31 °C Budapest

Többet utazunk belföldön - elsősorban a szállodák a kedveltek

Pénzcentrum
2006. április 10. 09:00

2006. január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nagyobb mértékben nőtt, mivel a vendégéjszakák száma a magasabb kategóriájú (három- és négycsillagos) szállodákban növekedett. Külföldi vendégek 2006 első két hónapjában a

2006. január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nagyobb mértékben nőtt, mivel a vendégéjszakák száma a magasabb kategóriájú (három- és négycsillagos) szállodákban növekedett.

Külföldi vendégek

2006 első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 278 ezer külföldi vendég érkezett, akik 760 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 2005 azonos időszakához hasonló, a vendégéjszakák száma 4%-kal kevesebb volt a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégekhez köthető a külföldivendég-éjszakák héttizede (közel 526 ezer éjszaka). A hazánkba irányuló vendégforgalom jelentősen fellendült Dániából, Görögországból, Oroszországból, Törökországból, Kanadából és Kínából. A különböző szállástípusok közül - az ifjúsági szállók kivételével - minden szállástípusban csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A külföldivendég-forgalom 2-14%-kal bővült Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország és Dél-Alföld régiókban, a többi régióban kisebb-nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg.

Belföldi vendégek

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 363 ezer belföldi vendéget és 819 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 7, a vendégéjszakák száma 8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.A szállodai belföldi forgalomnak az átlagot meghaladó bővülése folytatódott : 11%-os volt a vendégek, 12%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípust vegyes folyamatok jellemezték. A turistaszállókban és a kempingekben - a vendégéjszakák száma alapján - növekedés, a panziókban, ifjúsági szállókban és üdülőházakban mérséklődés figyelhető meg. A tervezési-statisztikai régiókban - Közép-Magyarország kivételével - nagyobb lett a belföldivendég-forgalom.
A szállodák átlagosan 32.8%-os szobakihasználtsággal működtek a vizsgált időszakban. A szobafoglaltság - növekvő szobakapacitás mellett - a megelőző év azonos időszakához képest 0.7 százalékponttal nőtt.

Bevételek: 6%-os növekedés

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 22.9 milliárd forint bruttó bevételt értek el január-februárban, ez folyó áron 6%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Az összes bevétel 49%-a a szállásdíjakból, 28%-a a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-februárra számított árindexe 4%-os növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2006. február 28-án 1788 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 669 szálloda és 844 panzió üzemelt az országban. 2005 februárjához képest a működő szállodák száma 12-vel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 1541-gyel volt több.

2006. január-februárban a kereskedelmi és magánszálláshelyek 310 millió forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Februárban 1873 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 668 szállodában -, valamint 1151 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?