is előfordult, hogy elhunytak nevére és taj számára írták fel a gyógyszert.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18